Μέχρι το τέλος του 2024 ή στις αρχές του 2025 το κορυφαίο θέμα για την Ευρώπη θα είναι το πολυετές σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, όπως αυτό προβλέπεται από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Προς το παρόν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Πολωνίας να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ κινούνται με στόχο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να συμφωνήσει με άλλες ευρωομάδες σ’ ένα προγραμματικό πλαίσιο που θα επιτρέψει αφενός την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν και της Ρομπέρτα Μέτσολα στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Δύο σημαντικές παράμετροι σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση είναι αν οι Σοσιαλιστές θα επιμείνουν στην άρνησή τους να συνεργασθούν με το ΕΛΚ, αλλά και το ενδεχόμενο η Μελόνι να στηρίξει άτυπα τις υποψηφιότητες, αφού δεν επιθυμεί να απομονωθεί συνεργαζόμενη με τη Λεπέν και την Ακροδεξιά.

Ωστόσο, καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η στάση των Φιλελεύθερων του Μακρόν και των Πρασίνων. Με βάση τα πρώτα συμπεράσματα διαφαίνεται μια συμφωνία που εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα απομονώνει τη Λεπέν από «συγγενείς» δυνάμεις