Αποχώρησε από το ειδησεογραφικό περιοδικό «Der Spiegel» ο αρχισυντάκτης Steffen Klusmann λόγω προστριβών με τους μετόχους για «λάθη» και «σκανδαλώδεις υποθέσεις», ανάμεσα σε αυτές και για την απάτη που στήθηκε στον Έβρο με τη δήθεν νεκρή Μαρία, με τις σχετικές φήμες που είχαν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα να επιβεβαιώνονται. Υπόθεση, που ακόμα και σήμερα επιμένει να διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε χθες ο βουλευτής του, Γιώργος Τσίπρας, σύμφωνα με τον οποίο «από πλευράς επικοινωνιακής διαχείρισης μας έκανε κακό, επί της ουσίας δεν είχαμε άδικο», παρά το γεγονός ότι και το Der Spiegel που ανέδειξε τη δήθεν «νεκρή Μαρία», ανακάλεσε το επίμαχο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με FAZ, ο Klusmann ήταν σε μια «διαρκή αντιπαράθεση» με έναν από τους τρεις μετόχους-κληρονόμους του ιδρυτή του περιοδικού, ενώ θεωρείται υπεύθυνος για την «αποτυχία με την ιστορία του κοριτσιού από τη Συρία, που φέρεται να πέθανε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχε».

Το Spiegel παραδέχτηκε επίσημα τις λανθασμένες πληροφορίες για την υπόθεση των 38 προσφύγων στον Έβρο και τον «θάνατο της 5χρονης Μαρίας».

Είχε γράψει τότε: «Εξαιτίας της κατάστασης των πηγών, το Spiegel θα έπρεπε να είχε διατυπώσει σαφώς πιο προσεκτικά τις αναφορές για το σημείο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες και κυρίως για τον θάνατο του κοριτσιού. Ακόμα και αν απουσιάζει μια οριστική απόδειξη, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι εκ των προσφύγων θα μπορούσαν να έχουν επινοήσει τον θάνατο του παιδιού μέσα στην απόγνωσή τους. Πιθανόν να σκέφτηκαν ότι έτσι τελικά θα σώζονταν».