Απομένει μόλις μία εβδομάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, το διήμερο 27-28 Ιουνίου. Σ’ αυτό το διάστημα πρέπει να επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, καθώς και των άλλων θέσεων στα κορυφαία θεσμικά όργανα. Ολοι εύχονται να υπάρξει αίσιο τέλος διότι ο Σεπτέμβριος εγκυμονεί κινδύνους αφού ενδεχόμενη νίκη της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία θα περιπλέξει τα πράγματα.

Προκειμένου να μην επαναληφθεί το 2019, τότε που η Φον ντερ Λάιεν εξελέγη με εννέα ψήφους διαφορά, η υποψηφιότητά της θα χρειαστεί δεξαμενή ψήφων από τα δεξιά. Η Τζόρτζια Μελόνι δείχνει σχετική προθυμία, αλλά ο Ολαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν, συνεπικουρούμενοι από τον Ντόναλντ Τουσκ, δεν βλέπουν με καλό μάτι τις προθέσεις της.

Ωστόσο, υπάρχουν φωνές στο ΕΛΚ που θεωρούν ότι οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι θα πρέπει να σεβαστούν τις επιλογές των Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Σ’ αυτήν τη γραμμή ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Ιταλός αντιπρόεδρος Αντόνιο Ταγιάνι –που στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Τουσκ– είναι υπέρ του ανοίγματος στη Μελόνι. Αλλωστε, η ένταξη 10 ευρωβουλευτών στο ECR αναδεικνύει τρίτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο την ομάδα της, γεγονός που δεν αφήνει αδιάφορο το ΕΛΚ.