Σε ένα ρεσιτάλ πολιτικού «αεροψεκασμού» επιδόθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Άννα Λιβαθυνού και Γιώργο Κακούση. Κληθείς να σχολιάσει την απαράδεκτη ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα, ο κύριος Παππάς αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε και γυρνούσε επιθετικά τη συζήτηση στο δυστύχημα των Τεμπών. Προκειμένου να παραμείνει η συζήτηση στο δυστύχημα των Τεμπών και για να μην υποχρεωθεί να αδειάσει την Έλενα Ακρίτα, ο κύριος Παππάς άρχισε την επίθεση στην κυβέρνηση, εμμένοντας στο εντελώς αντικοινοβουλευτικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου καλούν την κυβέρνηση να προ-συμφωνήσει ότι θα υπερψηφίσει την προανακριτική στη Βουλή για τον Κώστα Καραμανλή, προτού αυτή κατατεθεί επισήμως, πράγμα που ουδέποτε έχει γίνει στα χρονικά, αλλά ούτε και προβλέπεται κάτι τέτοιο από τις διαδικασίες της Βουλής.

Επειδή το αντικοινοβουλευτικό στοιχείο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι και το καταλληλότερο εργαλείο για να αποφύγει την κριτική, ο κύριος Παππάς... άρχισε τους «αεροψεκασμούς»,  που σύμφωνα με το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ο αρχιερέας, ο μαέστρος, ο οργανωτής της συγκάλυψης», στο δυστύχημα των Τεμπών. Προκειμένου να χτίσει τα... άχτιστα, ο κύριος Παππάς είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δήλωση την επομένη του δυστυχήματος (01/03/2023) στις 12:30, στην οποία είπε ότι το δυστύχημα οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος, με τον κύριο Παππά να διερωτάται «ποιος τον πληροφόρησε; Ποιες ήταν οι πηγές της ενημέρωσής του; Μίλησε με τον κύριο Τερεζάκη, ο οποίος είπε στην εξεταστική επιτροπή, ότι μπήκε μέσα και πήρε τα ηχητικά, λίγες ώρες μετά το δυστύχημα; Είναι αυτή η πηγή του;», για να προσθέσει στην συνέχεια ότι η απόδειξη στην κατηγορία του είναι «ότι στη βάση των χαλκευμένων και κομμένων ηχητικών ντοκουμέντων, χτίστηκε μια προπαγάνδα, η οποία στη βάση της έχει ότι φταίει κυρίως το ανθρώπινο λάθος. Ποιος ήταν ο πρώτος που έδωσε το σήμα για αυτή την προπαγάνδα; Ο ίδιος, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πότε την έκανε αυτή τη δήλωση; Πολύ πριν πάρει τα στοιχεία στα χέρια της, η ίδια η αστυνομία».

Η ψεκασμένη θεωρία δεν αντέχει στη βάσανο της λογικής

Αυτό που «ξεχνά» ο κύριος Παππάς, είναι ότι προτού γίνει η συγκεκριμένη δήλωση του πρωθυπουργού, ο σταθμάρχης της Λάρισας είχε ήδη συλληφθεί, ενώ όπως μαθεύτηκε αργότερα την ίδια ημέρα, ο σταθμάρχης κατά την ανάκρισή του είχε ομολογήσει, αποδίδοντας το δυστύχημα στην «κακιά την ώρα». Με μια απλή αναζήτηση στο google, βλέπει κανείς ότι αρκετά ειδησεογραφικά sites είχαν την είδηση της σύλληψης του σταθμάρχη, λίγο μετά τις 11:30, δηλαδή μια ώρα νωρίτερα από την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προφανώς, για να έχει προλάβει να διοχετευθεί στον Τύπο και να έχει δημοσιευτεί -περίπου μια ώρα πριν την δήλωση του πρωθυπουργού- η πληροφορία ότι ο σταθμάρχης τελικά κατά την ανάκριση ομολόγησε, θα πρέπει να ήταν διαθέσιμη προς τον πρωθυπουργό αρκετά νωρίτερα. Είναι προφανές ότι εφόσον υπάρχει ομολογία στην ανάκριση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένει κανείς τα ηχητικά των επικοινωνιών.

Το ερώτημα το οποίο γεννάται επομένως, είναι γιατί προσπαθεί η αντιπολίτευση εμμονικά, να δώσει μια νέα γραμμή άμυνας στον εν λόγω σταθμάρχη. Είναι απολύτως θεμιτό στο πλαίσιο της απόδοσης Δικαιοσύνης και της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης, να επιθυμεί η αντιπολίτευση να ελαφρύνει την θέση του σταθμάρχη, εφόσον αυτό το πιστεύουν. Αλλά να βγουν να το πουν ευθαρσώς. Και ας τολμήσουν μετά να αντικρίσουν τους συγγενείς των θυμάτων...

Η δήλωση του Νίκου Παππά

Άννα Λιβαθυνού: «Καταλαβαίνουμε κύριε Παππά με αυτό που λέτε, ότι θα καταθέσετε την πρόταση για προανακριτική».

Νίκος Παππάς: «Πάμε: καταθέσαμε ολόκληρο κατηγορητήριο. Τι δεν θα κάνουμε αυτή τη στιγμή: δεν θα δώσουμε την δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία, να αμνηστεύσει τον Καραμανλή. Η ΝΔ έχει δυο επιλογές: ή να πει ότι ναι, το κατηγορητήριο έχει βάση, οπότε πάμε μαζί να συγκροτήσουμε μια προανακριτική και να πάει στη Δικαιοσύνη - αλλά να το πει τώρα. Όχι να πάμε σε μια προανακριτική, για να μας πει "ελέγχθηκε για αυτά και δεν μπορεί να ξαναελεγχθεί, καθώς λέει ο νόμος"».

Άννα Λιβαθυνού: «Εσείς άμα είστε τόσο σίγουροι, γιατί δεν την καταθέτετε;»

Νίκος Παππάς: «Απολύτως σίγουροι είμαστε. Εμάς μας δεσμεύει πολιτικά, ηθικά και δημόσια, η διατύπωση αυτού του κατηγορητηρίου, το οποίο είναι καταπέλτης και τεκμηριωμένο. Η ΝΔ να μας πει αν συμφωνεί για το αν πρέπει ο Καραμανλής να ελεγχθεί για αυτά τα παραπτώματα, για τα συγκεκριμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Εδώ σας λέω υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης. Ο αρχιερέας, ο μαέστρος, ο οργανωτής, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε στη Βουλή για το εξής: 12:30 την επομένη του δυστυχήματος και του "εγκλήματος", κάνει τη δήλωση ότι το δυστύχημα οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: ποιος τον πληροφόρησε; Ποιες ήταν οι πηγές της ενημέρωσής του; Μίλησε με τον κύριο Τερεζάκη, ο οποίος είπε στην εξεταστική επιτροπή, ότι μπήκε μέσα και πήρε τα ηχητικά, λίγες ώρες μετά το δυστύχημα; Είναι αυτή η πηγή του;»

Γιώργος Κακούσης: «Άρα, το συμπέρασμά σας, ποιο είναι;»

Νίκος Παππάς: «Το συμπέρασμά μου είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι κάτοχος πληροφοριών για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα, δεν μπορεί αυτή τη δήλωση να την έχει κάνει στον αέρα, θα τον έχει πληροφορήσει ή ο Τερεζάκης, ή ο ίδιος ο Καραμανλής -αυτό θα πρέπει να μας το πει- και να μας εξηγήσει γιατί δεν συμφωνεί να παραπεμφθεί το στέλεχός του στη Δικαιοσύνη».

Άννα Λιβαθυνού: «Άρα πήγε να συγκαλύψει ο ίδιος; Και αν το λέτε και έχετε και αποδείξεις, γιατί δεν το καταθέτετε;»

Νίκος Παππάς: «Η απόδειξη που σας καταθέτω είναι το προφανές: ότι στη βάση των χαλκευμένων και κομμένων ηχητικών ντοκουμέντων, χτίστηκε μια προπαγάνδα, η οποία στη βάση της έχει ότι φταίει κυρίως το ανθρώπινο λάθος. Ποιος ήταν ο πρώτος που έδωσε το σήμα για αυτή την προπαγάνδα; Ο ίδιος, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πότε την έκανε αυτή τη δήλωση; Πολύ πριν πάρει τα στοιχεία στα χέρια της, η ίδια η αστυνομία».

Γιώργος Κακούσης: «Άρα, τι λέτε;»

Νίκος Παππάς: «Πρέπει να μας πει ο κύριος Χρυσοχοΐδης, αν ισχύει αυτό που έγραψε στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία. Η Αστυνομία έβγαλε μια ανακοίνωση που είπε "πήρα τα ηχητικά στα χέρια μου τρεις ημέρες μετά και έχω καταγράψει τη δημιουργία, την επεξεργασία και την εξαγωγή των ψηφιακών αρχείων". Ισχύουν αυτά κύριε Χρυσοχοΐδη; Εάν ισχύουν αυτά λοιπόν, ο κύριος Μητσοτάκης είχε πληροφόρηση από πηγές άλλες από τις Αστυνομικές. Ποιες είναι αυτές οι πηγές και με ποιο εκτόπισμα, με ποια πληροφόρηση είπε ο Μητσοτάκης 12:30 την επόμενη ημέρα το πρωί, ότι "εδώ έχουμε ένα δυστύχημα, το οποίο οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος"».

Γιώργος Κακούσης: «Το μοντάζ ποιος το έκανε; Δηλαδή το μοντάζ έγινε κατ' εντολή του Μητσοτάκη; Αυτό λέτε;»

Νίκος Παππάς: «Εγώ λέω ότι ο Μητσοτάκης σε βάση των μονταρισμένων ηχητικών, ξεδίπλωσε μια προπαγάνδα συγκάλυψης, στην οποία επιμένει».

Γιώργος Κακούσης: «Άρα, το συμπέρασμα ποιο είναι;»

Νίκος Παππάς: «Το συμπέρασμα είναι ότι ο Μητσοτάκης είναι ο αρχιερέας της συγκάλυψης, το είπα από την αρχή».

Γιώργος Κακούσης: «Ο Μητσοτάκης έδωσε την εντολή να γίνει κοπτοραπτική, λέτε».

Νίκος Παππάς: «Ο Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα, όταν ρωτήθηκε ποιος τον ενημέρωσε και αυτό εμένα με κάνει πολύ καχύποπτο, ξέρετε».

Γιώργος Κακούσης: «Αυτό τώρα είναι μια πιο σκληρή στάση, από αυτή την οποία ξέραμε μέχρι τώρα».

Νίκος Παππάς: «Δεν ξέρω αν είναι σκληρή η όχι (...) ήμουν εισηγητής στην συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ήταν το κεντρικό ερώτημα που απηύθυνα εκπροσωπώντας το κόμμα μου και προσπαθώντας να αποτυπώσω το πνεύμα και το γράμμα της πρότασης δυσπιστίας που συνυπογράψαμε τέσσερα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης».

Γιώργος Κακούσης: «Ναι, αλλά λέτε ότι η μονταζιέρα, ήταν εμπνεύσεως Μαξίμου λέτε τώρα, αυτό καταλαβαίνω».

Νίκος Παππάς: «Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση, είναι σαφές».

Άννα Λιβαθυνού: «Υπάρχουν αποδείξεις για αυτά; Υπάρχουν στοιχεία;»

Νίκος Παππάς: «Το αποδεικτικό στοιχείο μέχρι διαψεύσεως, είναι η δήλωση Μητσοτάκη 12:30 την επόμενη του δυστυχήματος».