ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ηγετική ομάδα Κασσελάκη, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποστείλει πρόσκληση στον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση προκειμένου να παρακολουθήσει την πρεμιέρα της λειτουργίας του Ινστιτούτου Τσίπρα με τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Οπως λένε από την Κουμουνδούρου, πρόκειται για μια πρόσκληση σε αρχηγό ενός κόμματος το οποίο ο Κασσελάκης έχει αποκαλέσει «μόρφωμα». Με άλλα λόγια, εγκαλούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι... βγήκε εντελώς εκτός γραμμής Κουμουνδούρου.

Ο κ. Τσίπρας, εκτός του κ. Κασσελάκη, έχει στείλει πρόσκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτσης, που επίσης έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει το εγχείρημα της Νέας Αριστεράς. Και μάλιστα στην επίσημη πρόσκληση που έλαβε λόγω της θεσμικής ιδιότητας που κατείχε, έχει προστεθεί και η αναφορά «Αγαπητέ Νίκο», δια χειρός... Τσίπρα.

Ενδεικτική του εσωκομματικού κλίματος είναι, μεταξύ άλλων, η ανάρτηση στο Χ του γνωστού στιχουργού και ένθερμου υποστηρικτή του Κασσελάκη, Νίκου Μωραΐτη: «Ο κόσμος είπε στους αποστάτες “έξω”. Ο Τσίπρας τούς καλεί “μέσα”. Αλλο ένα φάουλ. Και δυστυχώς έχουν μαζευτεί πολλά».

Και μαζί και μόνοι

Στο μεταξύ, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος απηύθυνε προσκλητήριο συνεργασίας τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και την Πλεύση Ελευθερίας, διεκδικώντας με κάθε τρόπο ρόλο στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη λεγόμενη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά να επιταχύνονται, ο κ. Κασσελάκης απέρριψε μεν τις «συμφωνίες κορυφής» και δεν έκρυψε την επιφυλακτικότητά του απέναντι σε ενδεχόμενη συμπόρευση, λέγοντας πως «απαιτούνται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και πως επιμένει «στην πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτοτελές κόμμα εξουσίας».

Πάντως, έριξε και τη μπηχτή του προς τον Αλέξη Τσίπρα –τι ειρωνεία– λέγοντας με νόημα «σενάριο να αποχωρήσω και να έρθει ένας από μηχανής θεός δεν υπάρχει».

Λίγες ώρες αργότερα, με συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε πως «δεν πετάω από τη χαρά μου, γιατί αυτό που ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική παράταξη είναι να πρωταγωνιστεί», θέτοντας στόχο την επικράτηση του κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2027.

Ο ίδιος έκανε λόγο για έναν «αγώνα αντίξοο, κόντρα στο ρεύμα που θεωρώ ότι δικαιώθηκε», όπως είπε, εξηγώντας πως «οι υποψήφιοί μας και όσοι συμμετείχαν στην προκριματική διαδικασία είναι το μέλλον του κόμματός μας», στέλνοντας καθαρό μήνυμα προς το εσωτερικό, αναφορικά με την ανανέωσή του.

Στο μεταξύ, εντείνονται με το πέρασμα του χρόνου οι φωνές στελεχών, τα οποία επιθυμούν άμεσα συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, με το διογκούμενο κύμα πίεσης να εκβάλλει πλέον στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου. Μετά τους Διονύση Τεμπονέρα και Αντώνη Κοτσακά, οι οποίοι κατέθεσαν πρόταση για τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου με στόχο τον προγραμματικό διάλογο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νέας Αριστεράς, ξετυλίχθηκαν νέες πρωτοβουλίες.

«Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να είναι ο ηγέτης της κεντροαριστεράς και έχει ρόλο να παίξει», τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης, βάζοντας φωτιά στα σενάρια της επόμενης μέρας. Ο πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε της θέσης του για ενιαίο προοδευτικό χώρο, τονίζοντας πως τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ μόνοι τους μπορούν να μπουν σε τροχιά διακυβέρνησης.

Ο κ. Σπίρτζης εκτίμησε ότι έγιναν πάρα πολλά λάθη στην προεκλογική περίοδο, με μια πολιτική ατζέντα που δεν ενδιέφερε την κοινωνία. «Δεν ανακτήθηκε η αξιοπιστία, η φερεγγυότητα και δεν κρατήθηκε σοβαρότητα», είπε ρίχνοντας ευθέως βέλη κατά Κασσελάκη.

Ζητούν δημοψήφισμα

Ταυτόχρονα, με τρόπο… αδιαμεσολάβητο, δηλαδή με εσωκομματικό δημοψήφισμα, οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσουν, με την πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί κατά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων, να υπάρξει λαϊκή ετυμηγορία απέναντι στο ενδεχόμενο προοδευτικών συμπράξεων.

Μάλιστα, στο δημοψήφισμα θα καλούνται να λάβουν μέρος όχι μόνο τα μέλη, αλλά και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Από πλευράς του, ο Κώστας Ζαχαριάδης υπενθύμισε πως «όπου υπήρξαν συνέργειες την προηγούμενη περίοδο και μέσα στη Βουλή, όπως η πρόταση μομφής, υπήρξαν θετικές και πολλαπλασιαστικές συνέπειες».

Την ίδια ώρα, αντιστάσεις συναντά η ιδέα της «μεγάλης Κεντροαριστεράς» στους κόλπους των «κασσελίστας», με τον βουλευτή Κιλκίς, Πέτρο Παππά, να απορρίπτει, λόγω κινητικότητας στο ΠΑΣΟΚ, μια τέτοια πιθανότητα.

Για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και τα σενάρια συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη μίλησε o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς: «Λάβαμε μήνυμα και εμείς και το ΠΑΣΟΚ. Οι κατευθυντήριες δόθηκαν από τον κύριο Κασσελάκη: πρώτον, συνεργασία σε επίπεδο κοινοβουλευτικό».