Στην αρχαία τραγωδία, είχε πει ο Γιώργος Σεφέρης μιλώντας στην τελετή της απονομής του Νόμπελ, «την οργανωμένη με τόση ακρίβεια, ο άνθρωπος που ξεπερνά το μέτρο πρέπει να τιμωρηθεί από τις Eρινύες». Στη σύγχρονη τραγωδία ελλείψει μέτρου, οι Eρινύες κουράστηκαν να κυνηγούν τους αμετροεπείς και άφησαν τη… δουλειά στις Ευμενίδες. Ετσι, ακόμα και οι πλέον εξοργιστικές συμπεριφορές, καθώς και οι δηλώσεις δημοσίων προσώπων που κατευθύνουν τέτοιες συμπεριφορές, αντιμετωπίζονται με επιείκεια αντίστοιχης των Ευμενίδων του Αισχύλου.

Εν προκειμένω, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το σύνθημα με δηλώσεις του τύπου: «[…] παρά το γεγονός ότι δεν είχε θάλασσα, είχε 2 μποφόρ. Είναι θέματα που πρέπει να διερευνηθούν τώρα, πώς ακριβώς έγινε αυτό», προσθέτοντας μάλιστα ότι η τραγωδία «σημειώθηκε σε σημείο όπου θα έπρεπε να βρίσκονται τα ελληνικά σκάφη». Στη συνέχεια, αναλαμβάνουν δράση τα «παιδιά» και προπηλακίζουν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το αιτιολογικό ότι η ΝΔ υπό την προεδρία της «σκοτώνει» τους μετανάστες! Αλλά δεν πειράζει, «είναι κατανοητή η αγανάκτηση», είπε ο κ. Φίλης. Η επιείκεια που λέγαμε, που δεν αφορά μόνο το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μεγάλη μερίδα διαμορφωτών της κοινής γνώμης.

Επιείκεια απ’ τη μια για όλους αυτούς που «ελληνοποιούν» κάθε τι που συμβαίνει εκτός συνόρων, δυσφημώντας με τη βοήθεια ΜΚΟ συστηματικά την Ελλάδα, υπερβολή απ’ την άλλη από εκείνους που σπεκουλάρουν στον ανθρώπινο πόνο προκειμένου να παρουσιάζονται γνήσιοι εκφραστές του ανθρωπισμού. Σε ελεύθερη μετάφραση: Ενας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα!