Τη σύμπτυξη και συνεννόηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον «προοδευτικό κόσμο», και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, πρότεινε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έκανε λόγο για εκφυλιστικά φαινόμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 ο πρώην υπουργός δεν έδειξε να πείθεται από τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας ότι «η επικοινωνία από μόνη της δεν δίνει λύση στα προβλήματα, χρειάζεται πολλή δουλεια στην κοινωνία γιατί έχει κουραστεί ο κόσμος» και πρόσθεσε πως δεν συμφωνεί με τις  τοποθετήσεις του Νίκου Φίλη.

«Αυτά που έγιναν ήταν εκφυλιστικά φαινόμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δημόσια ανταλλαγή ύβρεων από συντρόφους και συντρόφισσες ήταν πιο σκληρές απ’ ότι ήταν στις εθνικές εκλογές, μεταξύ μελών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι δεν είναι εμφύλιος. Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ώστε να υπάρχει σύνθεση των απόψεων, όχι απλά ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνεννόηση με άλλα κόμματα του προοδευτικού κόσμου, όπως με το ΠΑΣΟΚ, με στελέχη της κοινωνίας που έχουν ιδιωτεύσει προκειμένου να υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση του προοδευτικού κόσμου» τόνισε και πρόσθεσε πως για να γίνει πραγματικότητα αυτή η ενιαία εκπροσώπηση θα πρέπει να μπουν στο περιθώριο οι προσωπικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. 

«Το ποιος πρόεδρος και το ποια ηγεσία θα είναι, μπορεί να αποφασιστεί από πολιτικές διαδικασίες και από πολιτικές συμφωνίες. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε να μην εκπροσωπείται ο προοδευτικός κόσμος» κατέληξε ο Χρήστος Σπίρτζης.