Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις των GPO και Metron Analysis. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερά μόνη πρώτη, ενώ η Κουμουνδούρου δεν βλέπει φως στον ορίζοντα, καθώς και ο νέος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, συγκεντρώνει ρεκόρ αρνητικής γνώμης για αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Το κυβερνών κόμμα στην εκτίμηση ψήφου κινείται στο 40% -πολύ κοντά δηλαδή στο αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών, παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε στην αρχή της δεύτερης κυβερνητικής θητείας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει δώσει ακόμη δείγματα ανάταξης του κόμματος, αποτυπώνοντας απώλειες. Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 15,2%, ενώ ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά χαμηλά στις δημοτικότητες, καθώς πλασάρεται στην 6η θέση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Πρόθεση ψήφου - Metron Analysis

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30%, διατηρώντας διαφορά 18 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στο 12%, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο με 10,6% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,1%.

Εκτίμηση ψήφου - Metron Analysis

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά ΝΔ με το δεύτερο κόμμα, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεβαίνει στις 22,8 μονάδες.

Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 38% (από 40,6% στην προηγούμενη μέτρηση), ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 15,2% (από 17,8%), ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο, αν και «τσιμπάει» ποσοστά, κινούμενο στο 13,4% (από 11,8%).

Ακολουθούν το ΚΚΕ, σημαντικά ανεβασμένο, με 10,25% (από 7,7%), η Ελληνική Λύση (6,9% από 4,4%) η Νίκη (3,2%) η Πλεύση (3,7%) και το ΜέΡΑ25, που δείχνει να μπαίνει στη Βουλή με 3,5%. Αντιθέτως, εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν οι Σπαρτιάτες, που πέφτουν στο 2,7%.

Πρόθεση ψήφου - GPO

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του STAR. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,6% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 12,9% (5 μονάδες κάτω από τις εκλογές του Ιουνίου -17,83%-), μόλις στη μία μονάδα διαφορά από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που ωστόσο παραμένει στο 11,9%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,5%, οι Σπαρτιάτες με 3,5%, η Ελληνική Λύση με 5,4%, η Νίκη με 2,5% και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,3%.

Metron Analysis: Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Στην έκτη θέση βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ενώ την έκπληξη κάνει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος πέρασε πρώτη φορά στην πρώτη θέση με 47% θετικές γνώμες και 45% αρνητικές.

Στη δεύτερη θέση είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% θετικές και 54% αρνητικές. Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης (40% θετικές - 53% αρνητικές), ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης είναι στην 6η θέση με 65% αρνητικές και 25% θετικές γνώμες.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός - GPO

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ως νέος ηγέτης κόμματος όχι μόνο δεν καταφέρνει να αναπτύξει θετική δυναμική, αλλά βρίσκεται κάτω και από τον Νίκο Ανδρουλάκη και στη δημοσκόπηση της GPO.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για την πρωθυπουργία, σύμφωνα με το 48% των ερωτηθέντων, έναντι 13,8% που απαντούν το ίδιο για τον Νίκο Ανδρουλάκη και 12,1% για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Metron Analysis: Το 72% αξιολογεί αρνητικά την αντιπολίτευση Κασσελάκη

Πάνω από 7 στους 10 (ποσοστό 72%) αξιολογούν αρνητικά την άσκηση αντιπολίτευσης από τον Στέφανο Κασσελάκη, έναντι 16% που την κρίνει θετικά (λίγο πάνω από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

GPO: Είναι αριστερός ο Στ. Κασσελάκης; Πώς τον βλέπουν οι ψηφοφόροι

Μόνο το 6,1% των πολιτών θεωρεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ιδεολογικά είναι αριστερός. Το 17,4% απαντά κεντροαριστερός, το 15,6% κεντρώος, το 17% κεντροδεξιός, το 14,3% δεξιός, ενώ 20,2% απαντά τίποτα από τα παραπάνω.

Ακόμη, το 48,6% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θεωρούν ότι όσοι διαφωνούν με τις επιλογές του κ. Κασσελάκη πρέπει να μείνουν στο κόμμα και να ασκούν κριτική, ενώ το 43% θεωρεί ότι πρέπει να αποχωρήσουν.

Στο γενικό κοινό, ο κ. Κασσελάκης δεν έχει διείσδυση, καθώς οι 7 στους 10 (70,6%) θεωρούν ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, έναντι μόλις 22,6% που θεωρεί ότι κινείται σωστά.