Την Παρασκευή συνεδρίασε η «Κίνηση Μελών», η λεγόμενη «προεδρική τάση» του ΣΥΡΙΖΑ, και όλα δείχνουν ότι ο Νίκος Παππάς προσανατολίζεται στο να είναι η υποψηφιότητα της τάσης που έχει την πλειοψηφία μέσα στο κόμμα. Αγνωστο ακόμα τι θα πράξει η Ρένα Δούρου, αλλά και ο Παύλος Πολάκης, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία. Ωστόσο, η συνοχή της «Κίνησης Μελών» έχει σπάσει, καθώς ο Χρήστος Σπίρτζης επιθυμεί να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί, και η εκλογή του προέδρου μαζί με το Συνέδριο να μετατεθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Τις προηγούμενες ημέρες, η «Ομπρέλα» πραγματοποίησε τριήμερη πανελλαδική συνδιάσκεψη και ενέκρινε την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον ίδιο να μην έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Τέλος, φαίνεται να «κλειδώνει» η υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου, με τη στήριξη της κίνησης «6+6», αλλά και προσωπικά του Αλέξη Χαρίτση, με τον οποίο φαίνεται ότι υπάρχει μία σύμπνοια απόψεων και κινήσεων.   

Προβληματισμός για τα χρίσματα 

Εννέα (9) από τους εν ενεργεία περιφερειάρχες που στήριξε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα στηρίξει εκ νέου η Νέα Δημοκρατία για τις εκλογές του Οκτωβρίου. Σε αυτούς, έρχεται να προστεθεί και η στήριξη στον νυν περιφερειάρχη Κρήτης και προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Σταύρο Αρναουτάκη. Ωστόσο, σε τρεις περιφέρειες υπάρχει πρόβλημα. Πρώτη περιφέρεια στη λίστα το Βόρειο Αιγαίο, όπου η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει χρίσμα στον νυν περιφερειάρχη, Κώστα Μουντζούρη, και ακολουθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου η απόσυρση της Ρόδης Κράτσα θεωρείται δεδομένη (τοπικά μέσα κάνουν λόγο για μετακίνησή της σε διεθνή οργανισμό). Πιο πολύπλοκη είναι η περίπτωση της Πελοποννήσου. Αν και θεωρείται δεδομένη η στήριξη στον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Πτωχό, ο νυν περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, δεν φαίνεται να εγκαταλείπει εύκολα τη μάχη. Η δυσκολία της εξίσωσης ανεβαίνει διότι έως πριν από λίγες μέρες θεωρούνταν βέβαιη η υποψηφιότητα του νυν βουλευτή Αρκαδίας, Κώστα Βλάση.   

Χρειάζεται πρόβες  

Τις δυσκολίες των εμφανίσεων στη Βουλή διαπίστωσε από πρώτο χέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Πρώτον, εισήλθε κατά μόνας στην Ολομέλεια για μια πρώτη γνωριμία με την αίθουσα. Δεύτερον, κατά την πρώτη ομιλία του ως βουλευτής και αρχηγός του κόμματος, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αυτό που έκανε εντύπωση ήταν ο χρόνος που όχι μόνο του έφτασε αλλά του περίσσεψε κιόλας, αφού ενώ είχε στη διάθεσή του 40 λεπτά, χρησιμοποίησε μόλις τα 28. Αρα, είτε οι συνεργάτες του θα πρέπει να μάθουν σε πόσες σελίδες αντιστοιχεί ο κάθε φορά προβλεπόμενος χρόνος είτε ο ίδιος πρέπει να κάνει περισσότερες πρόβες. 

Υπάρχουν εξελίξεις 

Θυμάστε εκείνη την περιβόητη κατάθεση που είχε δώσει η γραμματέας του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο και με την οποία είχε πει ότι έφευγαν σακούλες με χρήματα από το γραφείο του Καλογρίτσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για να πληρώνονται υπογείως δημοσιογράφοι και να κάνουν προπαγάνδα υπέρ της Κουμουνδούρου; Ε, λοιπόν, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι η εν λόγω κατάθεση ελέγχεται από τους αρμοδίους εισαγγελείς στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διαταχθεί και αναμένεται να κληθούν διάφοροι μάρτυρες για να καταθέσουν σχετικά. Σε περίπτωση δε εμπλοκής πολιτικών προσώπων, η εν λόγω δικογραφία θα έρθει στη Βουλή και θα ακολουθήσει η γνωστή διαδικασία περί άρσης ασυλίας των εμπλεκομένων.  

Σημειολογία και Κανονισμός 

Πουκάμισα με λαχούρια και με prints πτηνών, απουσία γραβάτας στους άντρες, παντόφλες, sneakers και αθλητικά, ξυπόλητοι αλλοδαποί ακαδημαϊκοί, αβυσσαλέα ντεκολτέ, φλοράλ πουκαμίσες είναι μερικές από τις στιλιστικές επιλογές που εμφανίστηκαν στη Βουλή από το 2015 και μετά. Ως τότε, όσοι παρακολουθούσαμε τις διεργασίες του Κοινοβουλίου είχαμε συνηθίσει οπτικά ένα αυστηρό dress code.  

Η χαλάρωση που έλαβε χώρα τα τελευταία χρόνια οφείλεται εν πολλοίς στην ελευθεριότητα της Αριστεράς (και της προόδου). Η έλλειψη του μέτρου που χαρακτηρίζει εν γένει την ιδεολογία της  δεν θα μπορούσε να μη βρει εφαρμογή και στο ντύσιμο των εκπροσώπων της. Ωστόσο, η Βουλή δεν είναι ούτε καφενείο ούτε αχτίφ ούτε συνέλευση πολυκατοικίας. Λειτουργεί με Κανονισμό, τον οποίο οι βουλευτές αποδέχονται με την ορκωμοσία τους και κατά το άρθρο 75 oφείλoυν: «Να εμφανίζoνται και να συμπεριφέρoνται με τρόπo πoυ να ανταπoκρίνεται πρoς τη σoβαρότητα τoυ επιτελoύμενoυ έργoυ» και «να συμβάλλoυν  καθένας ατoμικά στην ευπρεπή εμφάνιση της Boυλής». 

Περαιτέρω, το ντύσιμο δεν έχει να κάνει με έκφραση της προσωπικής του ελευθερίας, διότι όλα αυτά υποχωρούν μπροστά στους κανόνες λειτουργίας που θέτει το Κοινοβούλιο. Συνεπώς, η ευπρεπής εμφάνιση είναι απαραίτητη για να ασκήσεις τα βουλευτικά σου καθήκοντα. Οι υπόλοιποι το κάνουν για λόγους πρόκλησης και για προσωπική προβολή.