Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε σήμερα την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, το συνέδριο για την επιλογή νέας ηγεσίας πρέπει να διεξαχθεί εντός τριών μηνών, δηλαδή ουσιαστικά μέχρι το τέλος του έτους το κόμμα πρέπει να έχει νέα ηγεσία. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος, καθώς το κόμμα με τον ένα ή τον άλλον τρόπο πρόκειται να βιώσει μια διάσπαση, η οποία θα αλλάξει πλήρως τη φυσιογνωμία του.

Στην περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης εκλεγεί ξανά πρόεδρος του κόμματος, κάτι το οποίο ο ίδιος θεωρεί το πιο πιθανό σενάριο, καθώς υποστηρίζει ότι έχει με το μέρος του την πλειοψηφία της βάσης, τότε το κόμμα θα μετατραπεί σε ένα one-man show, αποκλειστικά με φανατικούς υποστηρικτές του προέδρου. Η ομάδα του Αλέξη Τσίπρα, η οποία πλέον μετρά πάνω από 100 προβεβλημένα και ισχυρά στελέχη, είναι βέβαιο ότι θα αποχωρήσει. Άλλωστε το δήλωσε και η Όλγα Γεροβασίλη πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξη της. Παράλληλα είναι βέβαιο ότι το κόμμα Κασσελάκη, δεν θα χωράει ούτε τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει δείξει σημάδια ότι θέλει να δημιουργήσει ένα δικό του κόμμα.


Στην ίδια περίπτωση επικράτησης του, ο νυν πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, θα διαλύσει τις κομματικές φράξιες, όπως ο ίδιος τις αποκάλεσε και θα αλλάξει πλήρως το καταστατικό του κόμματος. Φυσικά μέχρι τώρα δεν έχει δώσει στίγμα για την πολιτική τοποθέτηση αυτού του νέου κόμματος που οραματίζεται, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα έχει λαϊκίστικα χαρακτηριστικά δίχως σαφείς πολιτικές αναφορές με επίκεντρο τον ίδιο. Το τελευταίο αποτελεί και εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θεωρεί ότι ο νυν πρόεδρος επιθυμεί ένα κλειστό κόμμα που θα κινείται με το ζόρι σε διψήφιο ποσοστό και δεν θα έχει αριστερές αναφορές.

Η περίπτωση ήττας Κασσελάκη



Το ίδιο θα συμβεί και σε περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης χάσει την ηγεσία του κόμματος. Τότε απλά θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα δημιουργήσει ένα δικό του κόμμα, όπως ακριβώς το φαντάζεται. Ή τουλάχιστον όπως ακριβώς λέει και ξαναλέει, διότι εδώ και ένα έτος οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι ελάχιστες. Σε περίπτωση που επικρατήσει κάποιος άλλος υποψήφιος, τα πράγματα δεν φαίνεται να αλλάζουν ιδιαίτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μοιάζει σαν ένας ημιθανής οργανισμός.

Σε περίπτωση επικράτησης κάποιου υποψήφιου της ομάδας των 100, όπως ο Νικόλας Φαραντούρης, ο Σωκράτης Φάμελλος ή κάποιο άλλο στέλεχος προτίμησής τους, τότε το κόμμα μάλλον θα μετατραπεί στο μέλλον σε μια συνιστώσα. Σε μια συνιστώσα της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης που ονειρεύεται ο Αλέξης Τσίπρας, με συνένωση πολλών κομμάτων και δυνάμεων στην αριστερά. Σε περίπτωση που επικρατήσει ο Παύλος Πολάκης, τα πράγματα είναι εξαιρετικά θολά, καθώς ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης, ούτε η ομάδα του Αλέξη Τσίπρα θα ήθελε να μείνει σε ένα κόμμα που θα λύνει και θα δένει ο αψύς Κρητικός. Ο τελευταίος άλλωστε έχει πει ξεκάθαρα ότι θα προχωρήσει σε διώξεις στελεχών, στην περίπτωση που αναλάβει τα ηνία του κόμματος. Κάτι που είναι σίγουρο ότι θα πράξει και η πλευρά Κασσελάκη και μάλιστα με ιδιαίτερα εκδικητικό τρόπο.

Επομένως αυτό που ζούμε είναι οι τελευταίες ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον όπως τον ξέρουμε. Οι τρεις ομάδες που έχουν δημιουργηθεί, το πιο πιθανό είναι να τραβήξουν χωριστούς δρόμους μετά τις νέες εσωκομματικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να αλλάξει πλήρως φυσιογνωμία, ίσως και όνομα και να συρρικνωθεί περαιτέρω, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας ήδη τρίβει τα χέρια του.