Εν αναμονή των υποψηφίων προέδρων στον ΣΥΡΙΖΑ και της οριστικοποίησης ημερομηνιών, θα θέσω δύο ζητήματα. Το ένα είναι ο προελαύνων καύσωνας «Κλέων» και το άλλο είναι οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο/η νέος/νέα πρόεδρος σε δύο επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, που θα ονομάσουμε... «Κλαίων».

Το πρώτο ζήτημα ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν οι συμμετέχοντες στα συλλογικά όργανα του κόμματος τηρήσουν τις οδηγίες που έχει ήδη εκδώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης για την προστασία των εργαζομένων από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Το ζήτημα της μοιραίας και αναπόφευκτης συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές δεν αντιμετωπίζεται με εγκυκλίους. 

Η «καυτή πατάτα» που καλείται να πιάσει και να κρατήσει ο νέος αρχηγός ίσως είναι πιο καυτή απ’ ό,τι μπορεί να υπολογίζουν οι διεκδικητές του θώκου. Και αυτό γιατί με το «καλημέρα», ο νέος πρόεδρος θα χρεωθεί ακόμα δύο βαριές ήττες. Εάν σε αυτό συνυπολογιστεί ότι στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις τα ευρήματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία εμφανίζει εικόνα διάλυσης και άτακτης υποχώρησης προς την τρίτη θέση, τότε η όλη κατάσταση είναι εκρηκτική. Τόσο εκρηκτική που κάποιος θα έλεγε πως μόνη λύση είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ένα νέο κόμμα. Όχι τώρα, ίσως από το καλοκαίρι του 2024… 

Οι δεσμεύσεις γίνονται πράξη 

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που ήρθε στη δημοσιότητα υλοποιείται το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την οικονομία. Προωθούνται δηλαδή προς ψήφιση οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν είτε από τώρα είτε από 1ης Ιανουαρίου 2024. Το όφελος για τα νοικοκυριά από αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων που θεσπίζονται θα είναι 4,4 δισ. την τετραετία 2024-2027.

Παράλληλα, το μέσο ετήσιο όφελος ανά δημόσιο υπάλληλο θα είναι 2.084 ευρώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023. Το νομοσχέδιο υπηρετεί το τρίπτυχο «ανάπτυξη της οικονομίας – μεγαλύτερο εισόδημα για τους Ελληνες – στήριξη των ευάλωτων πολιτών». Οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, η αύξηση του αφορολογήτου για τις οικογένειες, το Youth Pass και το Market Pass, η μείωση υπό προϋποθέσεις του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες είναι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που υπηρετούν αυτή τη στρατηγική.

Τα μπρος-πίσω με τους απόδημους 

Το ΠΑΣΟΚ έχει, λέει, ενστάσεις για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων. Να τους βοηθήσω θυμίζοντας τι έγραφε η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Ελένη Χρονοπούλου, στις προηγούμενες εκλογές: «(…)Το σκίρτημα τη στιγμή που προσγειώνεται το αεροπλάνο στην Αθήνα και χαζεύεις από ψηλά τον ουρανό, τη θάλασσα και τα φώτα μέσα στο βράδυ, γνωρίζοντας πως εκεί κάτω σε περιμένουν οι δικοί σου άνθρωποι. Κάποιος θα έρθει, η μαμά, η αδελφή μου, η Έλενα. Οι Έλληνες εκτός συνόρων δεν είναι λιγότερο Έλληνες, σας διαβεβαιώνω. Εύχομαι να καταργηθούν τα επιπλέον κριτήρια και να θεσμοθετηθεί η επιστολική ψήφος (όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) ώστε τα δικαιώματα των Ελλήνων του εξωτερικού να απονέμονται ολόκληρα, όχι μισά» (20.5.2023, facebook). Φαντάζομαι, η υποψήφια βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, γράφοντας τη συγκεκριμένη ανάρτηση, εξέφραζε τη γραμμή του κόμματος και όχι προσωπικές της απόψεις, οπότε θα έχει όντως ενδιαφέρον η εξέλιξη του συγκεκριμένου θέματος. 

 Οι… δίκαιες απολύσεις 

Χωρίς να χρειάζεται και ιδιαίτερη φαντασία, όλοι καταλαβαίνουν τι έχει να γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως προσεχές διάστημα. Με μειωμένη κατά το ήμισυ την κρατική χρηματοδότηση και τη μισή -σε σχέση με πριν- κοινοβουλευτική δύναμη, ο προϋπολογισμός του κόμματος είναι αισθητά μειωμένος.

Μάλιστα, ήδη μαθαίνω ότι υπάρχουν γκρίνιες από τους βουλευτές να καταθέτουν τμήμα της βουλευτικής τους αποζημίωσης στο ταμείο του κόμματος. Αναμενόμενο λοιπόν να ξεκινήσουν και οι απολύσεις. Διότι στο κόμμα επιτρέπονται απολύσεις και αξιολόγηση προσωπικού. Όταν όμως πρόκειται για τον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, θυμόμαστε ότι είμαστε αριστεροί και κατεβαίνουμε με δεκάδες πανό στο Σύνταγμα προκειμένου «να αντισταθούμε στα αντιλαϊκά μέτρα της χούντας Μητσοτάκη». 

Αλκοτέστ στον υπουργό 

Διαβάζω ότι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η Τροχαία, κάνοντας ελέγχους αλκοτέστ και τήρησης του ΚΟΚ στο ύψος της Λ. Αμφιθέας στο Π. Φάληρο, σταμάτησε όχημα στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πριν ο αστυνομικός προλάβει καν να χαιρετήσει, ο υπουργός τον προέτρεψε να κάνει τη δουλειά του και να υποβάλει σε αλκοτέστ τόσο τον ίδιο όσο και την ακολουθία του, κάτι που έγινε.

Όλοι βέβαια βρέθηκαν εντάξει, αλλά η συμπεριφορά του κ. Μηταράκη εξέπληξε θετικά το κλιμάκιο της Τροχαίας, αφού σε άλλες εποχές (ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια) οι υπουργοί, αντί να υπόκεινται στον έλεγχο της Τροχαίας, όπως όλοι οι οδηγοί, έριχναν στους τροχονόμους από «γαλλικά» μέχρι και χαστούκια!