«Είμαι μητέρα, έχω δύο παιδιά και ήθελα να διδάξω στις κόρες μου ότι δεν πρέπει να σιωπούν στη βία», είναι τα πρώτα λόγια της Γεωργίας Τύρου, της ιδιοκτήτριας του κυλικείου στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, που δέχτηκε άνανδρη επίθεση από φοιτητή, μιλώντας αποκλειστικά στο «Mανιφέστο».

«Δεν είναι ό,τι καλύτερο στην Ελλάδα του 2025 να μας χαστουκίζουν, ειδικά τις γυναίκες, ύστερα από τόσες γυναικοκτονίες. Αισθάνθηκα την απειλή, δεν πρέπει να σωπάσω, θα πρέπει να μιλάμε γιατί με τη σιωπή τα πράγματα γίνονται χειρότερα», συμπληρώνει.

Μετά την επίθεση σε βάρος της κυρίας Τύρου, ο φοιτητής φρόντισε να απομακρυνθεί από τον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, για να μην υποστεί τις συνέπειες της πράξης του. Ωστόσο, στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον δράστη.

Πρόκειται για έναν μεταπτυχιακό φοιτητή, ηλικίας 34 ετών. Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες των Αρχών για την ταυτοποίηση και των υπόλοιπων ατόμων που συμμετείχαν στα σοβαρά επεισόδια μεταξύ αντίπαλων φοιτητικών παρατάξεων.

Η κυρία Τύρου περιέγραψε τα όσα προηγήθηκαν πριν από την επίθεση σε βάρος της το μεσημέρι της Δευτέρας. «Πριν από το συμβάν με μένα, είχε σημειωθεί η συμπλοκή μεταξύ φοιτητών στα 20 μέτρα από το κυλικείο. Εδώ βρίσκονταν παιδιά και παρακολουθούσαμε, χωρίς να παρεμβαίνουμε, τα όσα γίνονταν. Κάποια στιγμή βλέπω ένα άτομο να βάζει κόλλα στην τζαμαρία για να κολλήσει αφίσα. Του λέω ότι δεν θέλω να βάλει αφίσες, αλλά αδιαφορεί. Βγαίνω από το ταμείο και τον πλησιάζω, του λέω δεν θέλω να βάλει την αφίσα, αυτός σώνει και ντε να τη βάλει. Με έσπρωξε, τον έσπρωξα και με χαστούκισε. Όχι απλά σήκωσε χέρι, αλλά το έκανε και πολύ εύκολα. Από πριν με απειλούσε και ερχόταν προς τα πάνω μου».

«Με είχαν προειδοποιήσει»

Η κυρία Τύρου προχώρησε σε μία ακόμη αποκάλυψη που φανερώνει τις μεθόδους με τις οποίες μειοψηφίες προσπαθούν να επιβληθούν εντός των πανεπιστημιακών χώρων.

Οπως αναφέρει η κυρία Τύρου, «διατηρώ εδώ και δύο χρόνια ένα άλλο κυλικείο στην Πανεπιστημιούπολη, στην έξοδο Ζωγράφου. Εκεί με επισκέφθηκε μια ομάδα και μου είπε να μην πάρω το κυλικείο, γιατί ο χώρος βρίσκεται σε κατάληψη, αλλά εγώ είχα ήδη υπογράψει τη σύμβαση».

Το συγκεκριμένο κυλικείο βρισκόταν υπό κατάληψη από ομάδα αντιεξουσιαστών επί 15 συναπτά έτη και εκκενώθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ύστερα από επιχείρηση της Αστυνομίας.

Πριν από την τραμπούκικη επίθεση σε βάρος της κυρίας Τύρου, φοιτητές αντίπαλων παρατάξεων συγκρούστηκαν με αφορμή τις επικείμενες φοιτητικές εκλογές της 14ης Μαΐου. Οι φοιτητές, που φορούσαν κράνη, κουκούλες και είχαν ρόπαλα και λοστούς στα χέρια, μετέτρεψαν το σημείο σε πεδίο μάχης. Χρειάστηκε να κληθεί η Αστυνομία, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα. Το άγριο συμβάν αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου στα περιστατικά βίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Είχαν προηγηθεί λεκτικές επιθέσεις, αντιπαραθέσεις μεταξύ αντίπαλων φοιτητικών παρατάξεων, φθορές σε έντυπο υλικό και αφίσες.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Άρη Πορτοσάλτε, ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Χατζηγεωργίου, τόνισε πως δεν προβλέπεται διαγραφή για φοιτητές που προβαίνουν σε σοβαρά παραπτώματα, ακόμα και αν αυτοί έχουν καταδικαστεί. Οπως σημείωσε, «δεν υπάρχει σαφής διαδικασία για τη σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου που θα οδηγούσε σε διαγραφές. Υπάρχει η δυνατότητα άσκησης πειθαρχικών μέτρων, τα οποία όμως περιορίζονται σε μια απλή επίπληξη ή στην απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις εξαμήνου». Για μεγαλύτερα παραπτώματα και ποινές, «πρέπει να συσταθεί πειθαρχικό, που προβλέπει και τη συμμετοχή φοιτητή», συμπλήρωσε ο κύριος Χατζηγεωργίου.

«Κάποιοι θεωρούν ότι το πανεπιστήμιο είναι ελεύθερος χώρος για να τραμπουκίζουν, να ασχημονούν, να βιαιοπραγούν, και αυτό –όπως αντιλαμβάνεστε– δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», σχολίασε σε δηλώσεις του για τα δύο περιστατικά στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παράλληλα, τόνισε πως «όταν κάποιος μπαίνει στους χώρους του πανεπιστημίου, πρέπει να μπαίνει επώνυμα, ούτως ώστε να είναι γνωστό στην αίθουσα ποιοι βρίσκονται και στη συνέχεια, εάν συμβαίνουν παραβατικές πράξεις, η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της».

Επίσης, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημιακών σχολών, επισήμανε πως «οι Πρυτανικές Αρχές πρέπει να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα, έτσι ώστε να υπάρχουν κάμερες, να υπάρχουν μαγνητικές πύλες, να υπάρχουν κάρτες ελεγχόμενης εισόδου».