Είναι πλέον σαφές ότι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός του Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ  είναι (και) εθνικά επικίνδυνος, αφού προστίθεται στον ακραίο λαϊκισμό, την τοξικότητα και την αγωνία για το πολιτικό μέλλον του αρχηγού και κατ' επέκταση του ίδιου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα όσα υποστηρίζει η Κουμουνδούρου για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, αλλά και αυτά που ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, έρχονται να το επιβεβαιώσουν.

Έχει κατ' επανάληψη επισημανθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως ιδεολογία και ως πάγια πρακτική ακολουθεί μια πολιτική οδό που καθίσταται επικίνδυνη για θέματα εθνικά. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς καμία συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με γνώμονα την πρόκληση εσωτερικών τριγμών στην τότε αξιωματική αντιπολίτευση, το αποτύπωσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Το ίδιο και η στάση της κυβέρνησής του έναντι της Τουρκίας.

Σήμερα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, με αρχηγό τον Στέφανο Κασσελάκη, εμφανίζεται να ξεπερνά κάθε όριο. Αρκεί να σημειωθεί ότι την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθετε παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, στις κοινές δηλώσεις τους, το θέμα της Μονής της Χώρας και απαντούσε στον Τούρκο πρόεδρο για τα περί «τουρκικής μειονότητας», η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδιδε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:

«Η σημερινή, νέα επίδειξη της τουρκικής προκλητικότητας από τον πρόεδρο Ερντογάν, που μίλησε ξανά για “τουρκική μειονότητα” στη Θράκη απέναντι σε έναν άβουλο, αμήχανο Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει τους κινδύνους που συνεπάγεται η ΙΧ εξωτερική του πολιτική και το δόγμα του δεδομένου συμμάχου που εφαρμόζει, θέτοντας, με τη συστηματική υποχωρητικότητα της κυβέρνησης, σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για τη χλιαρή αντίδρασή του στην πρόσφατη πρόκληση της μετατροπής σε τζαμί της Ιεράς Μονής της Χώρας».

Δεν άκουσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά στον Ταγίπ Ερντογάν ότι «στη Θράκη, οι μουσουλμάνοι και χριστιανοί συμβιώνουν αρμονικά και σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας είναι έμπρακτο» και να τονίζει ότι ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης; Τον άκουσαν.

Δεν άκουσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει για τη Μονή της Χώρας την ελληνική δυσαρέσκεια και να δηλώνει ότι «είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε τη στενοχώρια και δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος. Άκουσα αυτά που είπε ο κ. πρόεδρος και πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την πολιτιστική αξία αυτού του μνημείου για να είναι επισκέψιμο από όλους και όλοι να απολαμβάνουν αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό»; Τον άκουσαν.

Μόνο που δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια. Τους ενδιαφέρει το ψέμα που μπορούν να πωλήσουν στο πλαίσιο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού που είναι κυρίαρχο στοιχείο της Κουμουνδούρου και της τακτικής του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος πωλεί πλέον πατριωτισμό με το κιλό υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «πατριωτική» Αριστερά.

Δεν λένε για παράδειγμα τι μπορεί να γίνει με το θέμα της Μονής της Χώρας. Τι ακριβώς μπορεί να γίνει ώστε να αποτραπεί η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν. Ποια είναι τέλος πάντων η λύση που προτείνουν για ένα ζήτημα που αφορά μια άλλη χώρα. Προκλητική η στάση του Ερντογάν; Ναι. Είναι όμως απόφαση που τον αφορά. Και επειδή πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ένα θέμα διεθνές και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εκτός αν ο Στέφανος Κασσελάκης έχει σκοπό να κηρύξει… πόλεμο ή να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία. Ας βγει να το πει. Όχι να λένε ό,τι λένε και στη συνέχεια να καταλήγουν ως εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται, όπως άλλωστε έκανε και ως κυβέρνηση, υπέρ της συνέχισης και διατήρησης του διαλόγου, με σαφείς κόκκινες γραμμές στη βάση του διεθνούς δικαίου που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή, στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος».

Θα επρόκειτο για αστειότητες αν η συνολική στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν επικίνδυνη. Όπως στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας και της νέας προέδρου της χώρας, η οποία επιλέγει να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» στο οποίο ορκίστηκε καταστρατηγώντας τη συμφωνία των Πρεσπών και επιβεβαιώνοντας όλους όσοι κατηγορούσαν και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που την προώθησε και την υπέγραψε.

Οι ανακοινώσεις για… περικεφαλαίες, οι επικοινωνιακές πομφόλυγες για κατάθεση δήθεν των μνημονίων που δεν υπέγραψε η κυβέρνηση στη Βουλή -άραγε με ποια διαδικασία- αναδεικνύουν την τραγική γελοιότητα που κυριαρχεί και που δείχνει ένα μόνο πράγμα: μπροστά στο άγχος και την αγωνία της επομένης των ευρωεκλογών ημέρα, είναι ικανοί για όλα. Πώς διαφορετικά μπορεί να εξηγηθεί η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση την ώρα που σύσσωμη η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ εγκαλούν τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας; Όταν ακόμη και στο εσωτερικό αυτής της χώρας υπάρχουν έντονες αντιδράσεις.

Και πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι με τη Συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή που φέρει την ονομασία Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία δεσμεύθηκε μια ολόκληρη χώρα χωρίς να μπορεί να υπαναχωρήσει χωρίς άμεσες διεθνείς επιπτώσεις, η Βόρεια Μακεδονία βρέθηκε στο ΝΑΤΌ και βρίσκεται σε διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ;

Είναι ξεκάθαρο. Είναι επικίνδυνοι και για τα εθνικά θέματα. Επικίνδυνοι με… περικεφαλαία.