Οταν στην αντιπολίτευση ζορίζονται όπως το διάστημα που διανύουμε όπου οι υποψηφιότητες διαδέχονται η μία την άλλη και οι υποψήφιοι έχουν αρχίσει τα προκαταρκτικά που συνήθως προηγούνται των διαδικασιών, όπως π.χ. να βάζουν τρικλοποδιές μεταξύ τους, αναλαμβάνουν δράση οι «αδιάφθοροι» της ερευνητικής δημοσιογραφίας να απασχολούν την κοινή γνώμη διανθίζοντας παλαιότερες έρευνες με στοιχεία από το μυαλό τους και ενίοτε από την περιοχή πέριξ της κοιλιακής χώρας· κοινώς, όταν τα πράγματα είναι ζόρικα για τον ΣΥΡΙΖΑ έρχονται οι «ζόρικοι» να μας κρατήσουν συντροφιά με αναγνώσματα του είδους των κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων α λα Ζεράρ ντε Βιλιέ.

Μέχρις εδώ δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό εν μέσω καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών στην Κουμουνδούρου: αναμενόμενος ο αντιπερισπασμός με υποθέσεις ψυγείου που εισέρχονται στον φούρνο μικροκυμάτων και εν συνεχεία εξέρχονται προς βρώση στο πιάτο μας.

Περί ορέξεως που λένε… ερευνητική δημοσιογραφία. Επειδή, όμως, πολλές φορές τρώγοντας έρχεται η όρεξη και όταν ανοίγει η όρεξη η λαίμαργη κοινή γνώμη καταπίνει αμάσητα ότι την ταΐζουν, καλό είναι η κυβέρνηση να θυμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιπολίτευση, με λίγο παραπάνω από 17% και χωρίς τον Τσίπρα και με 3+1 υποψηφίους να περιμένουν στη σειρά.

Ζητάμε την επιείκειά σας για την περιγραφή της πραγματικότητας, αλλά θα ήταν παράδοξο με κυβέρνηση της ΝΔ και μάλιστα με ισχυρή εντολή (δις εις θάνατον για τον ΣΥΡΙΖΑ), να δίνουν εντολές στη Δικαιοσύνη οι «ερευνητές» και τα «κουλουβάχατα» της ιστορίας να μετατρέπονται σε εισαγγελείς.

Εντάξει, αντιληπτό το υπονοούμενο πως εάν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τη δεύτερη φορά θα ήταν αλλιώς για τους «ενοχλητικούς». Δεν είναι όμως και δεν πρέπει η κυβέρνηση να τους αφήσει να πιστεύουν ότι έχουν τον πρώτο λόγο στην αξιολόγηση των προτεραιοτήτων της ατζέντας που διαμορφώνουν οι ανάγκες της καθημερινότητας.

Οι πολίτες με την ψήφο τους έκαναν στις εκλογές τη δική τους αξιολόγηση αδιαφορώντας για τις εκβιαστικές πιέσεις των «ερευνητών» να προτάξουν θεματικές «σκανδάλων» που βόλευαν τους εντολείς τους. Το να επανέρχονται και να επιχειρούν και πάλι να ξαναφτιάξουν ατζέντα με τα ίδια θέματα προκειμένου να προκαλέσουν φθορά στην κυβέρνηση είναι τουλάχιστον αστείο. Ωστόσο, γίνεται σοβαρό αφ’ ης στιγμής τούς αφήνει να πιστεύουν ότι έχουν ισχύ να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες σε μια κοινωνία που φαίνεται ότι γύρισε την πλάτη της στην τοξικότητα και στον λαϊκισμό.

Είναι χρέος όσων έχουν την ευθύνη να σέβονται αρχές και αξίες να μην τους επιτρέψουν να θεωρούν ότι η τήρηση εκ μέρους της κυβέρνησης των κανόνων που διέπουν τη διάκριση των εξουσιών, με κορυφαία αυτήν της Δικαιοσύνης, συνιστά αδυναμία. Να καταλάβουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τα «συστήματα» πέριξ αυτού, ότι η δεύτερη φορά κυβέρνηση με τη ΝΔ δεν θα είναι «αλλιώς» όπως με αυτούς , αλλά «αλλιώς» όπως πρέπει να είναι σ’ ένα κράτος που λειτουργούν οι νόμοι και οι υπουργοί δεν κάνουν «εκπτώσεις» ώστε να απολαμβάνουν ασυλία από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο.

Τώρα που είναι αρχή, και η καλή μέρα φαίνεται από την αρχή, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους – αρκεί στην κυβέρνηση να θυμούνται ποιοι είναι οι φίλοι και να μην ξεχνούν ποιοι είναι οι εχθροί.