Πέρασε η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στη μυστική ψηφοφορία που έγινε σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, επί συνόλου 295 μελών της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν δια ζώσης ή τηλεφωνικά 286 μέλη. Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 163 μέλη, κατά ψήφισαν 120, δύο «παρών» και ένα άκυρο. Μετά το αποτέλεσμα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι πλέον πρόεδρος του κόμματος και εκκινούν οι διαδικασίες για εκλογή νέου αρχηγού από την βάση του κόμματος. Πρώτος σταθμός θα είναι η σύγκλιση εκτάκτου Συνεδρίου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή για τα αποτελέσματα και δήλωσε «λυτρωμένος γιατί είδαν όλοι οι πολίτες την μομφή που ζω από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα πρόεδρος».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πρωτοφανές η κομματική γραφειοκρατία, η νομενκλατούρα και διάφορες φράξιες, να ξεφτιλίζουν τα αξιότιμα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής φορώντας τους κουκούλα και να μην αποδέχεται την ψήφο των μελών του κόμματος». Καταλόγισε στους αντιπάλους του ότι «κατέφυγαν σε πρακτικές που δεν ταιριάζουν στις παραδόσεις της Αριστεράς» και κατέληξε: «Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Για την έγκριση της πρότασης μομφής απαιτούνταν το 50% συν ένα, δηλαδή 148 επί συνόλου 295 μελών. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο. Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση μομφής κατά του προέδρου του κόμματος κατέθεσαν χθες οι «87» και στήριξε ο Παύλος Πολάκης.

Η πρόταση των «87» κατατέθηκε αμέσως μετά την λήξη της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη χθες στη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής, οπότε και αρνήθηκε να προχωρήσει σε εκλογές για την ηγεσία του κόμματος. Προηγούμενα, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι προσπαθεί να αλλάξει το κόμμα απέναντι σε μία «αδυσώπητη κομματική γραφειοκρατία» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει ή θα βουλιάξει. Κατηγόρησε την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι «δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε» και τον κατηγορούν ότι θέλει να φτιάξει ΙΧ κόμμα.

Πριν τη χθεσινή συνεδρίαση κείμενο-κόλαφος για τον Στέφανο Κασσελάκη κατατέθηκε στη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου από την ομάδα των «87» που συνοδεύτηκε μάλιστα από 100 και πλέον υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής και με το οποίο καλούνταν ο πρόεδρος του κόμματος να ζητήσει εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα για