Με σκληρούς χαρακτηρισμούς καταφέρθηκε ο Διονύσης Τεμπονέρας εναντίον των συριζοτρόλ -αποφεύγοντας όμως να παραδεχτεί την ύπαρξή τους- στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά και στη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. Κληθείς να σχολιάσει το κλίμα εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις αναρτήσεις του Στέφανου Κασσελάκη εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, όπου έκανε λόγο για υπονόμευση, έμμισθα τρολ, μαύρα χρήματα και τα λοιπά, ο κύριος Τεμπονέρας είπε ότι «όποιος έχει να προσάψει κάτι σε σχέση με μαύρα χρήματα, ή σκοτεινές αμοιβές και διάφορα σκοτεινά μονοπάτια του διαδικτύου -είτε τρολς, είτε άλλους μηχανισμούς-, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να πάει στον εισαγγελέα και να τα καταγγείλει, ακριβώς γιατί μιλάμε για παράνομες μεθόδους και τακτικές», αφήνοντας σαφέστατη αιχμή προς τον Στέφανο Κασσελάκη, στηρίζοντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα. Στην ερώτηση της δημοσιογράφου «καλά, τρολ είχατε. Δεν είχατε; Εγώ θυμάμαι και στους "Πρωταγωνιστές", on-camera να δείχνετε τα τρολ (σ.σ. το βίντεο στο οποίο αναφέρεται η κυρία Λυμπεράκη, παρατίθεται στο τέλος του άρθρου)», ο κύριος Τεμπονέρας είπε ότι «σαν ένα πρόσωπο, το οποίο έχει υποστεί τη μήνη των τρολς όλο το τελευταίο έτος, πραγματικά δεν έχω καμία σχέση με τις διαδικασίες αυτές, ούτε με εκφράζουν, ούτε έχω συμμετέχει, ούτε θέλω να έχω γνώση καμία σε σχέση με αυτά». Βέβαια το γεγονός ότι κάποιος λέει ότι «δεν θέλει να έχει γνώση σε σχέση με αυτά», το μόνο που αποδεικνύεται, είναι η ύπαρξή τους, η οποία απλώς είναι άβολη για τον κύριο Τεμπονέρα. Κυρίως, λόγω του παρελθόντος του κόμματος.

Ενδιαφέρον έχει όμως η τοποθέτηση του κυρίου Τεμπονέρα, στην επιμονή της δημοσιογράφου, η οποία ρώτησε τον Διονύση Τεμπονέρα εάν τα τρολ που του επιτίθενται είναι «δεξιά, ή "κασσελακικά";», στην οποία ο Διονύσης Τεμπονέρας απάντησε πως δεν ξέρει αν «αν υπάρχουν "κασσελακικά" ή μη τρολ». Η δημοσιογράφος πάντως, δεν τον άφησε να ξεφύγει με αυτή την λιπόψυχη απάντηση και επανήλθε σχολιάζοντας ότι «ε, εντάξει. Ξέρετε κάποιος που σας επιτίθεται, αν μπείτε και δείτε τις αναρτήσεις του, καταλαβαίνετε τι είναι». Ο κύριος Τεμπονέρας απάντησε ότι «όσοι κρύβονται πίσω από μάσκες και κουκούλες του διαδικτύου, ή όσοι εξυπηρετούν άλλους μηχανισμούς, επιτρέψτε μου να σας πω ότι, εγώ με τέτοιους σκοτεινούς υπονόμους του διαδικτύου δεν θέλω να έχω καμία απολύτως σχέση». Είναι χαρακτηριστική η δυσκολία του κυρίου Τεμπονέρα να αποδώσει το πρόσταγμα στο οποίο υπακούν τα συριζοτρόλ, στον Στέφανο Κασσελάκη. Όχι τόσο διότι φοβάται τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά γιατί ντρέπεται να παραδεχτεί την ύπαρξή τους. Η οποία -όπως είπαμε και παραπάνω-, είναι διαχρονική και έχει καταγραφεί επισήμως σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ το 2012, το οποίο και το παραθέτουμε και στο τέλος του παρόντος άρθρου. Επειδή προτού διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τα συριζοτρόλ αποτελούσαν τα «πληρωμένα πιστόλια» του κόμματος, τα οποία έβαλλαν κατά παραγγελία, εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων και με τρόπους που ουδείς επώνυμος θα μπορούσε, τότε «βόλευαν» και δεν τα έβλεπαν πουθενά. Τώρα όμως που τα ίδια «πληρωμένα πιστόλια», στρέφονται εναντίον όσων αντιπαθεί ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αργά πια για δάκρυα. Θα τα υποστούν όπως όλοι οι υπόλοιποι, ακριβώς επειδή δεν εξέφρασαν ποτέ την αντίθεσή τους, όταν ο «εχθρός» των συριζοτρολ ήταν εκτός του κόμματος.

Πώς μπορούσε να στηρίζει την ΑΥΓΗ ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ του 15%;

Μια άκρως ενδιαφέρουσα αιχμή προς τον Στέφανο Κασσελάκη άφησε ο κύριος Τεμπονέρας, αναφορικά με την αναστολή του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ. Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, αναφορικά με το τι θα πρέπει να γίνει με την ΑΥΓΗ, ο κύριος Τεμπονέρας είπε ότι «Δυσκολεύομαι κυρία Λυμπεράκη να πιστέψω, ότι ο Συνασπισμός, ή ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% μπορούσε να υποστηρίξει το καθημερινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 17,8%, ή του 15% δεν μπορεί να υποστηρίξει μια αντίστοιχη διαδικασία (...) θεωρώ ότι η απόφαση είναι προβληματική κατά την άποψή μου. Καταλαβαίνω τα ζητήματα χρηματοδότησης, θεωρώ όμως ότι μπορούν να αναζητηθούν τρόποι και κυρίως, να κάνουμε πράξη αυτό που είχε μάθει πάντα η Αριστερά, να στηρίζεται πάνω στα μέλη και τους φίλους της, προκειμένου να μπορούν να υποστηρίξουν τα κομματικά μέσα. Και αυτό δεν αφορά μόνο την ΑΥΓΗ, αφορά βεβαίως και το ραδιόφωνο και άλλα μέσα, τα οποία είναι στη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ερώτημα του κυρίου Τεμπονέρα είναι σωστό: πώς γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% να μπορούσε να στηρίξει την ΑΥΓΗ, αλλά δεν το καταφέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ του 14,9%; Η ΑΥΓΗ είναι πράγματι αναπόσπαστο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε διαχρονικά το κομματικό εργαλείο προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι όταν η κρατική επιχορήγηση ήταν πενιχρή. Μπορεί να μεγάλωσε η κρατική επιχορήγηση όσο μεγάλωσε το κόμμα και να μίκρυνε ξανά με την εκλογική του συντριβή. Όμως τα έξοδα τα οποία καλύφθηκαν με την μεγαλύτερη χρηματοδότηση, δεν ήταν αυτά της εφημερίδας. Κάποια άλλα έξοδα καλύπτονταν από τη μεγαλύτερη κρατική επιχορήγηση, τα οποία προφανώς κρίνονται ως σημαντικότερα από τα κομματικά μέσα της προπαγάνδας, τα οποία προτίθεται να θυσιάσει ο Στέφανος Κασσελάκης. Και ο πληθυντικός δεν είναι τυχαίος. Ο κύριος Τεμπονέρας λέει ξεκάθαρα και με νόημα, ότι η τοποθέτησή του δεν αφορά μόνο την ΑΥΓΗ, αλλά και το ραδιόφωνο, καθώς και το σύνολο των κομματικών μέσων του ΣΥΡΙΖΑ. Συνδυάζοντας κανείς τη συγκεκριμένη δήλωση, με τις καταγγελίες των προηγούμενων ημερών, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κάνει προσλήψεις σε «δικά του» πρόσωπα μέσα στο κόμμα -καθώς και στα νομικά πρόσωπα που ελέγχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ-, εύλογα φτάνει στο συμπέρασμα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προτιμά να θυσιάσει την ΑΥΓΗ και τα λοιπά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κρατήσει μισθοδοτούμενο το «δικό του» σύστημα. Αν είχε λίγο περισσότερο θάρρος ο κύριος Τεμπονέρας να το πει ξεκάθαρα, ίσως να κατάφερνε να ασκήσει σοβαρή πίεση στον Στέφανο Κασσελάκη.

Η δήλωση του Διονύση Τεμπονέρα

Νίκη Λυμπεράκη: «Εδώ έχει ανοίξει ένας κύκλος, όχι μόνο αμφισβήτησης, αλλά και σύγκρουσης -και με πολύ βαριές αιχμές- της σημερινής ηγεσίας, με την προηγούμενη περίοδο. Είδαμε τις αναρτήσεις "μη με υπονομεύεις Αλέξη", "στήριξέ με χωρίς παιχνίδια, ή έλα πάρε το κόμμα", "εγώ από όταν ανέλαβα, δεν πληρώνω τρολ", "στο δικό μου ΣΥΡΙΖΑ δεν παίρνουμε μαύρα λεφτά". Όλα αυτά για την οικονομία της συζήτησης, ας τα δεχτούμε (...) αυτός, θα μπορούσε να είναι και ένας νέος εμφύλιος, μια νέα διάσπαση. Γιατί συμβαίνει όλο αυτό;»

Διονύσης Τεμπονέρας: «Όποιος έχει να προσάψει κάτι σε σχέση με μαύρα χρήματα, ή σκοτεινές αμοιβές και διάφορα σκοτεινά μονοπάτια του διαδικτύου -είτε τρολς, είτε άλλους μηχανισμούς-, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να πάει στον εισαγγελέα και να τα καταγγείλει, ακριβώς γιατί μιλάμε για παράνομες μεθόδους και τακτικές».

Νίκη Λυμπεράκη: «Καλά, τρολ είχατε. Δεν είχατε; Εγώ θυμάμαι και στους "Πρωταγωνιστές", on-camera να δείχνετε τα τρολ».

Διονύσης Τεμπονέρας: «Σαν ένα πρόσωπο, το οποίο -σας διαβεβαιώ- έχει υποστεί τη μήνη των τρολς όλο το τελευταίο έτος, πραγματικά δεν έχω καμία σχέση με τις διαδικασίες αυτές, ούτε με εκφράζουν, ούτε έχω συμμετέχει, ούτε θέλω να έχω γνώση καμία σε σχέση με αυτά».

Νίκη Λυμπεράκη: «Είναι δεξιά τα τρολς που σας επιτίθενται; Ή "κασσελακικά";»

Διονύσης Τεμπονέρας: «Δεν ξέρω αν υπάρχουν "κασσελακικά" ή μη τρολ, αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι -»

Νίκη Λυμπεράκη: «Ε, εντάξει. Ξέρετε κάποιος που σας επιτίθεται, αν μπείτε και δείτε τις αναρτήσεις του, καταλαβαίνετε τι είναι».

Διονύσης Τεμπονέρας: «Εγώ λειτουργώ πάντα με το φως και το πρόσωπό μου καθαρό, με το ονοματεπώνυμό μου και παίρνω την ευθύνη των πράξεων και των λόγων μου. Όσοι κρύβονται πίσω από μάσκες και κουκούλες του διαδικτύου, ή όσοι εξυπηρετούν άλλους μηχανισμούς, επιτρέψτε μου να σας πω ότι, εγώ με τέτοιους σκοτεινούς υπονόμους του διαδικτύου δεν θέλω να έχω καμία απολύτως σχέση. Άρα, μη με ρωτάτε για πράγματα τα οποία είναι ξένα προς εμένα».

Νίκη Λυμπεράκη: «Μιλήσατε για την ΑΥΓΗ. Εδώ υπάρχει το ζήτημα του τρόπου της απόφασης, για αυτό το οποίο και ο κύριος Κασσελάκης είπε μπροστά σε κάμερες "mea culpa", δηλαδή ότι δεν υπήρξε διαβούλευση - ούτε καν συζήτηση με τους συναδέλφους εκεί. Υπάρχει όμως και ένα θέμα χρηματοδότησης, το οποίο είναι απολύτως πραγματικό. Τι γνώμη έχετε, για το τι πρέπει να γίνει για την ΑΥΓΗ;»

Διονύσης Τεμπονέρας: «Δυσκολεύομαι κυρία Λυμπεράκη να πιστέψω, ότι ο Συνασπισμός, ή ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% μπορούσε να υποστηρίξει το καθημερινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 17,8%, ή του 15% δεν μπορεί να υποστηρίξει μια αντίστοιχη διαδικασία. Για μια εφημερίδα, η οποία είναι ένα ιστορικό φύλλο της Αριστεράς. Είναι μια εφημερίδα που είχε παρέμβαση και προσφορά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και ενεργή παρουσία στα κομματικά και μη δρώμενα. Άρα, θεωρώ ότι η απόφαση είναι προβληματική κατά την άποψή μου. Καταλαβαίνω τα ζητήματα χρηματοδότησης, θεωρώ όμως ότι μπορούν να αναζητηθούν τρόποι και κυρίως, να κάνουμε πράξη αυτό που είχε μάθει πάντα η Αριστερά, να στηρίζεται πάνω στα μέλη και τους φίλους της, προκειμένου να μπορούν να υποστηρίξουν τα κομματικά μέσα. Και αυτό δεν αφορά μόνο την ΑΥΓΗ, αφορά βεβαίως και το ραδιόφωνο και άλλα μέσα, τα οποία είναι στη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ».

Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ από το ρεπορτάζ του Protagon, το 2012