ΣΥΡΙΖΑ και Στέφανος Κασσελάκης, την ώρα που η ΕΕ εγκαλεί την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας για τη στάση της νέας προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία ορκίστηκε καταστρατηγώντας τη συνταγματική πρόβλεψη για την επίσημη ονομασία της χώρας της, επιτίθενται στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ψαρεύουν και πάλι στα θολά νερά μιας ακραία λαϊκίστικης βάσης ψηφοφόρων.

Με τη νέα πρόεδρο να καταστρατηγεί βασικό όρο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτόν της συνταγματικής ονομασίας της χώρας και να ορκίζεται στο όνομα της «Μακεδονίας», επιβεβαιώνονται όλοι όσοι άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και στην απόφασή του να προχωρήσει στη συμφωνία αυτήν. Επιβεβαιώνεται επίσης η στάση της Νέας Δημοκρατίας που ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε αντιδράσει επισημαίνοντας το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης.

Και όμως. Αν και υπάρχει κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας από την πλευρά της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά κατηγορούν την Ελλάδα. Μάλιστα φτάνουν στο ακραίο σημείο να επιρρίπτουν ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση διότι δεν έχει υπογράψει τα τρία μνημόνια που προέβλεπε η συμφωνία αυτή αφήνοντας να εννοηθεί πως έδωσαν έτσι τη δυνατότητα στη νέα ηγεσία της γείτονος χώρας να προβεί σε αυτές τις ενέργειες.

Πρόκειται για άθλια και ακραία σπέκουλα από ένα κόμμα που χωρίς καμία εθνική συνεννόηση προχώρησε σε μια συμφωνία για την οποία η πλειοψηφία δήλωνε αντίθετη κυρίως για το γεγονός ότι δεν δέσμευε τις επόμενες κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας. Κάτι που απέδειξε η νέα πρόεδρος της χώρας.

Τι αφορούσαν τα μνημόνια στα οποία αναφέρονται ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκης; Τα εξής:

Την Ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία.

Την Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS) από ελληνικά αεροσκάφη.

Δηλαδή για τον ΣΥΡΙΖΑ αν αυτά είχαν εγκριθεί από την ελληνική Βουλή ή αν εγκριθούν, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό το λένε τη στιγμή κατά την οποία η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας καταστρατήγησε το σύνταγμα της χώρας της. Επίσης το αναφέρουν την ώρα που η ΕΕ διά των εκπροσώπων της εγκαλεί τα Σκόπια και προειδοποιεί τη χώρα πως εγείρονται ζητήματα ως προς την ευρωπαϊκή της πορεία.

Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Στην αξιωματική αντιπολίτευση σπεκουλάρουν και ζητούν τα ρέστα για να ξεχαστούν όλα όσα έκανε ως κυβέρνηση. Όλα όσα έκανε κόντρα στις φωνές που προειδοποιούσαν. Τώρα έρχεται να υποστηρίξει πως η σημερινή κυβέρνηση… εκλιπαρεί για τη συμφωνία των Πρεσπών και τη στηρίζει.

Γιατί τα λέει αυτά; Για μικροκομματικούς και μόνο λόγους. Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως η συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν μια απλή συμφωνία μεταξύ δύο κρατών αλλά μια δεσμευτική συμφωνία από την οποία καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποτραβηχτεί χωρίς διεθνείς επιπτώσεις. Γνωρίζουν πως η σημερινή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να την εφαρμόσει και γι' αυτό παίζουν αυτό το μικροπολιτικό παιχνίδι. Στοχεύουν στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ και επιχειρούν να προκαλέσουν ρήγματα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Απλά δεν κατάφερε κάτι τέτοιο ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ακόμη και όταν ήταν πρωθυπουργός.

Οι Έλληνες γνωρίζουν τι συνέβη. Γνωρίζουν πώς υπεγράφη και από ποιους αυτή η συμφωνία. Γνωρίζουν επίσης ότι είναι δεσμευτική για οποιαδήποτε κυβέρνηση σε μια ευνομούμενη χώρα μέλος της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών. Θέλουν να το εκμεταλλευτούν αλλά στο τέλος θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Υγ.: Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποδεχτεί πρόταση του Νίκου Κοτζιά, του πρώην υπουργού Εξωτερικών και εκ των πρωτεργατών της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τρία μνημόνια συνεργασίας στη Βουλή και να ζητήσει την έγκρισή τους.