Εδώ και καιρό η γραμματεία της «προεδρικής φρουράς» του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωνε τον τελευταίο όροφο της Κουμουνδούρου για τις οικονομικές δυσκολίες των κομματικών ΜΜΕ. Κανένας δεν ήθελε να ανοίξει τέτοιο θέμα εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων – και είναι λογικό. Οταν ξέσπασε η καταιγίδα της συντριβής, ο αρμόδιος οικονομικός παράγοντας του κόμματος το έθεσε εκ νέου στη γραμματέα. Κανείς, όμως, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας μπορεί να ασχοληθεί ενεργά με το θέμα. Φαντάζει λοιπόν στον ορίζοντα ένα ενδεχόμενο να υπάρξουν το αμέσως προσεχές διάστημα εξελίξεις με τα οικονομικά που αφορούν την «Αυγή», το Κόκκινο, το left.gr και την «Εποχή». 

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς 

Στον ισολογισμό της «Αυγής» για το 2021 υπήρχαν ζημιές 1.374.683,15 και γενικά, παρά τις «λογιστικές εργασίες», η θέση της εφημερίδας ήταν εξαιρετικά επισφαλής. Το κομματικό στέλεχος Σταύρος Λιάππης, στον προσυνεδριακό διάλογο του τελευταίου συνεδρίου, έκανε την πιο εμπεριστατωμένη παρέμβαση για την εικόνα των κομματικών ΜΜΕ και είχε πει τότε, μεταξύ άλλων: «Χαρακτηριστική η περίπτωση της “Αυγής” που –χρεοκοπημένη οικονομικά και αποτυχημένη κυκλοφοριακά– αντιμετωπίζει το φάσμα της αναστολής της έκδοσής της. Η τελευταία απόφαση των ηγετικών οργάνων του κόμματος για συνέχιση της κυκλοφορίας της υπακούει στις σκοπιμότητες της τρέχουσας συγκυρίας, παρά είναι αποτέλεσμα μιας σοβαρής οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας. Ενα είναι παραπάνω από βέβαιο... Οτι το πρόβλημα θα επανέλθει δριμύτερο την επόμενη φορά».  

Το 2020 το οικονομικό αποτέλεσμα που πέτυχε η «Αυγή» ήταν ζημιές ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, διογκώνοντας έτι περαιτέρω τις συσσωρευμένες ζημιές σε 11,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που διαμόρφωνε αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξεως των 4.000.000 ευρώ. Υπήρχαν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 2,6 εκατ. ευρώ αποτελούσαν υποχρέωση προς τον βασικό μέτοχο και 2,4 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τους εργαζομένους. 

Οι καταβολές του ιδιοκτήτη –ΣΥΡΙΖΑ– την τελευταία δεκαπενταετία ανέρχονται σε 23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 10 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από το 2017 και εντεύθεν. Κατά βάση χρησιμοποιήθηκαν για εξοφλήσεις παλαιοτέρων υποχρεώσεων. Στα χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ η οικονομική πορεία της «Αυγής» επιδεινώθηκε δραματικά. Οι συσσωρευμένες ζημίες από 5.472.777 ευρώ της χρήσης του 2014 ανήλθαν σε 10.188.323 ευρώ στη χρήση του 2019. Χειροτέρευση κατά 86%!  

«Μαύρες τρύπες» 

Η δεύτερη «μαύρη τρύπα» για το κόμμα είναι ο ραδιοσταθμός. Το Κόκκινο 105,5 φέτος κλείνει 17 χρόνια ζωής. Οι συσσωρευμένες ζημιές τα προηγούμενα 14 χρόνια ανέρχονται σε 14.336.000 ευρώ. Καταγράφει περίπου 1 εκατ. ζημιά σε κάθε χρήση. Επιπλέον, τα συνολικά έσοδα είναι πενιχρά. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η εξίσωση δεν βγαίνει, είναι εξαιρετικά κοστοβόρα και άκρως ζημιογόνα για όλα τα ΜΜΕ.  

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν προβληματισμοί για έναν ενιαίο διαδικτυακό τόπο, αναστολή της καθημερινής έκδοσης της «Αυγής» και ένταξη της «Εποχής» στο κυριακάτικο φύλο που θα κυκλοφορεί Σαββατοκύριακο. Επίσης υπήρξαν προτάσεις ώστε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στο Διαδίκτυο και στα social media. 

Kανένας όμως σε αυτήν την ευμετάβλητη για τον ΣΥΡΙΖΑ φάση δεν παίρνει την ευθύνη να ανακοινώσει τις όποιες αποφάσεις στις διοικήσεις των ΜΜΕ και στους εργαζομένους. Το οικονομικό τμήμα του κόμματος έχει ενημερώσει πάντως τη γενική γραμματέα Ράνια Σβίγκου για το ογκούμενο πρόβλημα και την οικονομική δυσπραγία. Επιπλέον, οι 47 βουλευτές του κόμματος δεν μπορούν να καλύψουν, πέρα από τους συνεργάτες τους, σειρά επαγγελματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που ψάχνουν να βρουν επαγγελματική διέξοδο. Η γραμματέας του κόμματος, παρότι είναι αρμόδια για την όποια εξέλιξη, αδυνατεί στην παρούσα φάση να ανακοινώσει οτιδήποτε, χωρίς απόφαση ενός καθοδηγητικού οργάνου. 

Την ώρα λοιπόν που συσσωρεύονται τα τιμολόγια και των εκλογικών αναμετρήσεων, το θέμα της λειτουργίας των κομματικών ΜΜΕ «μπαίνει στις ελληνικές καλένδες» και περιμένει για την αντιμετώπισή του τον νέο αρχηγό. Αν η διαδικασία εκλογής καθυστερήσει, θα επιδεινωθεί και το οικονομικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μερική στάση πληρωμών. Αρκετοί εργαζόμενοι, έχοντας πικρή εμπειρία από το παρελθόν, κινούνται ήδη προς αναζήτηση νέας εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται αποτελεί μια ακόμα χαίνουσα πληγή –συνώνυμο της υποκρισίας– για ένα κόμμα που πάντα διακήρυττε ότι είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της καλά αμειβόμενης εργασίας.  

Φαίνεται ότι στην παρούσα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν εργοδότης, δεν μπορεί στο ελάχιστο να μην καλύπτει τους εργαζομένους του και να καθυστερεί τις πληρωμές τους, αφού είναι ένα κόμμα που κυρίως σέβεται τους εργαζομένους. Παράλληλα, αν υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη με διακοπές συμβάσεων ή αναστολή λειτουργίας ΜΜΕ, θα πρέπει στο ακέραιο το κόμμα να καλύψει τα δικαιώματα αυτών των εργαζομένων. Αλλιώς θα μπορούν οι πάντες να φωνάζουν στην Κουμουνδούρου «Ουαί υμίν φαρισαίοι υποκριτές».