Φαίνεται πως και αυτή τη φορά, όπως άλλωστε και την προηγούμενη, οι εκλογές θα κριθούν σε δύο πεδία: στην οικονομία και στη σταθερότητα την οποία θα εξασφαλίσει η δυνατότητα σχηματισμού μιας ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι και στα δύο αυτά πεδία η ΝΔ έχει σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι όλων των άλλων κομμάτων, κάτι που επιδρά πολλαπλασιαστικά λόγω των υψηλών ποσοστών αποδοχής που απολαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η σχέση εμπιστοσύνης του προέδρου της ΝΔ με τους πολίτες, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους προτιμήσεις, είναι ένα δυναμικό στοιχείο και συγχρόνως μια πρόκληση, μια και οι προσδοκίες είναι επαυξημένες συγκριτικά με την περίοδο της πρώτης κυβερνητικής του θητείας.

Τηρουμένων των αναλογιών και έτσι όπως προδιαγράφεται το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο μετά από εκλογές της 25ης Ιουνίου, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ζητάει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίξει έναν νέο ιστορικό κύκλο αντίστοιχο εκείνων που άνοιξαν με το προσωπικό τους αποτύπωμα στα πράγματα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Με βάση τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί και τις επικρατούσες συνθήκες, οι πολίτες εμπιστεύονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη την «Αλλαγή» στην πράξη αντί προεκλογικού συνθήματος του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αναμφίβολα ο δείκτης των προσδοκιών υπερβαίνει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων της ΝΔ, κι αυτό είναι που καθιστά τον πρωθυπουργό της επόμενης ημέρας και την κυβέρνησή του «δέσμιους» των ευθυνών που επωμίζονται για όσα καλούνται να πράξουν με την καθαρή εντολή που θα τους δώσει ο ελληνικός λαός.