Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον εκτός ελέγχου, με πολλά στελέχη να έχουν ήδη αποφασίσει την αποχώρησή τους από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, με σκοπό τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Κομβικό σημείο σε αυτήν την προσπάθεια θα παίξει μία μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει η εσωκομματική τάση της «Ομπρέλας» με συμμετοχή πολλών σημαντικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η κρίσιμη εκδήλωση που διοργανώνει η αριστερή τάση του κόμματος θα πραγματοποιηθεί αύριο, το απόγευμα της Δευτέρας, στον κινηματογράφο «Τριανόν» στο κέντρο της Αθήνας με τίτλο «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά απέναντι στις προκλήσεις των καιρών». Αυτή η εκδήλωση, με κορμό τα στελέχη της «Ομπρέλας» και της τάσης των «53», αποτελεί την «πρόβα τζενεράλε» για τη δημιουργία νέου κόμματος μετά τη μαζική φυγή στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρουν και πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Άρη Ραβανού στο «Βήμα της Κυριακής», πολλά σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από όλη την χώρα λαμβάνουν θέση αποχώρησης με αφετηρία αυτήν την εκδήλωση.

Τα πρόσωπα της επόμενης ημέρας

Στην εκδήλωση κεντρικοί ομιλητές θα είναι η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Κωστής Παπαϊωάννου με έντονη παρουσία σε αντιφασιστικά κινήματα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αλλά και ο αδερφός του Αντώνης, ο οποίος είναι καθηγητής στο εξωτερικό και παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη νέα προσπάθεια. Άλλωστε πρόσφατα τα δύο αδέρφια συμμετείχαν σε σύναξη με πάνω από 700 στελέχη που υποστηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν τους χωράει. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου και φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα θέσει τις αρχές της πολιτικής πλατφόρμας και θα εκπροσωπεί τις απόψεις εκατοντάδων μελών του κόμματος. Στα πρόσωπα του νέου φορέα θα είναι και πολλά στελέχη που βρίσκονται υπό το καθεστώς της διαγραφής, όπως ο Νίκος Φίλης, ο οποίος πρόσφατα στην εφημερίδα «Αυγή» έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας για την αριστερά.

Η κρίσιμη σύναξη της αριστερής τάσης ουσιαστικά θα είναι η απαρχή των εξελίξεων για τη διάσπαση στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτή η συγκέντρωση πραγματοποιείται πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς πληροφορίες θέλουν στελέχη να ανακοινώνουν στην συνεδρίαση την αποχώρησή τους από το κόμμα. Η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, βλέποντας και τα κακά μαντάτα των δημοσκοπήσεων, διέρρευσε ότι θα πάει πίσω χρονικά τις διαγραφές για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ωστόσο η ηγετική ομάδα επιμένει ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν κανονικά αλλά ίσως σε δεύτερο, πιο ήρεμο χρόνο. Η νέα ηγεσία φαίνεται ότι δεν μπορεί να εμπνεύσει όχι μόνο τους πολίτες αλλά ούτε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.