Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπήρξε σαφής λέγοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι αριστερός- άλλωστε, όπως είπε, ως τέτοιον δεν τον αντιλαμβάνονται ούτε οι πολίτες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO- η επιλογή για ενότητα δεν επιτυγχάνεται με συντονιστή τον Παύλο Πολάκη και τέλος ο Αλέξης Τσίπρας έχει ευθύνες για τις εξελίξεις στο κόμμα

Μιλώντας στην εκπομπή Kontra 24 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως «δεν έχω απαίτηση να είμαι σε κόμμα που συμφωνούν με εμένα» και παρέπεμψε σε εξελίξεις οι οποίες θα πρέπει να τρέξουν στις επόμενες εβδομάδες. «Αυτό που θα κριθεί είναι εάν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανανεωτική αριστερά», σημείωσε.

Σχετικά με τον Στέφανο Κασσελάκη είπε πως, όπως φάνηκε στην δημοσκόπηση της GPO, οι πολίτες δεν τον καταλαβαίνουν ως αριστερό, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να συζητηθούν όλα και η Αριστερά να καταθέσει προτάσεις στον δημόσιο διάλογο, όπως η μείωση του χρόνου εργασίας. Παράλληλα σημείωσε πως οι θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη δεν συνάδουν με τις παραδοσιακές θέσεις της Αριστεράς.

Το άγχος μου είναι εάν υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο Κέντρο για την ανανεωτική αριστέρα. «Ανησυχώ για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, απομακρυνόμαστε από τις παραδοσιακές μας θέσεις», είπε μεταξύ άλλων.

Σημείωσε δε πως ήταν αντίθετος με την εκλογή αρχηγού από τη βάση και το είχε εκφράσει πριν το τελευταίο συνέδριο. Επέρριψε δε την ευθύνη σε στελέχη του κόμματος που στήριξαν τον νέο πρόεδρο. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι ο Στέφανος Κασσελλάκης έχει νομιμοποιημένη θέση και ως εκ τούτου δεν ακούει στα σοβαρά τα περί καθαίρεσής του. Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως υπάρχει κόσμος στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν νιώθει ότι μπορεί να έχει πρόεδρο τον Κασσελάκη και πως η πλειοψηφία έχει χάψει το επιχείρημά του για λαμπερά πρόσωπα.

Η ηγεσία πρέπει να είναι ανοιχτή στην κριτική, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στα σχόλια του Στέφανου Τζουμάκα περί ολιγαρχίας που οδήγησαν στην διαγραφή του, λέγοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα έπρεπε να απαντήσει πολιτικά. Επέμεινε δε πως «θα τεστάρουμε τις επόμενες μέρες και εβδομάδες εάν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική αριστερά. Όχι για να κυριαρχήσει». Ωστόσο, όπως είπε, τις επόμενες εβδομάδες δοκιμάζεται η ενότητα του κόμματος. «Δεν είμαι αισιόδοξος» σημείωσε.

«Εάν θέλεις την ενότητα πρέπει να συζητάς εξοντωτικά για να την πετύχεις», είπε σε άλλο σημείο. «Όταν βάζεις τον κ. Πολάκη συντονιστή δεν στέλνεις σήμα για ενότητα, καθώς ο κ. Πολάκης ήταν ο πιο επιθετικός και το είχε δείξει όλα αυτά τα χρόνια», σημείωσε. Παρέπεμψε σε συμπεριφορές του λέγοντας πως κάνει επιθέσεις και μιλά άσχημα κάτι που ο ίδιος δεν κάνει. «Εμείς δεν απαντάμε έτσι. Εμείς βάζουμε, όχι μόνο η Ομπρέλα, έχουμε και ανθρώπους που υποστήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου στον πρώτο γύρο, είναι και άλλοι που ανησυχούν για την πορεία αυτού του κόμματος», είπε.

Αναφορικά με τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε: «Αν ήμουν ο Τσίπρας, πριν από τις εκλογές θα έλεγα τρία πράγματα. Πρώτον ότι δεν υποστηρίζω κανέναν, ότι δεν πρέπει κανείς να λέει ότι τον στηρίζω και τρίτον ότι κανείς δεν πρέπει να λέει ότι με υπονομεύει. Συμπλήρωσε πως το γεγονός πως δεν το έκανε αυτό είναι μέρος του τραύματος που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος επέκρινε τον Στέφανο Κασσελάκη για την απουσία του στις ΗΠΑ για μέρες, σημειώνοτνας πως θα έπρεπε να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δύο αυτοδιοικητικών εκλογών, κάτι που δεν έγινε.