Κάποιοι φαίνεται να μην καταλαβαίνουν, ενώ κάποιοι άλλοι επιδίδονται σε ασκήσεις κυκλοφορίας: κοινώς, το παίζουν τροχονόμοι. Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρούν να απαντήσουν σ’ ένα σοβαρό θέμα που άπτεται του εθνικού συμφέροντος με ιδεολογικούς όρους. Στη δεύτερη κατηγορία, των «τροχονόμων», τοποθετούνται με βάση τις δηλώσεις τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς το θέμα δεν είναι τόσο σύνθετο, ώστε τα στελέχη και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να το παρουσιάζουν ως... ατομικό δικαίωμα του υποψηφίου του να αυτοπροσδιορίζεται. Θα ήταν τόσο απλό εάν πράγματι στον ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να κλείσουν το θέμα, ζητώντας από τον υποψήφιο βουλευτή τους να δηλώσει ότι είναι Ελληνας μουσουλμάνος. Το γεγονός ότι ο κ. Οζγκιούρ δείχνει απρόθυμος να το πράξει, αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ τον υποχρεώνει, επιβεβαιώνει τον λόγο για τον οποίον ο Αλέξης Τσίπρας δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει, αν και είχε ενημερωθεί αρμοδίως πριν και μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επικαλεστεί ως άλλοθι τον διεθνιστικό χαρακτήρα της ιδεολογίας του, κρυπτόμενος πίσω από την παραδοσιακή θέση της Αριστεράς να εξομοιώνει τον πατριωτισμό με τον εθνικισμό, αλλά το ΠΑΣΟΚ του συνθήματος «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» γιατί επιλέγει την «ουδετερότητα» καλώντας Τσίπρα και Μητσοτάκη να αφήσουν τους «επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς»; Για το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, που κατά το παρελθόν έχει υπερβεί τα όρια του «επικίνδυνου τυχοδιωκτισμού» με το «βυθίσατε το Χόρα», είναι τόσο δύσκολο να πάρει θέση και να ξεχωρίσει το «προξενιό» από το «προξενείο»;