Πέραν όλων των άλλων, η τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης κατέδειξε ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει χαμπάρι τι ακριβώς συνέβη με τις κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου. Ολες οι ομιλίες των βουλευτών του ουδόλως έλαβαν υπόψη ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα πεπραγμένα της τετραετίας 2019 - 2023 κρίθηκαν σε δύο συναπτές εκλογικές αναμετρήσεις με πρωτόγνωρα αποτελέσματα αποδοχής. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σοκαρισμένοι ακόμα από την εκλογική τους συντριβή, συμπεριφέρονται λες και οι εκλογές είναι την άλλη Κυριακή. Συνεχής κριτική στην κυβέρνηση για πράγματα που απεφάνθη ηχηρά η λαϊκή βούληση και, παράλληλα, καμία κριτική για το χάλι που τους οδήγησε να συναγωνίζονται για το εάν θα περάσουν το ποσοστό του Ανδρουλάκη (σημειωτέον ότι ήδη κινούνται δημοσκοπικά πέριξ του 10%, χάνοντας 8 μονάδες δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές). Δυστυχώς, η εξίσωση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «τετάρτου βαθμού, δυσεπίλυτη» – που έλεγε και η αείμνηστη Μαλβίνα Κάραλη. 

Τα πράγματα είναι απλά 

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά φιλόδοξο: Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων μέσα από διεθνείς συμφωνίες, υπό τις προβλέψεις του άρθρου 28 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι «οι διεθνείς συμβάσεις από την επικύρωσή τους με νόμο υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι εάν η Ελλάδα συνάψει συμφωνία, για παράδειγμα, με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση στη χώρα μας ιδρυμάτων προς παροχή υπηρεσιών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, η συμφωνία αυτή κατισχύει οποιασδήποτε εθνικής διάταξης νόμου. Ναι, αλλά τι γίνεται με τον έλεγχο της συνταγματικότητας; Οι διεθνείς συμφωνίες –και συνακόλουθα ο κυρωτικός τους νόμος– δεν υπόκεινται σε έλεγχο συνταγματικότητας. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο εθνικός νομοθέτης πρέπει να θέσει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης, λειτουργίας και συνεχούς ελέγχου και αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης από τα εν λόγω ιδρύματα, ώστε να διασφαλίζεται το υψηλό επίπεδό τους. Οι ίδιες διατάξεις που ισχύουν και για την αξιολόγηση και λειτουργία των ημεδαπών ΑΕΙ, δηλαδή. Ετσι δεν είναι; 

Τους έπιασε αδιάβαστους 

Η ομιλία του Μάκη Βορίδη στη Βουλή το Σάββατο το απόγευμα επεφύλασσε απαντήσεις σε όλα όσα ακούστηκαν από όλους. Απάντησε στην «αγωνία» στους βουλευτές της Νίκης για το ποια πολιτική δύναμη απέτρεψε το ουδετερόθρησκο στο Σύνταγμα κατά την προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση: «Ηταν η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που το σταμάτησε. Καλωσήρθατε! Καλωσήρθατε! Εδώ είναι Κοινοβούλιο και θα έρχεστε ξέροντας τι έχει προκύψει και τι δεν έχει προκύψει και ποια είναι η πραγματικότητα». Απάντησε στην Πλεύση Ελευθερίας σχολιάζοντας την «αγωνία» της, μήπως οδηγηθούν σε εξάλειψη του αξιοποίνου τυχόν υπουργικά αδικήματα, με συντόμευση της Κοινοβουλευτικής Συνόδου: «Έχω και για εσάς νεότερα. Έχει αλλάξει το άρθρο, έχει εξαλειφθεί η συνταγματική αποσβεστική προθεσμία με ψήφο και της Νέας Δημοκρατίας!» 

Του Ηλία του το ‘πατε; 

Ο υπουργός Επικρατείας κονιορτοποίησε και την ΚΟ των Σπαρτιατών με αφορμή την αναφορά της στον «συνταγματικό πατριωτισμό»: «Εχω εντυπωσιαστεί με τους Σπαρτιάτες. Μίλησαν για τον συνταγματικό πατριωτισμό. Το είπατε δύο τρεις φορές. Ο πατέρας του συνταγματικού πατριωτισμού, Γιούργκεν Χάμπερμας, μέγας φιλόσοφος Γερμανός, ανέπτυξε τη θεωρία του συνταγματικού πατριωτισμού ακριβώς για να απαντήσει στη θεωρία του πατριωτισμού που τότε διακινούσαν στη Γερμανία οι ναζί. Ωραία το είπατε. Ο Κασιδιάρης το ξέρει; Εχετε πάρει σχετική άδεια; Για να καταλάβω τώρα. Περάσαμε από τον Κασιδιάρη στον Χάμπερμας έτσι γρήγορα;», σχολίασε συγκεκριμένα ο Μάκης Βορίδης. 

Το ρίσκο της στήριξης Κασιδιάρη 

Δύο φορές κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ακούστηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής το όνομα του Ηλία Κασιδιάρη, ως εκείνου του προσώπου που «με την καταλυτική συνδρομή του» έφερε στη Βουλή το κόμμα Σπαρτιάτες. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Γιώργος Μανούσος αναφέρθηκε στη στήριξη του κόμματός του από τον καταδικασμένο από τη Δικαιοσύνη και ήδη έγκλειστο στις φυλακές, πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής: «Μολονότι το κόμμα Σπαρτιάτες μπήκε στη Βουλή με τη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε συνέχεια κάποιου ναζιστικού μορφώματος. Είμαστε Ελληνες εθνικιστές, είμαστε απλά λαϊκά παιδιά, άπαντες. Εγώ συγκεκριμένα ήρθα εδώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία ενώ εργάζομαι σε δύο δουλειές, με δύο μικρά παιδιά. Αυτό που γίνεται, να στοχοποιείτε ανθρώπους χωρίς να γνωρίζετε το ποιόν τους, είναι, πέρα από πολιτικά ανήθικο, και ανεπίτρεπτο». Ετερος βουλευτής των Σπαρτιατών, ο Αθανάσιος Χαλκιάς δήλωσε: «Η ΚΟ των Σπαρτιατών εισήλθε στη Βουλή με τη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη, τον οποίον ευχαριστώ θερμά». 

Βέβαια τον «χορό» των συγχαρητηρίων είχε ανοίξει πρώτος ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, ο οποίος είχε ευχαριστήσει τον Κασιδιάρη για την καθοριστική συνδρομή του, τη βραδιά των εκλογών. Προφανώς, υπάρχει κάποιο σχέδιο, κάποια στρατηγική να ευχαριστούν τον Κασιδιάρη όποτε εμφανίζονται δημοσίως. Αναμενόμενο, διότι οι ίδιοι είναι καθολικά άγνωστοι και με μηδενικό πολιτικό αποτύπωμα. Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα. Ο «αντισυστημισμός», ο τσαμπουκάς και η αφελής μαγκιά της ΧΑ και του Κασιδιάρη είχαν ένα κάποιο ακροατήριο το 2012 στις πλατείες. Τώρα προκαλούν γέλιο. Και ναι, αυτό το γέλιο πολλές φορές σε βάζει και στη Βουλή δίπλα από πουκάμισα με παπαγαλάκια και κάτι τύπους που ψέλνουν απολυτίκια. Ομως έχει αποδειχθεί πλέον ότι ο «αντιστυστημισμός» είναι πιο χρήσιμος από τον «συστημισμό» και όσοι τον πρεσβεύουν με πάθος είναι οι καλύτεροι φίλοι του «συστήματος».