Πολλές φορές τους τελευταίους δύο μήνες εξέφρασε ο Χρήστος Σπίρτζης τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Συχνά το έκανε με εκρηκτικό τρόπο, όπως, για παράδειγμα, όταν μίλησε για στημένες διαδικασίες, προκαλώντας -στην καλύτερη περίπτωση- αμηχανία σε κορυφαία στελέχη του κόμματος. 

Το πρωί της Τετάρτης, ο Χρήστος Σπίρτζης επιβεβαίωσε ότι θα είναι απών από τις διαδικασίες που ίσως καθορίσουν για πάντα το μέλλον του κόμματος του. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 είπε ότι δεν θα ψηφίσει στις εκλογές για τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα λάβει μέρος στο διαρκές συνέδριο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να μπει σε βαθύ διάλογο για τα αίτια της πορείας του. Αντί γι' αυτό, μετατόπισε το βάρος της διαδικασίας από την πολιτική στην επικοινωνία» επισήμανε.

Τι είπε για τον Κασσελάκη 

Ερωτηθείς για τους διεκδικητές της προεδρίας, με αφορμή και την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, ο Χρήστος Σπίρτζης απάντησε ότι «για να είναι καλοί οι αρχηγοί χρειάζονται αξιόπιστη ομάδα αλλά όχι μέσα από μια διαδικασία που εκφυλίζει την πολιτική και δεν την έχει στην πρώτη γραμμή».