Η επί δεκαετία δημοσιογράφος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηλέκτρα Βισκαδουράκη ανακοίνωσε τη Δευτέρα, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η «Αυγή», η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, την κάλεσε αρχικά σε απολογία και ακολούθως την απέλυσε, επειδή –σύμφωνα με την ίδια– τρία ρεπορτάζ της θεωρήθηκαν αντίθετα στην κομματική γραμμή. Τα ρεπορτάζ αφορούσαν δημοσιογράφο της «Αυγής» που έγινε ειδικός συνεργάτης νεοδημοκράτη δημάρχου, επιθέσεις υποψήφιου περιφερειάρχη (τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να στηρίξει) κατά της περιφερειακής διοίκησης Δούρου και προβολή δηλώσεων δεξιού δημάρχου υπέρ της κυβέρνησης. Μάλιστα, η ίδια σε ανάρτησή της στο facebook αναφέρει ότι η εφημερίδα την κατηγόρησε ότι «υπηρετεί τη ΝΔ διότι δεν βρίζει Μητσοτάκη» με το γνωστό σύνθημα που διέσπειρε ο ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά την τελευταία τετραετία. Συμπέρασμα (σχετικώς εύληπτο): Τα κομματικά έντυπα δεν έχουν καμία ευαισθησία για την «ελευθερία του Τύπου», την οποία μονίμως επικαλούνται για όλους τους υπόλοιπους, εκτός από τους ίδιους. 

Βίντεο από ΜΚΟ έφερε μηνύσεις 

Η ΜΚΟ Aegean Report ανέβασε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο εμφανίζονται 14 μετανάστες να είναι στοιβαγμένοι σε ένα βαν με δεμένα μάτια και χέρια. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, το περιστατικό συνέβη στο νησί της Κω την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσης Νικηταράς, διέψευσε κατηγορηματικά πως το περιστατικό συνέβη στην Κω, ενώ κατέθεσε μήνυση σε βάρος της ΜΚΟ, θέτοντας το υλικό στη διάθεση της Εισαγγελίας για περαιτέρω έρευνα. Ο δήμαρχος εκφράζει αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του βίντεο και αφήνει αιχμές για το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη οργάνωση να παίζει ένα ύποπτο παιχνίδι στο προσφυγικό. Η ΜΚΟ απάντησε ότι «μόνο ένας άνθρωπος που πάσχει από παράνοια θα μπορούσε ενδεχομένως να πιστέψει ότι η κοινοποίηση ενός βίντεο ωμότητας από αστυνομικούς είναι επίθεση σε ολόκληρο το νησί και στον πληθυσμό του», όμως δεν απάντησε για ποιο λόγο δεν προώθησε το βίντεο στη Δικαιοσύνη ώστε να ελεγχθεί η αυθεντικότητά του. 

Αργά το θυμήθηκε 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποφάσισε να διαγράψει τη Σοφία Σακοράφα από ΜέΡΑ25 μετά από μια φωτογραφία, που τραβήχτηκε σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, της ιδίας με τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, όπου κατά τον γραμματέα του κόμματος αποτυπωνόταν «εγκάρδια συνεύρεση» που «ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής». Μόλις το πληροφορήθηκε η τέως βουλευτής μέσω των social media, ανακοίνωσε ότι παραιτείται πριν προλάβουν άλλοι να τη διαγράψουν. Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η ίδια αποφάσισε να παραιτηθεί για μια φωτογραφία και όχι για τα όσα εξωπραγματικά υποστήριζε τόσα χρόνια δίπλα σε ανθρώπους όπως ο Βαρουφάκης, ο Γρηγοριάδης και το υπόλοιπο τρίκυκλο της ανατροπής του καπιταλισμού… 

Του έδωσε σύνταξη 

Με τοποθέτησή της η τέως βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μ. Απατζίδη γράφει τα εξής ενδιαφέροντα –σχολιασμός μου εντός παρενθέσεων: «Ο αρχηγός, όποιος και να είναι, οφείλει πάντα να αναλαμβάνει την ευθύνη για την (η διατήρηση του τελικού «-ν» είναι εμφατική ή λόγια) στρατηγική ήττα και να αποχωρεί όσο διαθέτει ακόμη πολιτικό κεφάλαιο. Το έπραξε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να το πράξει και η δική μας ηγεσία. Αν και το πρόβλημα δεν είναι μόνον (ομοίως με «ν» για πρόσδοση ιδιαίτερης έμφασης) τα πρόσωπα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως συνιδρυτής του ΜέΡΑ25 θα έχει πάντα μία θέση στην καρδιά μας και στο κόμμα, ως επίτιμος πρόεδρος (ευτυχώς η κ. Απατζίδη δεν ανακοίνωσε και «Ιδρυμα Γιάνη», όπως σκέπτεται ο Αλέξης Τσίπρας)». 

Ενώπιον των ευθυνών τους 

Με ένα μόλις άρθρο το υπουργείο Εσωτερικών αντικαθιστά τις υφιστάμενες και όλως δύσχρηστες διατάξεις ως εξής: Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου. Αντιστοίχως, η τροποποίηση όσον αφορά τη διεύθυνση κατοικίας και η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής γίνονται με τη διαδικασία του άρθρου 4. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών. Κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών. Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής γίνεται αμέσως οριστική. 

Επίσης, καταργούνται οι διατάξεις περί των προϋποθέσεων εγγραφής, περί της εξέτασης ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων, περί της διαδικασίας εγγραφής, περί της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους των ευρωεκλογών και οι διατάξεις για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου. Το νομοσχέδιο κάνει πράξη την εξαγγελία Μητσοτάκη για άρση κάθε είδους περιορισμού στους εκτός Επικρατείας εκλογείς που κατέχουν ήδη το δικαίωμα του εκλέγειν και απομένει να αποδειχθεί ποιες πολιτικές δυνάμεις θα το στηρίξουν.