Διαβάζω στον «Guardian» ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε υπέρ της FRONTEX σε υπόθεση pushback Σύρων προσφύγων το 2016 (υπόθεση T-600/21/WS κ.λπ. κατά Frontex). Το 2016, μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων έφθασε στη Μήλο. Παρά την επιθυμία τους να υποβάλουν αίτηση για παροχή διεθνούς προστασίας, τα πρόσωπα αυτά επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) και την Ελλάδα.

Από εκεί μετέβησαν στο Ιράκ, όπου διαμένουν έκτοτε. Το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις των προσφύγων για παράνομη επαναπροώθηση, αναφέροντας ότι «αποκλειστικό καθήκον του Frontex είναι να παρέχει τεχνική και λειτουργική υποστήριξη στα κράτη-μέλη. Αντιθέτως, τα κράτη-μέλη είναι τα μόνα αρμόδια να εκτιμούν το βάσιμο των αποφάσεων επιστροφής και να εξετάζουν τις αιτήσεις για παροχή διεθνούς προστασίας».

Εν ολίγοις: Η μόνη αρμόδια τα pushbacks των Σύρων προσφύγων ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αναπάντεχη εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ που διατείνεται ότι pushbacks κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Χρειάζεται προσοχή 

«Χάσαμε στις εκλογές για πολλούς λόγους. Αλλά δεν νικήθηκε οριστικά η λογική. Κάθε φορά που ένα οποιοδήποτε σύστημα εξουσίας δεν λειτουργεί, πάντα μας λένε ότι φταίει ο κόσμος που δεν το καταλαβαίνει. Και μετά αρχίζει μια ανυπόφορη θεωρητικολογία περί ανέμων και υδάτων», έγραψε ο Στέφανος σε παρέμβαση του στα «Νέα Σαββατοκύριακο».

Προφανώς, το άρθρο στρέφεται κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά και στηλιτεύει την αντίδραση της κρατικής μηχανής σε μια σειρά από συμβάντα. Ωστόσο, ο συγγραφέας των παρεμβάσεων Κασσελάκη θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στο μέλλον. Η παραπάνω γενική τοποθέτηση ισχύει και για το κόμμα που ο ευειδής Στέφανος διεκδικεί την προεδρία.

Ο μέντωρ Τσίπρας απέτυχε και αποχώρησε με σκυμμένο κεφάλι ακριβώς επειδή βυθίστηκε στην ατέρμονη ιδεοληπτική θεωρητικολογία της Αριστεράς και στο δόγμα «για τα χάλια μας φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από μένα». Εάν «δεν νικήθηκε οριστικά η λογική», ο πρώτος που πρέπει να το αποδείξει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια κακή συνήθεια  

Η χώρα βιώνει μια συγκλονιστική καταστροφή που άφησε πίσω της η θεομηνία στη Θεσσαλία. Πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες σε όλα τα επίπεδα; Σαφώς και πρέπει. Πρέπει η αντιπολίτευση να έχει θεσμική τοποθέτηση στον έλεγχο των πεπραγμένων της κυβέρνησης; Αδιαμφισβήτητα.

Όταν όμως απαρνιέσαι τον θεσμικό σου ρόλο και διαδίδεις ολημερίς fake news τύπου «άνοιξαν τα φράγματα για να πνίξουν κόσμο», «δεν ανακοινώνουν αγνοουμένους», «κρύβουν εκατοντάδες νεκρούς σε πτωματοσακούλες», «πλημμύρισαν τα ελικόπτερα για αυτό δεν κάνουν διασώσεις», τότε μεταπίπτεις εκουσίως σε περίγελο. Και σε τόσο βαρύ κλίμα, το να είσαι ο περίγελος είναι ελαφρώς προβληματικό.

Παγωμένα ελικόπτερα 

Βλέποντας να διακινούνται φωτογραφίες ελικοπτέρων Χιούι μέσα σε στρατόπεδα (προφανώς ληφθείσες παράνομα από στρατιωτικό προσωπικό κατά παράβαση του άρθρου 25 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα), θυμήθηκα ότι το 2014 εγκρίθηκε από το ΣΑΓΕ, κατόπιν εισηγήσεως του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, η εκποίηση 19 άχρηστων ελικοπτέρων Χιούι με προσδοκώμενα έσοδα 14,5 εκατομμύρια ευρώ.

Λίγο μετά όμως ανέλαβε υπουργός ο Πάνος Καμμένος, ερασιτέχνης πιλότος στα Χιούι όπως αντιληφθήκαμε όλοι από φωτογραφίες πιλοταρίσματος που δίνονταν κατά την περίοδο της υπουργίας του στη δημοσιότητα. Η απόφαση του 2014 δεν εφαρμόστηκε ποτέ, η εκποίηση πάγωσε και τα ελικόπτερα έμειναν παροπλισμένα στο Στεφανοβίκειο…

ΜΚΟ, προφυλακίσεις και ροές 

Προ ολίγων ημερών, τη δημοσιότητα απασχόλησε η είδηση της σύλληψης πέντε συνοροφυλάκων στον Έβρο, οι οποίοι κατηγορήθηκαν και προφυλακίστηκαν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διευκόλυνε την είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα με τη συνεργασία Τούρκων δουλεμπόρων.  

Εάν διαβάσει κάποιος όμως την ανάρτηση του δικηγόρου Αγγελου Νεστορίδη, θα διαπιστώσει μια διαφορετική διάσταση: «(…) Οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι η “ανώνυμη” καταγγελία προήλθε από ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον Έβρο και δεν είχε ιδιαίτερη “συμπάθεια” στη συγκεκριμένη ειδική ομάδα (…). Ευθέως μάλιστα ο ανακριτής τούς κατηγόρησε για παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης (άρθρο 33), για ομολογημένα δηλαδή pushbacks. Τις ημέρες εκείνες πριν από τη σύλληψή τους, η ειδική αυτή ομάδα είχε συλλέξει πληροφορίες [από τους μη συλληφθέντες (!!) πληροφοριοδότες τους] ότι επίκειντο άμεση ροή λαθρομεταναστών διά μέσου νησίδας στα Μαράσια του Έβρου και ετοιμαζόταν για δράση, πλην όμως όλα ακυρώθηκαν διότι προφυλακίστηκαν στις 30-5-2023. Την 4η-6-2023 (4 ημέρες μετά) 91 λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται σε νησίδα στα Μαράσια του Έβρου. Την 22α-6-2023 άλλοι 145 λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται επίσης στην ίδια ή σε άλλη νησίδα του Βόρειου Έβρου. Όλοι καταγράφονται. Ουδείς εξ αυτών των συλληφθέντων δεν επαναπροωθείται, απλά μεταφέρονται στο ΚΥΤ Φυλακίου διά τα περαιτέρω (άσυλο κ.λπ. κ.λπ.). Ουδείς εκ των συνοροφυλάκων του Έβρου δεν τολμά να σκεφτεί την επαναπροώθηση, καθόσον έχει δει την «τύχη» της ειδικής ομάδας. Η ανώνυμη καταγγελία της ΜΚΟ είχε πιάσει τόπο. Έκτοτε και μέχρι σήμερα οι ροές είναι περίπου 1.000 άτομα ημερησίως (…). Κανείς από όσους έχουν αποστολή να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό ΔΕΝ τολμά να χρησιμοποιήσει πληροφοριοδότες από την απέναντι πλευρά διότι φοβάται ότι θα χαρακτηριστεί μέλος εγκληματικής οργάνωσης εφόσον συνομιλεί με εγκληματίες (…)». 

Το Δικαστήριο απερίσπαστο θα εκτιμήσει όλα τα στοιχεία και θα κρίνει την τύχη της υποθέσεως και των προφυλακισθέντων σε κάποια χρόνια από σήμερα. Ωστόσο, εάν αυτά που γράφει ο Νεστορίδης έχουν βάση, τότε μιλάμε για μια εθνική υπόθεση.