Ο κύβος ερρίφθη τουλάχιστον για τις δύο πρώτες υποψηφιότητες στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή του Νίκου Παππά και της Εφης Αχτσιόγλου. Τις επόμενες ώρες η Αχτσιόγλου ανακοινώνει τη φιλόδοξη προσπάθειά της –σε ειδική εκδήλωση–, έχοντας πιθανότατα στο πλευρό της τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ανακοινώσει ο Νίκος Παππάς την υποψηφιότητά του.  

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Αδιευκρίνιστο είναι ακόμα το τοπίο για τη Ρένα Δούρου, με τη ζυγαριά να γέρνει προς την υποψηφιότητα για την ώρα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένει το αποτέλεσμα της μέτρησης δημοσκοπικής εταιρείας και αν είναι τρίτος θα σκεφτεί να θέσει υποψηφιότητα, ενώ ο Παύλος Πολάκης λειτουργεί ανεξέλεγκτα, ως μοναχικός λύκος και μπορεί να αποφασίσει να μετρήσει τις δυνάμεις του. 

Το απόλυτο ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών αναμένεται να λάβει χώρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος παραπέμπεται η εκκρεμότητα αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου και κυρίως των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. 

Παρά τις όποιες αντιδράσεις και επιφυλάξεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες δημόσια από πλευράς ορισμένων στελεχών, όπως οι Χρήστος Σπίρτζης και Διονύσης Τεμπονέρας, στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου επανέλαβε –αυστηρά– τον συμφωνημένο οδικό χάρτη, δηλαδή διαρκές συνέδριο στις 25 και 26 Αυγούστου, πρώτος γύρος εκλογής προέδρου στις 3 Σεπτεμβρίου και δεύτερος γύρος στις 10 Σεπτεμβρίου. 

Κάπου εκεί κάνοντας και πολιτική παρέμβαση δείχνοντας στίγμα, ο Νίκος Παππάς προσπάθησε συναινετικά να συγκεράσει τις δύο απόψεις, αυτή που συμφωνήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία για κάλπες στην αρχή του Σεπτέμβρη, αλλά και αυτή της διενέργειας εκλογών τον Νοέμβριο μετά τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Κατά τον κ. Παππά πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, χωρίς, ωστόσο, η εκλογή του νέου προέδρου να πηγαίνει πολύ μακριά. 

Σε αυτή τη λογική, η ενδιάμεση πρόταση θέλει την ανάδειξη του νέου επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετείται μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου (πρώτος γύρος) και 1 Οκτωβρίου (δεύτερος γύρος) και σίγουρα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Υπό την κρίση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο, θα τεθεί η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας και με την οποία φέρονται να συμφωνούν η αριστερόστροφη «Ομπρέλα» και η τάση «6 συν 6» από την οποία προέρχεται η Εφη Αχτσιόγλου. 

Αυτοδιοικητικά 

Πέρα από τη διαδοχή, εισήγηση για την πολιτική κατεύθυνση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές έκανε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος είχε επιφορτιστεί από τον Αλέξη Τσίπρα –πριν από την καταιγίδα– με την προετοιμασία τους, με την Κουμουνδούρου να συζητά να «ρίξει» στη μάχη και κεντρικά πολιτικά στελέχη, αλλά και αυτοδιοικητικά για τις επικείμενες εκλογές. 

Για το λόγο αυτόν, η Κεντρική Επιτροπή εκτιμάται ότι θα εξουσιοδοτήσει το Σαββατοκύριακο την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για ένα πρώτο κύμα ανακοινώσεων υποψηφιοτήτων πριν από την ανάπαυλα των διακοπών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώην υπουργός Εφη Αχτσιόγλου τα τελευταία εικοσιτετράωρα συναντήθηκε με στελέχη όλων των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να έχει όσον το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή μέσα στο κόμμα.  

Συγκεκριμένα, βρέθηκε με «προεδρικούς», με στελέχη από τους πασοκογενείς και φυσικά με πρόσωπα από την αριστερή « Ομπρέλα», όπου έχει και τη βασική πολιτική θέση. Συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Γιάννη Ραγκούση, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Κώστα Ζαχαριάδη και τον Νίκο Μπίστη. Δηλαδή αρκετά από τα στελέχη που μέχρι πρότινος ήταν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και τώρα εμφανίζονται να συντάσσονται με την Εφη Αχτσιόγλου, καθώς η πρώην υπουργός εμφανίζεται να είναι πρώτη.  

Περίπου ουδέτεροι 

Οπως έλεγαν μάλιστα στελέχη όλων των τάσεων η κίνηση αυτή είναι σημαντική γιατί η υποψήφια πρόεδρος δείχνει ότι θέλει να λειτουργήσει ενωτικά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ προσεκτικά για την ώρα κινούνται οι συνεργάτες του… άχαστου Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι, παρότι δείχνουν ότι είναι ουδέτεροι, έχουν έμμεσα πάρει θέση υπέρ της Αχτσιόγλου. 

Αυτό που θα αντιμετωπίσει η Αχτσιόγλου είναι η αριστερίστικη πολιτική της, η οποία ήταν μακριά από τις πλατιές μάζες. Η Αχτσιόγλου θα πρέπει να απαντήσει για τη διαχρονική στάση της σε κομβικά ζητήματα της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα η εμπλοκή της στο νόμο Κατρούγκαλου –ήταν στο υπουργείο όταν εφαρμόστηκε– για μεγάλη μάζα συνταξιούχων που συνεθλίβη από τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά».  

Παράλληλα θα πρέπει να δικαιολογήσει –δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη– τους «τραμπουκισμούς του συντρόφου της Δημήτρη Τζανακόπουλου», τους οποίους δεν έχει καταδικάσει μέχρι σήμερα.  

Ο Νίκος Παππάς έχει το μειονέκτημα του 13-0 του Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο θα τον ακολουθεί, θυμίζοντας διαχρονικά τις παρεμβάσεις της τότε κυβέρνησης στα ελεύθερα ΜΜΕ.  

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή μπορεί να αποτελέσει το «Πεντελικό» του κόμματος στη σημερινή εποχή. Οι όποιες αποφάσεις παρθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξεις που δεν θα έχουν γυρισμό για τον «μικρό» πια ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να γίνει ακόμα μικρότερος.