Καλή εβδομάδα με νέο ΟΣΕ και νέο εκλογικό σύστημα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Εντάξει, τίποτε δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα αλλά γίνονται τα πρώτα βήματα αφενός στο υπουργικό συμβούλιο και αφετέρου στο συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ.
Το πράσινο φως έχει ανάψει και σύντομα τα δύο νομοσχέδια θα οδηγηθούν στη Βουλή για τα περαιτέρω.
Μάνι, πένι και το μυαλό στον Κασσελάκη
Στην Κουμουνδούρου βάζουν μπρος για νέο ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως προλάβουν τον Τσίπρα –αν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που τον θέλουν να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, προσωπικά αμφιβάλλω με στοιχεία– και καταφέρουν να αλλάξουν την ατζέντα.
Μόνο που οι αλλαγές αυτές θυμίζουν φρεσκοχωρισμένη κυρία που φτάνει στο κομμωτήριο για να αλλάξει το χρώμα στο μαλλί γιατί αυτό φταίει –θεωρεί- για το διαζύγιο της. Οι καταστατικές αλλαγές που σχεδιάζονται εν τέλει αφορούν αποκλειστικά το εσωτερικό του κόμματος μιας και πρώτος στόχος είναι να προφυλαχτούν από νέα περίπτωση Κασσελάκη.
Ακόμα το φυσούν οι σύντροφοι που ο κομματικά πουθενάς –δεν ήταν καν μέλος– έπεσε ουρανοκατέβατος και τους άρπαξε το κόμμα. Τώρα τι λένε; «Θες να είσαι υποψήφιος; Θα πρέπει να είσαι μέλος τουλάχιστον πέντε χρόνια». Εύλογο να σημειώσω, αλλά αργά. Το κόμμα βρίσκεται στα όρια της εξαΰλωσης. Σχεδιάζονται και άλλες αλλαγές, περισσότερο ασφαλιστικές δικλίδες. Αν κάτι όμως αξίζει είναι η κατάργηση των τάσεων οριστικά και αμετάκλητα και όχι όπως στο παρελθόν. Η αλήθεια βέβαια είναι πως σήμερα οι τάσεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Ίδωμεν.
Το τέλος του ΕΝΦΙΑ όπως τον γνωρίζαμε
Κάτι ψήνεται με τον ΕΝΦΙΑ. Το τι ακριβώς θα το μάθουμε πλησιάζοντας στη ΔΕΘ αλλά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να εξετάζει σοβαρά αν θα καταργηθεί, μειωθεί ή αλλάξει μορφή υλοποιώντας με κάποιο τρόπο την πρόταση Στουρνάρα να περάσει στους ΟΤΑ. Το επικείμενο καλοκαίρι προβλέπεται θερμό για τον Πιερρακάκη και τους συνεργάτες του καθώς θα πρέπει να βρουν τις απαραίτητες λύσεις για το καλάθι που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.
Και αν βγουν τα κουκιά;
Εκτός του ΕΝΦΙΑ συζήτηση γίνεται και για τη 13η σύνταξη. Σβήνουν, γράφουν, υπολογίζουν ξανά και ξανά γιατί πρόθεση δεν είναι ο επιδοματικός χαρακτήρας μιας παροχής αλλά ένα μόνιμο μέτρο. Τα νούμερα, λέγεται, βγαίνουν οριακά για φέτος αλλά θα πρέπει να γίνει σαφές ότι το ίδιο θα συμβεί και τα επόμενα χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να είναι βέβαιος προτού ανακοινώσει το οτιδήποτε οπότε μην περιμένουμε άμεσα νεότερα.
Άλλοι κλαίνε, ένας γελά με τις δημοσκοπήσεις
Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τα πρώτα στοιχεία που καταφθάνουν από τις δημοσκοπήσεις που είναι σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση επουλώνει τις πληγές της, τα ποσοστά ανεβαίνουν αισθητά και το στοίχημα που τρέχει είναι αν θα ξεπεράσει το 30% μέχρι το φθινόπωρο και πριν τη ΔΕΘ. Αυτός είναι ο στόχος επί της ουσίας.
Ενημερωτικά, η Πλεύση Ελευθερίας παραμένει στη δεύτερη θέση όχι όμως με καμιά σημαντική ενίσχυση των ποσοστών της ενώ νέες απώλειες καταγράφει το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που κινείται σε ιδιαιτέρως επικίνδυνα χαμηλά όρια. Άφαντη η Νέα Αριστερά αλλά το σημαντικότερο είναι πως οι πολίτες δεν φαίνεται να επιθυμούν και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα παρά τα όσα υποστηρίζουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του.
Νεότερα θα έχουμε μετά την Πρωτομαγιά που αναμένεται η δημοσίευση των πρώτων μετρήσεων.