Μετρώντας την πρόθεση ψήφου, στην κορυφή και με μεγάλη διαφορά από τα δύο ακριβώς επόμενα κόμματα, αυτά του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται το κυβερνόν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με 36,6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Σε ό,τι αφορά των ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορά που καταγράφει συγκριτικά με τη ΝΔ είναι λίγο παραπάνω από 20 μονάδες. Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο 12,9%, δηλαδή μόλις μία μονάδα παραπάνω από το ΠΑΣΟΚ που παραμένει στο 11,9%. Ακολουθούν, ΚΚΕ 8,5%, Σπαρτιάτες 3,5%, Ελληνική Λύση 5,4%, Νίκη 2,5% και Πλεύση Ελευθερίας 2,3%.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για την πρωθυπουργία, σύμφωνα με το 48% των ερωτηθέντων, έναντι 13,8% που απαντούν το ίδιο για τον Νίκο Ανδρουλάκη και 12,1% τον Στέφανο Κασσελάκη.

Στην έρευνα της GPO αποτυπώνονται και οι διαθέσεις του κόσμου (τόσο το γενικό κοινό όσο και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ) ως προς τον νέο πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και οι κινήσεις των διαφωνούντων.

Οι 7 στους 10 εντοπίζουν λάθη στις κινήσεις του Κασσελάκη 

Η δημοσκόπηση της GPO έθεσε ερωτήματα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη σοβαρή εσωκομματική κρίση που υφίσταται αυτή τη στιγμή στην Κουμουνδούρου. Όπως φαίνεται από τα ευρήματα της έρευνας. 

Το 76,2% όσων θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θεωρεί ότι η στάση των κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Τζουμάκα δεν συμβάλει στην ενότητα του κόμματος. Το 77,7%, θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Κασσελάκη κινείται στη σωστή και μάλλον στη σωστή κατεύθυνση.

Ρωτώντας το γενικό κοινό αν ο Στέφανος Κασσελάκης κινείται σε σωστή κατεύθυνση, το 70,6%, δηλαδή οι 7 στους 10, θεωρούν πως κάνει λανθασμένες κινήσεις, ενώ το 22,6% τις βρίσκει ορθές. Ακόμα, το 48,6% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θεωρούν ότι όσοι διαφωνούν με τις επιλογές του κ. Κασσελάκη πρέπει να μείνουν στο κόμμα και να ασκούν κριτική, ενώ το 43% θεωρεί ότι πρέπει να αποχωρήσουν.

Μόνο το 6,1% των πολιτών θεωρεί ότι ο Στ.Κασσελάκης ιδεολογικά είναι αριστερός. Το 17,4% απαντά κεντροαριστερός, το 15,6% κεντρώος, το 17% κεντροδεξιός και το 14,3% δεξιός ενώ 20,2% απαντά τίποτα από τα παραπάνω.

Μεσανατολικό: Υπέρ της ουδετερότητας της Ελλάδας τάσσονται οι πολίτες 

Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το 89,8% των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ ή αρκετά για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης.

Σε σχέση με την στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας, το 65,4% προτιμά μια αυστηρή στάση ουδετερότητας, το 18,4% προτιμά να πάρει θέση υπέρ του Ισραήλ και το 11,5% να πάρει θέση υπέρ των Παλαιστινίων.

Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, το 54,4% των πολιτών κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές ενώ το 43,8% την κρίνει θετικά.

Φυσικά, η ακρίβεια παραμένει το το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σύμφωνα με το 55,5% των ερωτηθέντων.