Στην ένταση που επικρατεί στον δημόσιο βίο, κυρίως λόγω διαφόρων ψευδών ειδήσεων (fake news) που συνοδεύονται από μια έντονη πολιτική κριτική, εμβαθύνουν τον τελευταίο καιρό ανεξάρτητοι πολιτικοί παρατηρητές. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις ολόκληρη η πολιτική κομματικών σχηματισμών της αντιπολίτευσης στηρίζεται σε αυτά τα fake news.

Οι ίδιοι κύκλοι κωδικοποιούν τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια επισημαίνοντας ότι το πολιτικό αποτύπωμα όσων τα διακίνησαν φαίνεται πια στους αριθμούς των δημοσκοπήσεων και στην πτωτική πορεία που παρουσιάζουν τα κόμματα που τα υιοθέτησαν.

Υπόθεση μικρής Μαρίας

Ένα από τα μεγαλύτερα fake news που ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα ήταν η περίπτωση της νεκρής Μαρίας.
Πρόκειται για την υπόθεση της Μπαϊντάα Σ., βασικής «πηγής» των ρεπορτάζ του περιοδικού «Der Spiegel» για το, όπως αποδείχθηκε, ανύπαρκτο περιστατικό θανάτου ενός παιδιού στον Έβρο από δάγκωμα σκορπιού σε μια νησίδα του ποταμού.

Το «Spiegel» αναγκάστηκε να αφαιρέσει τρία άρθρα και ένα podcast σχετικά με ένα «προσφυγικό δράμα», επειδή βασιζόταν σε κατασκευασμένες ιστορίες.

Την περιβόητη υπόθεση υιοθέτησε η αριστερή αντιπολίτευση στην Ελλάδα –κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ– και όταν αποκαλύφθηκε η μιντιακή απάτη, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει συγγνώμη για τη λανθασμένη θέση ή έστω να κάνει μια αυτοκριτική.

Η σκευωρία της Novartis

Στην ιστορία έμεινε το διδακτικό παράδειγμα της αποτυχημένης απόπειρας δίωξης 10 πολιτικών προσώπων από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την υπόθεση Novartis.

Για πολλούς παρατηρητές υπήρξε η κυρίαρχη πολιτική σκευωρία. Την πολιτική που κλήθηκαν να εφαρμόσουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας στο πλαίσιο των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, η κυβέρνηση Τσίπρα, τότε, αποφάσισε να την εργαλειοποιήσει.

Συνέδεσαν, λοιπόν, το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis, που αφορούσε χρηματισμούς γιατρών και κρατικών αξιωματούχων από μια πολυεθνική εταιρεία, με 10 υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα. Στο τέλος, όλοι δικαιώθηκαν, αλλά έμεινε η διαπόμπευσή τους για μια οκταετία περίπου.

Pushbacks

«Η Ελλάδα έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο για πρόσφυγες και συνεχίζει να τους απωθεί (pushback)», υποστήριξε ο Ερντογάν στον ΟΗΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης το υιοθέτησαν. Τα πολιτικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα σήκωσαν τους τόνους στοχοποιώντας και άνδρες του Λιμενικού Σώματος ότι ακολουθούν ανάλογες πρακτικές στο Αιγαίο.

Οι λίστες του Predator

Η υπόθεση των υποκλοπών, εκτός από την υιοθέτηση αναπόδεικτων ισχυρισμών, έδειξε ότι είχε κι έναν ακόμη προσανατολισμό. Την αποδυνάμωση σημαντικών υπουργών στην κυβερνητική εμπροσθοφυλακή. Για όσους δεν συμπεριλαμβάνονταν στις κυριακάτικες λίστες, αναλάμβαναν δράση στη συνέχεια οι «εργολάβοι» του διαδικτύου, αλλά και τα διάφορα πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης, με καταιγισμό δηλώσεων, σχολίων και διαρροών που στόχο είχαν τη δολοφονία χαρακτήρα.

Ξυλόλιο

Στην εθνική τραγωδία των Τεμπών σε μεγάλο μέρος η πολιτική κριτική στηρίχτηκε στα fake news. Τελικά, το βαγόνι-φάντασμα, όπως αποδείχθηκε, δεν υπήρξε ποτέ, άρα ούτε εξαϋλώθηκε επειδή τάχα μετέφερε παρανόμως ξυλόλιο.
Τα fake news είχαν δημιουργήσει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί συγκάλυψης, κυρίως γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «πετούσε λάσπη στον ανεμιστήρα».

Ιδιωτικοποίηση του νερού

Αναρίθμητα ήταν τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για την «ιδιωτικοποίηση του νερού».

Όλα ήταν όμως ανυπόστατα ψέματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το νερό δεν ιδιωτικοποιείται.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον Ν. 4389/2016, μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών κυριότητας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, γνωστή και ως Υπερταμείο. Ουσιαστικά, δηλαδή, έβαλε υποθήκη το νερό για 99 χρόνια.

Η φορολογία

Στις παρουσιάσεις των φορολογικών νομοσχέδιων ακούστηκαν και γράφτηκαν πλήθος σχολίων. Ενα από τα κορυφαία ήταν ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση βάζει κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αντιθέτως, ήταν μια τομή με βάση την κοινή λογική στο ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, από τους 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εισοδήματα μόνο από την άσκηση του επαγγέλματός τους, οι μισοί (54%) δήλωναν μηδενικό εισόδημα, ενώ το 85% δήλωνε ετήσιο εισόδημα κάτω από τις 10.000 ευρώ! Κι όμως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν και εδώ το άσπρο μαύρο.

Ο Τσίπρας και η Ακρόπολη

Όλοι θυμούνται τις αναφορές του πρώην πρωθυπουργού για το περιβόητο θέμα της επιγραφής της Ακρόπολης. «Ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε μέσω ανάρτησής του fake news σχετικά με επιγραφή με το όνομα της υπουργού Πολιτισμού που θα μπει στην Ακρόπολη. Το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση διαψεύδοντάς τον».

Κορωνοϊός

Αφθονα ήταν τα fake news από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στους θανάτους κορωνοϊού πανευρωπαϊκά.

Ο ισχυρισμός διαδόθηκε τότε –τον Μάιο του 2021– μετά από ανάρτηση της Όλγας Γεροβασίλη, γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα γράφημα απεικόνιζε τα δεδομένα θνησιμότητας της COVID-19, ωστόσο διαπιστώθηκε στη συνέχεια ότι το δείγμα των χωρών που περιλάμβανε δεν ήταν πανευρωπαϊκό, αλλά αφορούσε μόνο 11 χώρες από τις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξαήμερη εργασία

Σάλος δημιουργήθηκε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή για την εξαήμερη εργασία «που φέρνει η κυβέρνηση στην Ελλάδα».

Η διάψευση ήταν άμεση. Ακόμα όμως και μετά από αυτή, στον ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν να λένε ότι έρχεται εξαήμερη εργασία στη χώρα, πιστοί στο δόγμα «πες πες, κάτι θα μείνει».

Εφημερία 36 ωρών

Στο ατύχημα που σημειώθηκε πρόσφατα με θύμα γιατρό του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε ότι «μετά από έρευνα αποδεικνύεται ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε».