Η νέα έξαρση βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας και της ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ. Η εισβολή κουκουλοφόρων στη Νομική, η επίθεση σε φοιτητή, τα επεισόδια στην Πολυτεχνειούπολη και η ένταση στο ΑΠΘ καταγράφουν μια ανησυχητική πραγματικότητα.

«Απαντώντας» στις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, προανήγγειλαν αυστηροποίηση του πλαισίου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αυτόματης αποβολής φοιτητών που εμπλέκονται σε βίαιες πράξεις, κατόπιν τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Παράλληλα, εξετάζεται η επέκταση πειθαρχικών, ποινικών και διοικητικών κυρώσεων για φθορές δημόσιας περιουσίας.

Η ενίσχυση της φύλαξης, η κατάρτιση πρωτοκόλλων ασφαλείας και η χρηματοδότηση έργων ενεργειακής και κτηριακής αναβάθμισης βρίσκονται επίσης στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρουσιαστούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν αυστηροποιημένα πειθαρχικά μέτρα για φοιτητές που εμπλέκονται σε βίαιες ενέργειες εντός των ΑΕΙ.

Οι αλλαγές θα ενταχθούν σε συνολικό πλαίσιο προστασίας της δημόσιας περιουσίας, με στόχο να αντιμετωπιστούν επαναλαμβανόμενα φαινόμενα τραμπουκισμού και καταστροφών. Παράλληλα, δρομολογούνται ειδικά πρωτόκολλα ασφαλείας για τα ιδρύματα, ενώ εξετάζεται η ενίσχυση της παρουσίας προσωπικού φύλαξης και η εγκατάσταση επιπλέον υποδομών ελέγχου πρόσβασης. Στο επίκεντρο, όπως λένε χαρακτηριστικά, βρίσκεται η πρόληψη, όχι μόνο η καταστολή.

Το «Μανιφέστο» και σήμερα δίνει βήμα στους πολιτικούς που καλούνται να θωρακίσουν πρωτίστως εκείνοι το πλαίσιο και την εφαρμογή των νόμων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, παραδέχεται με ειλικρίνεια ότι «το εγχείρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και του ελέγχου της εισόδου στα πανεπιστήμια δεν πέτυχαν» και καλεί όλους να ανταποκριθούν στο μεγάλο στοίχημα να επιδειχθούν εκείνα τα αντανακλαστικά που θα καταστήσουν τα πανεπιστήμια κύτταρα γνώσης για να πάψουν κάποια εξ αυτών να είναι άντρα ανομίας και ορμητήρια τραμπούκων κουκουλοφόρων.

Οι πολίτες θέλουν την πλήρη εφαρμογή του νόμου

Η αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και είναι ένα από τα βασικά θέματα που οι πολίτες έχουν απαιτήσεις από εμάς. Σε επίπεδο νομοθεσίας, βελτιώσαμε κατά πολύ το πλαίσιο και σήμερα πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό να εξαλειφθούν οι καταλήψεις από τα πανεπιστήμια και να σταματήσουν αυτά να είναι άντρο αναρχικών και ορμητήριο αριστεριστών με μολότοφ.

Πλέον η Αστυνομία μπαίνει και επιβάλλει την τάξη. Ωστόσο, με ειλικρίνεια οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το εγχείρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και του ελέγχου της εισόδου στα πανεπιστήμια δεν πέτυχαν. Αποτελεί, λοιπόν, μεγάλο μας στοίχημα και σε αυτούς τους τομείς να επιδείξουμε αντανακλαστικά. Οι πολίτες θέλουν την πλήρη εφαρμογή του νόμου, και αυτό θα το πετύχουμε με την ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία της Αστυνομίας να παρέμβει και την επαύξηση των πειθαρχικών ποινών σε όσους παρανομούν.

Οι φοιτητές που κάνουν πράξεις βίας θα πρέπει να απομακρύνονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα.