Με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει σε εθνικά επιζήμιους χειρισμούς στο ζήτημα της Θράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε και χθες, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ανάμειξη στα εσωτερικά της. Το μήνυμα στάλθηκε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην Άγκυρα, κάτι που μάλιστα σκοπεύει να θέσει ο ίδιος στον Ταγίπ Ερντογάν, όταν συναντηθούν, με την επισήμανση ότι το νέο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων απαιτεί την μη εργαλοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Κάλεσε δε τους δυο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ, σε Ξάνθη και Ροδόπη, να δηλώσουν ότι «είναι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες, οι οποίοι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης και προφανώς θέλουν να εκπροσωπήσουν όλους τους συμπολίτες τους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος».

Επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε δυο φορές, ήτοι πριν από τις εκλογές, αλλά και ύστερα από αυτές, αλλά πριν από την ανακήρυξη των συνδυασμών, όταν, όπως είπε, υπήρχε πλήρης εικόνα των σκληρών, όπως τις χαρακτήρισε, παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου. «Έγινε ενημέρωση από το γραφείο μου προς τον κ. Τσίπρα πριν αλλά και μετά τις εκλογές για το τι συμβαίνει στην Θράκη. Το ζήτημα δεν είναι αν η Θράκη είναι γαλάζια ή ροζ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει τα παιχνίδια του προξενείου», υπογράμμισε συγκεκριμένα.

Ο ίδιος έκανε σαφές ότι διαχρονική πολιτική όλων των κομμάτων θα πρέπει να είναι «μία πολιτική πλήρους ενσωμάτωσης αυτών των συμπολιτών μας, δίνοντάς τους όχι απλά ίσες αλλά ενδεχομένως και περισσότερες ευκαιρίες, έτσι ώστε να αισθάνονται ότι είναι πραγματικοί Έλληνες πολίτες και όχι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, όπως δικαιολογημένα αισθάνονταν πριν από κάποιες δεκαετίες».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε τέλος ότι η μειονότητα μπορεί να ξαναψηφίσει το ίδιο ακριβώς όπως ψήφισε, ενδεχομένως, γιατί κάνει αυτή την επιλογή. «Δεν θα αλλάξει αυτό τη δική μου πολιτική την επόμενη μέρα -εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός- απέναντι στη μειονότητα. Αλλά είναι κρίμα, για να μην χρησιμοποιήσω πιο βαριά λέξη, να επιτρέπουμε αυτή την εργαλειοποίηση από το Προξενείο, με τέτοιο ξεδιάντροπο τρόπο», σημείωσε.

Για να καταλήξει διευκρινίζοντας ότι το μήνυμα της δημόσιας τοποθέτησής του δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά και την Τουρκία. «Λοιπόν, ανάμιξη στα δικά μας τα εσωτερικά -γιατί είναι εσωτερικό ζήτημα αυτό- δεν δεχόμαστε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι χθες ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε χθες λόγο για οργανωμένη μεταφορά χιλιάδων μουσουλμάνων, μιλώντας για «παρέμβαση του τουρκικού προξενείου» στις εκλογές της 21ης  Μαΐου. Συγκεκριμένα είπε πως «έγιναν οργανωμένες μεταφορές, μεταναστών μουσουλμάνων κυρίως από την Γερμανία, προκειμένου να ψηφίσουν».

 Ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων, Αχμετ Ιμάμ, λέγοντας πως «πάντοτε υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν παρεμβάσεις από το τουρκικό προξενείο».