Είχε δικαίωμα να αιτηθεί αστυνομικής προστασίας, οδηγού και κρατικού αυτοκινήτου ο Στέφανος Κασσελάκης; Βεβαίως και είχε. Είναι ένα από τα προνόμια της θέσης του ως υποψήφιoυ προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το αστείο είναι ότι, αφού τα ζήτησε, μίλησε για κατάργηση προνομίων των πολιτικών. Άσε, δε, που ενώ αυτοπαρουσιάζεται ως «εφοπλιστής», έχει την απαίτηση να πληρώνει τη φύλαξή του ο έρμος φορολογούμενος.

Και το καλύτερο; Μόλις όλα αυτά ήρθαν στη δημοσιότητα, με πριγκηπικό ύφος δήλωσε ότι παραιτείται της αστυνομικής προστασίας «που του έδωσε η Αστυνομία», παραλείποντας να δηλώσει ότι αυτός την απαίτησε εγγράφως. Μιλάμε για τον ορισμό του λούμπεν μικροαστισμού.

Ο μικροαστισμός, υποκατηγορία της ευρύτερης αστικής τάξης, πρόβαλλε πάντοτε τις επιδιώξεις της σαν να ήταν η ίδια η μεγαλοαστική τάξη, μιμούμενη τον τρόπο ζωής και την ηθική της ελίτ. Ο Μαρξ στο πρώτο κεφάλαιο του Κομμουνιστικού Μανιφέστου αναφέρεται σε αυτή τη μικρή μπουρζουαζία και την τοποθετεί ως ταξικό υπόστρωμα των μικρής κλίμακας καπιταλιστών. Η φιλοδοξία και η υποκρισία αυτής της τάξης, παρόλο που δεν διέθετε ούτε την οικονομική ευρωστία ούτε την πολιτική δύναμη της ελίτ, ήταν εμφανεί.

Ο Δανός φιλόσοφος Søren Kierkegaard αναφέρει ότι ο μικροαστισμός είχε ένα προφανές πνευματικό κενό, το οποίο προσπαθούσε να κρύψει ή να υποβαθμίσει, δίνοντας υπερβολική έμφαση στην κοσμική ζωή και στο ατσαλάκωτο φαίνεσθαι, παρά στην εσωτερικότητα του εαυτού και την πνευματική καλλιέργεια.

Αυτή η κοσμοθεώρηση του μικροαστισμού δημιουργεί στα μέλη του ή όσους νιώθουν ότι ανήκουν σε αυτήν την τάξη ανυπόφορα αισθήματα και μια αποστροφή τόσο για τις άλλες τάξεις όσο και για την ίδια, σε τέτοιο βαθμό απομόνωσης που στο τέλος δημιουργείται μια εικονική πραγματικότητα. Η υποψηφιότητα Κασσελάκη αποδεικνύει ότι ο luben μικροαστισμός είναι πλέον σαρξ εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρατήστε σημειώσεις

Παρακολουθώντας τις εναρκτήριες εργασίες του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, θα παραθέσω τις δικές μου παρατηρήσεις: Η Έφη Αχτσιόγλου φάνηκε πιο έτοιμη από ποτέ να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος της είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν οι αρχηγικές εμφανίσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε την πιο σαφή ιδεολογική τοποθέτηση, με κύρια στόχευση την αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε έτοιμος και με ολοκληρωμένη πρόταση – στα συν και η πολιτική εμπειρία και το στήσιμό του στις ομιλίες. Ο Στέφανος Τζουμάκας ήταν η καλτ εμφάνιση του όλου χάπενιγκ. Μιλούσε ακατάπαυστα, αναμιγνύοντας προγραμματικές θέσεις, ιδεολογικές στοχεύσεις και ιστορίες από το παρελθόν.

Ο, δε, Στέφανος Κασσελάκης απέδειξε μέσα σε 15-20 λεπτά ότι μπορεί να υπάρξει και μεγαλύτερος λαοπλάνος λαϊκιστής από τον Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μια ομιλία κενή μηνυμάτων, με μηχανική αναπαραγωγή τσιτάτων, διανθισμένη με το απαραίτητο «με πολεμάνε τα συμφέροντα γιατί με φοβούνται», και ένα αστείο στήσιμο με αμήχανο κούνημα χεριών δαχτύλων πέρα-δώθε.

Μόνο αλήθειες

Η πλέον to the point τοποθέτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ έγινε από τον Νίκο Καρανίκα στο facebook: «Εδώ στην Ελλάδα τουλάχιστον, όπως γνωρίζω και το ζω 4 δεκαετίες, αυτό το πράγμα, που τόσα χρόνια αποκαλούμε κόμμα (κομμουνιστικό, αριστερό, ριζοσπαστικό, κόμμα των μελών κ.τ.λ.), δεν είναι τίποτα άλλο από ένας μηχανισμός τάσεων και φραξιών (πρώην) κομμουνιστών του ΚΚΕ και ΚΚΕδες που κατάφεραν και “έφαγαν” τον Τσίπρα & περιμένουμε να σεβαστούν τον νέο ή νέα πρόεδρο; Τόση αφέλεια! Εκπαιδεύτηκαν και προγραμματίστηκαν μόνο για αντιπολίτευση και αποδόμηση του αντιπάλου και ποτέ τους για κυβέρνηση».

Τα θετικά μηνύματα

Τα αποτελέσματα της «Εργάνης» για τη μισθωτή εργασία είναι εντυπωσιακά. Οι μισθωτοί εργαζόμενοι το διάστημα Ιούλιος 2019 - Ιούλιος 2023 αυξήθηκαν κατά 398.385 (αύξηση 17,3%). Οι νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 438.172 (αύξηση 25% συγκριτικά με τον Ιούλιο 2019). Οι νέες θέσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 64.343 (αύξηση 9,5% συγκριτικά με τον Ιούλιο 2019). Τον Ιούλιο 2023, το 72% των θέσεων εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης σε αντίθεση με το 69,4% του Ιουλίου 2019.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η αγορά εργασίας εμφανίζει ποιοτική και ποσοτική βελτίωση στη χώρα μας την τελευταία τετραετία, με τη μισθωτή εργασία/απασχόληση να εμφανίζει αύξηση στην τετραετία κατά 17,3%. Το ισοζύγιο μεταξύ θέσεων πλήρους και μερικής απασχόλησης βαίνει βελτιούμενο υπέρ της πλήρους απασχόλησης και ο ρυθμός αύξησης των θέσεων πλήρους απασχόλησης είναι σχεδόν τριπλάσιος (2,7 φορές υψηλότερος) από την αύξηση των θέσεων μερικής απασχόλησης. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί ώστε να αυξηθούν αναλόγως και οι μέσοι μισθοί.

Μία από τα ίδια

Ο πρόεδρος του –κατ’ ευφημισμόν– κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλης Στίγκας, καταγγέλλει δημοσίως τη δράση μαφίας μέσα στο κόμμα του, που ως στόχο έχει να διαχειριστεί τα οικονομικά, την ύπαρξη οργανωμένης συμμορίας που απειλεί τον ίδιο και την οικογένειά του και την αντιποίηση της επωνυμίας του κόμματος του για προσωπικούς σκοπούς των βουλευτών του.

Αδικήματα τα οποία –φαντάζομαι– ότι ο κ. Στίγκας γνωρίζει ότι διώκονται αυτεπαγγέλτως – εξ ου και διατάχθηκε αυθωρεί προκαταρκτική εξέταση από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κάτι μου λέει ότι η Ακροδεξιά θα φιλοξενήσει στους κόλπους της και δεύτερη εγκληματική οργάνωση υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος.