Μπορεί στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Δημήτρης Βίτσας να έχουν βγεί στην εσωκομματική… αντίσταση, εν τούτοις οι επικεφαλής των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να τηρούν μια στάσης αναμονής. Η ομάδα Αχτσιόγλου και η… Ομπρέλα Τσακαλώτου ασκούν έντονη κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα του, παραπέμπουν όμως στις επόμενες... εβδομάδες τις εξελίξεις.

Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως δεν έχουν τίποτα κοινό με τον νέο πρόεδρο σε επίπεδο ιδεολογικό αλλά και σε επίπεδο «επικοινωνιακό». Και όχι μόνο αυτό. Ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως η τακτική Κασσελάκη απομακρύνει το κόμμα από την ανανεωτική Αριστερά και ζητούν διευκρινίσεις και αποσαφήνιση των στόχων που αυτός θέτει.

Τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάσσονται υπέρ των προς διαγραφή συντρόφων τους. Καταλογίζουν στον νέο πρόεδρο αδυναμία να κινηθεί ενωτικά, άγνοια για τα κομματικά και τα διαδικαστικά, αλλά και αδυναμία να μπει στη λογική της Αριστεράς. Κυρίως όμως του καταλογίζουν την επιλογή του Παύλου Πολάκη ως συντονιστή των τομεαρχών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο οξύνεται η εσωκομματική σύγκρουση.

Στις συνεδριάσεις μελών των τάσεων που εκπροσωπούν (ξεχωριστές πρέπει να σημειωθεί) έγινε εφ όλης της ύλης συζήτηση. Το κλίμα είναι, θα έλεγε κανείς, ακραία αρνητικό για τον Στέφανο Κασσελάκη, όμως κυρίαρχη στάση αποτελεί η παραμονή στο κόμμα μέχρι να συνεδριάσουν τα όργανα. Αν είναι δε εφικτό μέχρι το συνέδριο προκειμένου να τεθούν εκεί αλλά και στον προσυνεδριακό διάλογο, όλα τα θέματα.

Προϋπόθεση αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην προχωρήσουν οι διαγραφές που ο Στέφανος Κασσελάκης προανήγγειλε αλλά που πρέπει να επικυρωθούν από τα αρμόδια όργανα. Αυτό είναι ένα ακόμη λεπτό σημείο. Διότι αν δεν περάσει η πρότασή του και προχωρήσει σε μονομερής κινήσεις τότε ακόμη και οι πιο διαλλακτικοί εντός ΣΥΡΙΖΑ θ αντιδράσουν αρνητικά.

Προς το παρόν φαίνεται πως για τις περιπτώσεις Αχτσιόγλου – Τσακαλώτου ισχύει το ερώτημα που ετίθετο για τις αμερικανικές βάσεις με αφορμή την τότε στάση του Ανδρέα Παπανδρέου: «φεύγουν παραμένοντας ή παραμένουν φεύγοντας;». Ερώτημα που όμως δεν φαίνεται να απασχολεί άλλα στελέχη που φέρονται αποφασισμένα να γυρίσουν την πλάτη στο κόμμα Κασσελάκη.

Σε κάθε περίπτωση και με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν μια ελεύθερη πτώση που ουδείς γνωρίζει που θα σταματήσει, οι εβδομάδες για τις οποίες μιλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ίσως κυλήσουν πιο γρήγορα. Η ταχύτητα των εξελίξεων τείνει να ξεπεράσει και τους επικεφαλής των εσωκομματικών αντιφρονούντων…