Γιορτάζοντας ένα νέο ορόσημο στο πολιτιστικό της ταξίδι για την προώθηση ουσιαστικών διαπολιτισμικών συνδέσεων, η Sharjah είναι υπερήφανη που αποτελεί την πρώτη τιμώμενη προσκεκλημένη από τον αραβικό κόσμο, στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που άνοιξε τις πύλες στις 16 Μαΐου και κλείνει σήμερα 19 Μαΐου. Με την παρουσία της στη ΔΕΒΘ, η τιμώμενη Sharjah συνεχίζει να ενισχύει την πολιτιστική της δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό το εμιράτο θα κυκλοφορήσει 10 βιβλία από Εμιρατιανούς συγγραφείς σε ελληνική μετάφραση.

Συμμετέχοντας στην Έκθεση, η Sharjah επιμελήθηκε ένα εκτενές πολιτιστικό πρόγραμμα, με περισσότερες από 30 συζητήσεις πάνελ, καινοτόμα εργαστήρια και εκδηλώσεις πολιτιστικής κληρονομιάςκαθώς και παρουσιάσεις 10 βιβλίων ποίησης, πεζογραφίας, εκδόσεις τέχνης και μελέτες, όλα μεταφρασμένα στα ελληνικά, σε έναν ανοιχτό διάλογο με το ελληνικό πολιτιστικό τοπίο.

Υπό την ηγεσία της σεΐχας Bodour bint Sultan Al Qasimi, προέδρου της Αρχής Βιβλίου της Sharjah (Sharjah Book Authority), η αποστολή του εμιράτου εκπροσωπείται από περισσότερους από 20 πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτισμικούς φορείς από τη Sharjah, οι οποίοι εργάζονται για την προώθηση βαθύτερης συνεργασίας μεταξύ εμιρατιανών φορέων και των ελληνικών ομολόγων τους. Οι φορείς των Εμιράτων έχουν αναλάβει να αναδείξουν τις δράσεις που αναπτύσσονται στον τομέα του πολιτισμού και της κουλτούρας στη Sharjah, που είναι απόλυτα συνυφασμένες με την εμιρατιανή και αραβική ταυτότητα, καθώς το Εμιράτο επιδιώκει να συμμετάσχει ενεργά στην παραγωγή γνώσης και τις δημιουργικές βιομηχανίες.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμά τη Sharjah

Στις 22 Μαΐου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα τιμήσει τη συμμετοχή της Sharjah στη ΔΕΒΘ, φιλοξενώντας μια συνεδρία με τίτλο «Διαχρονικές Πολιτισμικές Σχέσεις Μεταξύ Ελλάδας και Αραβικού Κόσμου: Σύγχρονη Λογοτεχνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». Οι καταξιωμένοι συγγραφείς Mohamad el Khalidi, Ali Al Abdan, Ibrahim Al Hashemi, η Ελένη Κονδύλη, Ομότιμος Καθηγήτρια Αραβικών Σπουδών, και η Πέρσα Κουμούτση, Συγγραφέας και Μεταφράστρια Αραβικής Λογοτεχνίας, θα συναντηθούν για να διερευνήσουν τη σύγχρονη λογοτεχνία και την απήχησή της, μέσα από αναγνώσεις και συζητήσεις.