Η νέα έξαρση βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας και της ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ.
Η εισβολή κουκουλοφόρων στη Νομική, η επίθεση σε φοιτητή, τα επεισόδια στην Πολυτεχνειούπολη και η ένταση στο ΑΠΘ καταγράφουν μια ανησυχητική πραγματικότητα.
«Απαντώντας» στις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, προανήγγειλαν αυστηροποίηση του πλαισίου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αυτόματης αποβολής φοιτητών που εμπλέκονται σε βίαιες πράξεις, κατόπιν τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Παράλληλα, εξετάζεται η επέκταση πειθαρχικών, ποινικών και διοικητικών κυρώσεων για φθορές δημόσιας περιουσίας.
Η ενίσχυση της φύλαξης, η κατάρτιση πρωτοκόλλων ασφαλείας και η χρηματοδότηση έργων ενεργειακής και κτηριακής αναβάθμισης βρίσκονται επίσης στον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρουσιαστούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν αυστηροποιημένα πειθαρχικά μέτρα για φοιτητές που εμπλέκονται σε βίαιες ενέργειες εντός των ΑΕΙ. Οι αλλαγές θα ενταχθούν σε συνολικό πλαίσιο προστασίας της δημόσιας περιουσίας, με στόχο να αντιμετωπιστούν επαναλαμβανόμενα φαινόμενα τραμπουκισμού και καταστροφών.
Παράλληλα, δρομολογούνται ειδικά πρωτόκολλα ασφαλείας για τα ιδρύματα, ενώ εξετάζεται η ενίσχυση της παρουσίας προσωπικού φύλαξης και η εγκατάσταση επιπλέον υποδομών ελέγχου πρόσβασης. Στο επίκεντρο, όπως λένε χαρακτηριστικά, βρίσκεται η πρόληψη, όχι μόνο η καταστολή.
Το «Μανιφέστο» και σήμερα δίνει βήμα στους πολιτικούς που καλούνται να θωρακίσουν πρωτίστως εκείνοι το πλαίσιο και την εφαρμογή των νόμων.
Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, Θεόδωρος Καράογλου, πιστεύει πως ήγγικεν πλέον η ώρα να κλείσει ο κύκλος της ατολμίας και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία των παιδιών και του μέλλοντός τους.
Να προστατεύσουμε την ελευθερία γνώμης
Τα αμφιθέατρα των ΑΕΙ πρέπει να δίνουν ζωή στη γνώση και την ελευθερία της άποψης. Αυτή είναι η αποστολή τους και εκεί διαμορφώνεται –εν πολλοίς– το μέλλον των παιδιών μας. Ευθύνη μας, λοιπόν, είναι να το προστατεύουμε, εδώ και τώρα.
Κάνω αυτή την επισήμανση έχοντας πρόσφατη την εμπειρία της επίσκεψης στο πανεπιστήμιο Tsinghua, στο Πεκίνο, με την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι εικόνες που αντίκρισα στο συγκεκριμένο κινεζικό πανεπιστήμιο δεν έχουν καμία σχέση με όσα βλέπουμε στα ελληνικά και προφανώς το πρόβλημα έχει να κάνει με τη συνολικότερη αντίληψη για τον πανεπιστημιακό χώρο. Αυτή η παρατήρηση αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αφού –δυστυχώς– στην Ελλάδα η ατολμία φαίνεται ότι επικρατεί της αποφασιστικότητας.
Ο νόμος που έχει υπερψηφιστεί από το 2021 ορίζει τα πεδία ευθυνών και αρμοδιοτήτων καθώς και τους τρόπους παρέμβασης σε περιπτώσεις σαν αυτές που ξαναζήσαμε πρόσφατα. Αρα πρέπει να εφαρμόζεται με αποφασιστικότητα από εκείνους που φέρουν τη διοικητική ευθύνη. Ο φόβος, η καταστροφή και η σιωπή δεν έχουν θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι χώροι τους είναι φτιαγμένοι για να φιλοξενούν φοιτητές και όχι οργανωμένες μειοψηφίες που δρουν στο όνομα μιας δήθεν «αντίστασης» καταστρέφοντας το μέλλον των παιδιών μας.