Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κρήτη ΤV, υποστηρίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη μετά τις εκλογές δεν ήταν πρωθυπουργός. Ότι ήταν ένα είδος… υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Αρα του έστειλε έναν φάκελο για τη Θράκη που δεν έπρεπε να έχει. Και όλα αυτά από έναν αρχηγό κόμματος που λίγα χρόνια πριν ήταν πρωθυπουργός αυτής της χώρας.

Δεν είναι μόνο αυτό. Όσα είπε και όσα έχει κάνει μέχρι τώρα αναδεικνύουν απίστευτη αμηχανία. Φτάνει να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ΕΥΠ και οποιονδήποτε άλλον για να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα αναφορικά με τους μουσουλμάνους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη.

Δίνει δε μια απίστευτη μάχη για να μην αναγκαστούν αυτοί να δηλώσουν πως δεν αναγνωρίζουν τουρκική μειονότητα καθώς και ότι δεν θέτουν τέτοιο θέμα, αν και επιβεβαίωσε πως είχε ενημερωθεί υποστηρίζοντας πως αυτό έγινε μετά τις εκλογές.

Όμως η αναφορά του σε θεσμικά ζητήματα και τα περί «ένα είδος υπηρεσιακού πρωθυπουργού» που είπε στη συνέντευξή του στο Κρήτη TV δείχνουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

«Είναι υποκριτής και παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τα εθνικά μας θέματα» διότι, όπως είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «τι ακριβώς ζήτησε από μένα να κάνω; Στέλνοντάς μου σε έναν φάκελο, ενώ δεν ήταν πρωθυπουργός, τρεις μέρες μετά τις εκλογές. Την Τρίτη μετά τις εκλογές μου στέλνει έναν φάκελο στον οποίο εμπεριέχεται ένα απόρρητο σημείωμα της ΕΥΠ και στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά για όλους τους υποψήφιους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Δεν θέλω να επεκταθώ σε περισσότερες πληροφορίες γιατί θα ανοίξουν και άλλα θέματα.

Και το στέλνει αυτό χωρίς να με πάρει ένα τηλέφωνο, μέσω του κυρίου Γεραπετρίτη, στον διευθυντή του γραφείου μου, χωρίς να ζητήσει όπως έκανα εγώ επανειλημμένως ως πρωθυπουργός, στον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν το έκανε αυτό».

Ο διάλογος που ακολουθεί είναι το λιγότερο αποκαλυπτικός της κατάστασης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως πρωθυπουργός σας απέστειλε τον φάκελο ο κ. Μητσοτάκης ή ως πρόεδρος της ΝΔ;

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Γεραπετρίτης ως απελθών υπουργός Επικρατείας –δεν ήταν πια– ήταν δυο μέρες μετά τις εκλογές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα τι σημαίνει αυτό, ότι ο καθένας παίρνει αναβαθμισμένα αρχεία στο σπίτι του;

Αλ. Τσίπρας: Εδώ ο Τραμπ δικάζεται γι’ αυτό στις ΗΠΑ. Αλλά εγώ δεν θέλω να μείνω σε αυτό, εγώ θέλω να μείνω στην ουσία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μία ενημέρωση λέτε πάντως, μετά τις εκλογές, όχι πριν;

Αλ. Τσίπρας: Μία ενημέρωση δύο μέρες μετά τις εκλογές, καμία ενημέρωση πριν σε ό,τι έχει να κάνει με το συγκεκριμένο θέμα, με την υποτιθέμενη χειραγώγηση της ψήφου της μειονότητας στη Θράκη. Καμία ενημέρωση επ’ αυτού. Αλλά προσέξτε τώρα, εδώ και θεσμικά μιλάω. Πήγα στον κ. Σαρμά. Μου είπε ο άνθρωπος, ξέρετε, εγώ δεν ήμουν πρωθυπουργός όταν έγινε αυτό, εγώ ορκίστηκα την Πέμπτη – αν δεν κάνω λάθος. Άρα έγινε στο μεσοδιάστημα.

Αλλά εγώ θέλω να μείνω στην ουσία. Εσείς καλά κάνετε και βλέπετε και το θέμα αυτό των τύπων γιατί εδώ υπήρξε ένα άθλιο σχέδιο από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν ήταν εκείνες τις ημέρες πρωθυπουργός και διαχειρίστηκε απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ και διοχέτευσε αποσπασματικά στοιχεία από αυτά τα έγγραφα, προκειμένου να στήσει το πολιτικό του παιχνίδι.

Αλλά δεν μου κάνει εντύπωση, γιατί η ΕΥΠ επί των ημερών του είχε γίνει μια προσωπική υπηρεσία πληροφοριών και παρακολουθούσε μέσω του predator το μισό πολιτικό σύστημα, τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους υπουργούς του –και ο ίδιος έβλεπε προφανώς τα σημειώματά του τι λέγανε– παρακολουθούσε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων η ΕΥΠ. Αυτή η ΕΥΠ. Και σε αυτήν την ΕΥΠ που στέλνει τέτοιου είδους προβοκατόρικα σημειώματα και τα διαρρέει σε ΜΜΕ –απόρρητα έγγραφα– να γίνονται πρωτοσέλιδα για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα, έχει γίνει η ΕΥΠ, προσωπική υπηρεσία πληροφοριών του κ. Μητσοτάκη. Έτσι λειτουργούν τα καθεστώτα. Τι παραπάνω θα έκανε ο κ. Ερντογάν στην Τουρκία;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε το θεσμικό ατόπημα και σας τα έστειλε ως πρόεδρος της ΝΔ και όχι ως πρωθυπουργός.

Αλ. Τσίπρας: Επαναλαμβάνω, ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε αποχωρήσει ακόμη από το Μέγαρο Μαξίμου, εντούτοις 48 ώρες μετά το αποτέλεσμα –ας το πούμε έτσι– ήταν «υπηρεσιακός πρωθυπουργός» κι αυτός μέχρι να ορκιστεί ο επόμενος. Επέλεξε να το πράξει αυτό χωρίς να κάνει το αυτονόητο. Να ζητήσει από τον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι πιο λογικό;

Δεν έπραξε όμως αυτό. Έστειλε έναν φάκελο –ο οποίος θα μπορούσε να είχε παραπέσει στον δρόμο– με ένα άκρως απόρρητο ενημερωτικό δελτίο, το οποίο το έστειλε σε εμένα και λίγες ημέρες μετά –επαναλαμβάνω, προσέξτε και έχει σημασία γιατί το λέω– αποσπασματικά μέρη του είδαμε να δημοσιεύονται. Γιατί υπάρχουν και άλλα τα οποία δεν έχουν δημοσιευτεί».

Τα υπόλοιπα σχόλια είναι περιττά.