Στο «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», στο 15ο κεφάλαιο, ο Νίτσε εξηγεί πώς έφτασε να γράψει, εν μέσω του γαλλο-γερμανικού πολέμου το 1870, το δυσνόητο βιβλίο του «Η γέννηση της τραγωδίας», ενώ συναρμολογεί τις σκέψεις του για τους Έλληνες: «Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.
Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν (οι Δυτικοευρωπαίοι) δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα. Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά (για κάθε εποχή) ό,τι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του.
Μα ποιοι, επιτέλους, είναι αυτοί των οποίων η ιστορική αίγλη υπήρξε τόσο εφήμερη, οι θεσμοί τους τόσο περιορισμένοι, τα ήθη τους αμφίβολα έως απαράδεκτα, και οι οποίοι απαιτούν μια εξαίρετη θέση ανάμεσα στα έθνη, μια θέση πάνω από το πλήθος. Κανένας απο τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς.
Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους. Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες.
Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι αυτοί που κρατούν τα χαλινάρια κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους Έλληνες, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα».
Είναι πολλά τα λεφτά...
Το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης για το κόμμα των Σπαρτιατών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια κυμαίνεται από 7 έως 8 εκατομμύρια ευρώ. Πολλά τα λεφτά για να αφήσει ο Κασιδιάρης τον Στίγκα να κάνει κουμάντο, αλλά και ο Στίγκας να επιτρέψει στον Κασιδιάρη να τα μοιράζει όπως εκείνος θέλει (π.χ. για την προεκλογική εκστρατεία του Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθηναίων).
Η κλήση Στίγκα για εξέταση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ξύπνησε μνήμες των ποινικών υποθέσεων της Χρυσής Αυγής στα πρωτοπαλίκαρα του Κασιδιάρη που μέχρι προχθές δεν αναγνώριζαν τον Στίγκα ως αρχηγό τους στη Βουλή. Για αυτό και πλην ενός που αποφάσισε να παραμείνει ανεξάρτητος, οι λοιποί έβαλαν το κεφάλι κάτω και επέστρεψαν στο κόμμα.
Άλλωστε, πέρα από την κρατική επιχορήγηση, τα προνόμια του κόμματος να έχει επιστημονικούς συνεργάτες, μετακλητούς υπαλλήλους, αποσπασμένους και αστυνομικούς για φουρά δύσκολα παραβλέπονται και δύσκολα τίθενται σε διακινδύνευση. Η συνέχεια προβλέπεται απολαυστική.
Προκλητική κατάθεση
Tην οργισμένη αντίδραση συγγενούς θύματος, που παρακολουθούσε τη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι προκάλεσε ο μετ’ επιτάσεως προκλητικός ισχυρισμός του Νίκου Τόσκα ότι στις 12 το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018 δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για νεκρούς. «Ντροπή σας, λέτε ψέματα δύο ημέρες», ήταν τα λόγια συγγενούς θύματος της φονικής πυρκαγιάς προς τον πρώην αρμόδιο υπουργό.
Ο Νίκος Τόσκας προέβαλε τον παραπάνω ισχυρισμό όταν συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας άρχισε να του υποβάλλει ερωτήσεις σχετικά με το πότε ενημερώθηκαν αρμοδίως για νεκρούς.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του ο Νίκος Τόσκας έριξε τις ευθύνες σε άλλους και απέδωσε πλημμελείς ενέργειες από πλευράς της Αστυνομίας, κάνοντας λόγο για καθυστέρηση στη διακοπή κυκλοφορίας της Λεωφόρου Μαραθώνος, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν παρενέβη στο επιχειρησιακό σκέλος αντιμετώπισης της καταστροφικής πυρκαγιάς, παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής και νυν κατηγορουμένου, Σωτήρη Τερζούδη.
Θέμα ασφάλειας
Αυτά που βλέπουμε στο βίντεο του τραγικού συμβάντος στον Πειραιά αποτελούν αντικειμενικά στοιχεία ποινικών εγκλημάτων κατά παράβαση του Ναυτικού Δικαίου και της σύμβασης για την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα (SOLAS). Επιπροσθέτως, έχουμε και εγκατάλειψη ναυαγού από τη στιγμή που το θύμα έπεσε στη θάλασσα από τμήμα του πλοίου.
Πέρα απ’ τα νομικά, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το κύριο αποδεικτικό υλικό για τη δολοφονία προέρχεται από βιντεοσκόπηση κάμερας ασφαλείας του λιμανιού. Ποιος ξέρει τι θα έλεγαν πλήρωμα και εταιρεία χωρίς την αδιάσειστη απόδειξη της βιντεοσκόπησης. Επιτακτική η ανάγκη για κάμερες σε δημόσιους χώρους. Είναι θέμα ασφάλειας.
Επιπέδου... βεσέ
Το απόγευμα της Δευτέρας στην εκπομπή «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA, ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόμενος στους συνυποψηφίους στην κούρσα διαδοχής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Στέφανου Τζουμάκα ο ίδιος πήγε στην τουαλέτα και δεν άκουσε τι είπε.
Ο Στέφανος Τζουμάκας, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τη φράση του κ. Κασσελάκη, ανέφερε στο Action 24 ότι «ο καθένας έχει το επίπεδό του. Εγώ μίλησα για παρακμή και εκφυλισμό. Θα δούμε και χειρότερα. Το σύστημα βγάζει αγωνιστές, αλλά βγάζει και παρακμιακούς ανθρώπους». Τείνω να συμφωνήσω με τον δεύτερο Στέφανο.