Μπροστά στην προεκλογική μάχη των υποψηφίων προέδρων στον ΣΥΡΙΖΑ, η δραστηριότητα των υποψηφίων δημάρχων κυρίως στους βασικούς δήμους έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Πρόκειται όμως για έναν σημαντικό αγώνα πολιτικής επιβίωσης σε ό,τι αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού τα αποτελέσματα θα ακολουθήσουν με το καλημέρα τον νέο αρχηγό, ο οποίος θα έχει εκλεγεί λίγες ημέρες πριν.
Η ατυχία της Κουμουνδούρου ήταν ότι ο κατεξοχήν υπεύθυνος για τις δημοτικές εκλογές Χρήστος Σπίρτζης παραιτήθηκε από όλα μετά τη μη εκλογή του, αφήνοντας «στα κρύα του λουτρού» όλους εκείνους που είχαν επενδύσει πάνω του και τον θεωρούσαν τον κομματικό διεκπεραιωτή των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Μετά την παραίτηση Σπίρτζη η αρμοδιότητα από την Πολιτική Γραμματεία πέρασε στα χέρια του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος για δύο ψήφους νίκησε τον Νίκο Φίλη και πήρε το χρίσμα για τον Δήμο Αθηναίων. Ο Ζαχαριάδης στο λίγο χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεσή του χρησιμοποιεί εξ ολοκλήρου τον δημοτικό μηχανισμό της ιστορικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, «Ανοιχτή Πόλη», καθώς και ένα επιτελείο μεσαίων στελεχών, όπως ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης που δεν θα πολιτευτούν, αλλά συνδράμουν την προσπάθειά του.
Για τον Δήμο Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον προερχόμενο από τη Λαϊκή Ενότητα Γιώργο Γαβρίλη, αλλά μάλλον μιλάμε για μια καταγραφή δύναμης αφού όλες οι μετρήσεις προεξοφλούν νίκη από τον πρώτο γύρο του νυν δημάρχου Γιάννη Μώραλη.
Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Σπύρος Πέγκας έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ την υποστήριξη του πρώην δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος θα πολιτευτεί μαζί του, πρόσωπο όμως που έχει συγκεντρώσει τη μήνιν πολλών τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο για την αντισυριζαϊκή πολιτική του κατά το παρελθόν όταν ήταν δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Στον Δήμο της Πάτρας το κόμμα υποστηρίζει με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας τον Βασίλη Αϊβαλή, αφού η επανεκλογή του νυν δημάρχου του ΚΚΕ Κώστα Πελετίδη συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Απλή καταγραφή δύναμης θέλουν να κάνουν στην Κουμουνδούρου και στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης με την υποστήριξη του Αλέξη Καλοκαιρινού.
Στο Περιστέρι, θα στηριχτεί ο αειθαλής Ανδρέας Παχατουρίδης, στο Αγρίνιο ο Δημήτρης Τραπεζιώτης, στη Ραφήνα ο Ευάγγελος Μπουρνούς, κλείνοντας τις τελευταίες εκκρεμότητες, ενώ πιθανότητες να εκλέξει το κόμμα δήμαρχο έχει μόνο σε δύο περιοχές του Λεκανοπεδίου: στο Χαλάνδρι με τον Σίμο Ρούσσο και στον Βύρωνα με τον Γρηγόρη Κατοπώδη.
Χαμένοι από χέρι
Όσον αφορά τις Περιφέρειες, και συγκεκριμένα την Αττική, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον δήμαρχο Νίκαιας Γιώργο Ιωακειμίδη, τον οποίο όμως οι μετρήσεις φέρνουν πίσω από τον πολύπειρο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρό, με τον Νίκο Χαρδαλιά μακράν μπροστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μη υποστήριξη Αρναουτάκη στην Κρήτη δεν έχει καμία πιθανότητα να εκλέξει κάποιον υποψήφιο περιφερειάρχη σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό που εμφανίζει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον είναι ότι πολλές από τις προτάσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν περάσει από την έγκριση των πέντε υποψηφίων προέδρων του κόμματος και η προσπάθεια γίνεται κατά μόνας από τους ίδιους τους υποψηφίους δημάρχους.
Παρατηρούνται μάλιστα και περιπτώσεις όπου οι τοπικοί υποψήφιοι που υποστηρίζουν έναν συγκεκριμένο υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν την ουσιαστική υποστήριξη όλων των άλλων υποψηφίων προέδρων.
Επίσης το τελευταίο διάστημα η Κουμουνδούρου δεχόταν μηνύματα τοπικών αυτοδιοικητικών στελεχών, οι οποίοι αρνούνταν να λάβουν επίσημο χρίσμα από το κόμμα. Ακόμα και στις καλές εποχές του ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, τα όργανα της αυτοδιοίκησης είχαν στα διοικητικά τους συμβούλια ελάχιστα εκλεγμένα στελέχη του κόμματος, δείγμα της αμελητέας παρέμβασης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στον αυτοδιοικητικό χώρο.
Θεωρείται βέβαιο ότι πρόσωπα όπως ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Ζαχαριάδης θα δεχτούν κριτική από τα στρατόπεδα των άλλων υποψηφίων για το όποιο αποτέλεσμα φέρει στις δημοτικές εκλογές. Ο Ζαχαριάδης είχε από τους πρώτους εκφράσει την υποστήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου.
Πλήρης «χρεοκοπία»
Τέλος, ένα άλλο σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει το κόμμα έχει σχέση με τα οικονομικά θέματα της καμπάνιας κυρίως στους μεγάλους δήμους. Εχει διαμηνυθεί κεντρικά ότι, πέραν κάποιας ελάχιστης υποστήριξης στον Δήμο της Αθήνας, το ήδη «χρεοκοπημένο» κόμμα αδυνατεί να στηρίξει οικονομικά τους συνδυασμούς στους κεντρικούς δήμους και οι καμπάνιες θα βαρύνουν εξ ολοκλήρου τα τοπικά στελέχη.
Ο σχεδιασμός για την Κουμουνδούρου ήταν από την αρχή καταδικασμένος όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές, αφού μετά τα τραγικά εκλογικά αποτελέσματα του κόμματος ήρθε και η αντιπαλότητα των υποψηφίων προέδρων στέλνοντας μηνύματα διάλυσης προς όλες τις κατευθύνσεις.