Τα γράφαμε χθες, τα είπε όμως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης οπότε αποκτούν πλέον άλλη βαρύτητα. Η πλατφόρμα αξιολόγησης έκανε επίσημη πρεμιέρα, ήδη χιλιάδες μπήκαν στη διαδικασία –για τους κακοπροαίρετους ας σημειωθεί πως άπαξ μπορείς να αξιολογήσεις- και τα πρώτα συμπεράσματα θα τα έχουμε όλοι άμεσα. Διότι «με το axiologisi.ypes.gov.gr δίνουμε τον πρώτο λόγο στους πολίτες. Σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν τη δυνατότητα να βαθμολογούν οι ίδιοι τις δημόσιες υπηρεσίες, με στόχο ένα κράτος πιο αποτελεσματικό και πιο φιλικό» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Κοινώς να περιμένετε αλλαγές και παρεμβάσεις ουσίας. Οχι αυθαίρετα όμως... 

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε 

Η δημοσκοπική κατρακύλα των κομμάτων της αντιπολίτευσης μόνο τυχαία δεν είναι. Δείτε για παράδειγμα τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ για την πλατφόρμα αξιολόγησης. Ο συντάκτης της ανακοίνωσης σε σύγχυση τα έριξε όλα στο ίδιο τσουκάλι για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως πρόκειται για φτηνό λαϊκισμό. Παραβλέποντας φυσικά πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς αμεσότερη δημοκρατία, ότι δίνεται ο λόγος στους πολίτες οι οποίοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους και να δώσουν το στίγμα τους για τις αλλαγές που εκείνοι επιθυμούν. Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι, ύπνος βαθύς. Ενώ έγινε σαφές σε κάθε τόνο πως η πλατφόρμα αξιολογεί υπηρεσίες, εκείνοι βλέπουν αξιολόγηση υπαλλήλων και εκ θέσεως είναι αντίθετοι. Οχι με την αξιολόγηση γενικά, αλλά με το γεγονός αυτή να την κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διαφορετικά «η αξιολόγηση αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα». Και μετά απορούν τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε. 

Αναζητείται κοινωνικό μέτωπο 

Το έχουν εμπεδώσει για τα καλά στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ευρύ μέτωπο των δημοκρατικών δυνάμεων, ή όπως το βαφτίζουν, δεν προκύπτει και κάνουν στροφή στο κοινωνικό μέτωπο. «Πρέπει να συνεργαστούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας και αναφέρομαι και έξω από το Κοινοβούλιο, γιατί υπάρχουν πολλοί πολίτες οι οποίοι είναι απογοητευμένοι και κάθονται σπίτι τους. Υπάρχουν δημιουργικοί άνθρωποι που μας παρακολουθούν σήμερα, που δημιουργούν στην οικονομία, στον πολιτισμό, σε πάρα πολλούς τομείς, στη διανόηση και μένουν απ’ έξω. Γιατί; Γιατί έχει γίνει αναξιόπιστη η πολιτική» υποστήριξε ο Σωκράτης Φάμελλος αλλά δεν εξήγησε ποιοι οδήγησαν στην πολιτική αποστρατεία αυτές τις δυνάμεις. Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κωλοτούμπες, οι παλινωδίες; Εχει πραγματικό ενδιαφέρον πως στην Κουμουνδούρου αποστρέφονται την αυτοκριτική και αναζητούν συμφέρουσες λύσεις. Μόνο που αρκεί μια ματιά στη «φωτογραφία της στιγμής», τις δημοσκοπήσεις, για να αντιληφθούν πως είναι ανυπόληπτοι. 

Συνέδριο ξεκαθαρίσματος 

Στο συνέδριο αναμένεται να λύσουν εν τέλει τις διαφορές τους οι της Νέας Αριστεράς με τον Αλέξη Χαρίτση να ακούγεται πως πείσθηκε να κάνει υπομονή και να αποφύγει τις βιαστικές κινήσεις, όμως η κατάσταση στο νεόκοπο κόμμα δεν δείχνει να βελτιώνεται. Ειδικά λόγω των πιέσεων που ασκούνται από τους «δεινόσαυρους» του χώρου να κάτσουν όλοι μαζί στο τραπέζι, και η Ζωή, να βρουν λύση και να φύγουν μπροστά. Άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ελέγχει τη Νέα Αριστερά σε μεγάλο βαθμό. Το εγχείρημα θα έχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η παλιοπαρέα να τα ξαναβρεί και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της. Βέβαια θα πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί της προσπάθειας. Εκτός αν κάποιοι είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το τιμόνι στα χέρια της καπετάνισσας. 

Ανησυχία για το μεταναστευτικό 

Μπορεί ο Μάκης Βορίδης να κρατάει γερά τα γκέμια της μεταναστευτικής πολιτικής, τα δεδομένα όμως προβληματίζουν την κυβέρνηση. Το βάρος πέφτει στην πρόληψη έτσι ώστε το καλοκαίρι να μην κυριαρχείται η επικαιρότητα από τις βάρκες με μετανάστες που φτάνουν στα νότια της χώρας. Μάλιστα στο θέμα αναφέρθηκε ο Βασίλης Κικιλίας υιοθετώντας υψηλούς τόνους κατά των Βρυξελλών. «Αυτοί οι κύριοι των Βρυξελλών ή όπου και αν βρίσκονται, που έχουν να δουν θάλασσα καμιά εικοσαριά χρόνια, ή τη βλέπουν με το κιάλι, με τα κουστούμια, τις γραβάτες τους και τα ποσέτ τους, αν θέλουν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται, ας έρθουν να τους πάω εγώ με τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, στις επιχειρήσεις που γίνονται στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Να μη μας κουνάνε το δάχτυλο και να προσέχουν πάρα πολύ όταν μιλάνε για τον τρόπο με τον οποίο, εμείς οι Έλληνες, υπερασπιζόμαστε τα ευρωπαϊκά σύνορα.» είπε ενώ ανέδειξε τη νέα πηγή ανησυχίας που είναι οι ροές από τη Λιβύη, λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. «Δυστυχώς, έχουμε βάρκες που έρχονται καθημερινά με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή των ανθρώπων και φτάνουν στα παράλια της Κρήτης.» δήλωσε επισημαίνοντας ότι σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Μετανάστευσης, η κυβέρνηση επιδιώκει συνεννόηση με τη Λιβύη, προκειμένου να περιοριστούν οι ροές την καλοκαιρινή περίοδο.