«Μαζέψτε τις υπογραφές και καταθέστε πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής». Αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίζει... κρυφτούλι κρατώντας το κατηγορητήριο στο συρτάρι. Και το ερώτημα είναι γιατί, αφού έχει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών ώστε να το καταθέσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες υπενθυμίζουν ότι σε περίπτωση που η πρόταση καταψηφιστεί από την Ολομέλεια, η αντιπολίτευση δεν θα έχει το δικαίωμα να καταθέσει σχετική πρόταση εκ νέου (τουλάχιστον με τα ίδια στοιχεία) και προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι το κατηγορητήριο περιλαμβάνει θολά σημεία. Εξ ου κιόλας ζητούν από την πλειοψηφία, αβρόχοις ποσί, να δεσμευτεί ότι θα πει «ναι», χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στην Ολομέλεια και προφανώς δίχως να έχουν κατατεθεί τα επιχειρήματα της μίας και της άλλης πλευράς. Ητοι να θεωρήσει η Νέα Δημοκρατία ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έχει ποινικές ευθύνες!

Την ίδια ώρα, αρκετά στελέχη θεωρούν ότι στην αντιπολίτευση περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή ένα χρονικό διάστημα πιο κοντά στις ευρωεκλογές, ώστε να έχουν περισσότερα επικοινωνιακά οφέλη. Και, βέβαια, υπάρχει και το σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατά στο συρτάρι την πρόταση μέχρι να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε με βεβαιότητα να στείλει τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών στο Ειδικό Δικαστήριο!

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, επέμεινε λέγοντας «αν δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, ικανοποιήστε όχι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ενός ολόκληρου λαού: Στείλτε τον Κώστα Καραμανλή στη Δικαιοσύνη», ενώ και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βέβαια δεν έχει... κατατεθεί. «Η κοινωνία κατανοεί απόλυτα τα πολιτικά κίνητρα και την κομματική ιδιοτέλειά σας», είπε, συμπληρώνοντας ότι στην πρόσφατη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας η Νέα Δημοκρατία είχε μια ευκαιρία και την κλότσησε.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναγνώρισε ψήγμα ευθύνης στον κ. Καραμανλή, αλλά κατηγόρησε εμάς ότι εκμεταλλευόμαστε την τραγωδία των Τεμπών. Και την επόμενη ημέρα στον ΣΚΑΪ ο κ. Καραμανλής διατύπωσε την προκλητική δικαιολογία ότι δεν είχε καμία προειδοποίηση ότι δεν θα γίνει ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα. Δηλαδή ένα μικρότερο θα το άντεχε η συνείδησή του; Αλλά το προκλητικό είναι ότι είχε στα χέρια του έγγραφο του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ κ. Τσαλίδη, που προειδοποιούσε για ορατό κίνδυνο συμβάντος μεγίστης σοβαρότητας. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θεωρία ότι το δυστύχημα των Τεμπών είχε ως μόνη αιτία το ανθρώπινο λάθος», προσέθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Στάση αναμονής

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να τηρεί στάση αναμονής και σίγουρα να μη φανεί ως... παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όταν βρέθηκε στον Αρειο Πάγο σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε Προανακριτική στην ώρα της και όπως έπρεπε για το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που περιγράφει με απόλυτο τρόπο όλες τις παραβάσεις και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε μια Εξεταστική από το 1997 για να διαχύσει τις ευθύνες και να μη φτάσουμε σε κανένα αποτέλεσμα, όπως τελικά πέτυχε και φάνηκε στη συνεδρίαση που έγινε πριν από δέκα μέρες».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φέρεται να περιμένει την αντιπολίτευση. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σημείωσε χθες ότι «θέλουν να παραπέμψουν έναν υπουργό για 57 ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως. Ας καταθέσουν αίτημα για Προανακριτική για να δούμε πώς καταλαβαίνουν την ευθύνη των υπουργών» και τόνισε ότι «εφόσον δούμε το κατηγορητήριο και το σκεπτικό, θα αποφασίσουμε για την αντίδραση», όπως τουλάχιστον προβλέπεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και όχι σε... επικοινωνιακό.