Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να εμφανίζονται στα ΜΜΕ μόνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνουν άδεια από το γραφείο Τύπου, δηλαδή ουσιαστικά από τον ίδιο και τη μικρή ομάδα των συνεργατών του, έχει διχάσει το κόμμα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν μια οργουελιανή προσπάθεια του προέδρου να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο και να φιμώσει κάθε διαφωνία. 

Αν και η «φρουρά» του Στέφανου Κασσελάκη βγήκε την Παρασκευή στα κανάλια για να υπερασπιστεί την απόφαση, αυτή η απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας του λόγου έχει ήδη αποτύχει πριν συμπληρωθεί το πρώτο εικοσιτετράωρο. Ο Χρήστος Σπίρτζης δεν ζήτησε την άδεια κανενός για να μιλήσει στο Action24 και να πει ότι «εγώ είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Μόλις γίνω μέλος του ΣΥΡΙΖΑ - Σταλινική Συμμαχία θα παίρνουμε άδεια για να βγαίνουμε στα κανάλια».

Ο κ. Σπίρτζης ήταν ασυγκράτητος. «Ακόμα δεν έχει μετασχηματιστει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που θα δίνει άδεια για να βγουν στα κανάλια τα στελέχη του. Προφανώς διαφωνώ με την απόφασή αυτή και θα τα πούμε όταν συνεδριάσουν τα οργανα» συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει να μπει στη δεξαμενή των στελεχών που θα έχουν το ελεύθερο να μιλούν δημοσίως. Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη «δεν αρμόζει σε δημοκρατικά προοδευτικά κόμματα της κεντροαριστεράς και παραπέμπει αλλού» πρόσθεσε προέβλεψε ότι «όταν προταθεί στα όργανα θα απορριφθεί μετ' επαίνων». 

Ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν ο πρώτος που μίλησε και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι και κυρίως τα μέλη της παλιάς φρουράς του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται αντιμέτωπα με την οργή του προέδρου και το φάσμα του κομματικού αποκεφαλισμού. 

Όσα είπε ο Χρήστος Σπίρτζης πιθανώς θα έκαναν έξαλλο τον βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, και στενότατο συνεργάτη του Στέφανο Κασσελάκη, Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος περίπου την ίδια στιγμή έλεγε στο MEGA ότι «πρέπει να μπει μια τάξη στον τρόπο και τη σχέση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τα media. Θα υπάρχει μια κατεύθυνση από το γραφείο ώστε αυτοί που θα βγαίνουν, θα μιλούν για όσα έχουν σχέση με τις γνώσεις τους και με αυτά που ασχολούνται. Η κατεύθυνση του κ. Κασσελάκη είναι πως τα θέματα θα πρέπει να συζητιόνται μέσα στα όργανα. Έχουν βγει στα κανάλια θέματα που συζητιόνται στο κόμμα ενώ τα ουσιαστικά θέματα, για τα οποία μάχεται στο κόμμα, δεν εμφανίζονται». 

Οι «προεδρικοί» ήταν παντού την Παρασκευή για να αιτιολογήσουν την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη. Ο βουλευτής, Χάρης Μαμουλάκης, υποστήριξε ότι «είναι αναγκαίο την πλευρά μας ως αξιωματική αντιποίτευση να έχουμε ένα αποκρυσταλλωμένο μήνυμα καθώς υπήρχαν ετερόκλητες απόψεις που θόλωναν το μήνυμα».

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε στο Open ότι «δεν μπορεί να γίνται αυτό το πανηγύρι. Είναι πολυτέλεια αυτού του είδους οι συμπεριφορές. Όλοι χωράμε σε αυτό τον χώρο προτάσσοντας όχι το προσωπικό εγώ αλλά την κοινωνία» και πρόσθεσε ότι όταν διεγράφη ο ίδιος δεν έδωσε κανένα δικαίωμα για σχόλια «γιατί τα ζητήματα τα συζητάμε στα πολιτικά οργανα».

Τέλος, ο Πάνος Ρήγας είπε ότι «θα πρέπει να είμαστε διαβασμένοι, πρέπει να έχουμε την ατζέντα που πρέπει να επιβάλουμε, πρέπει να είναι ενιαία η έκφραση. Δεν θα αποκλείσουμε κανέναν, δεν θα επιτρέψουμε να βγαίνει ο καθένας και να λέει ό,τι θέλει. Η πρόθεση είναι να μην αποκλείουμε κανέναν και να μην βάζουμε φραγμό. Ελπίζω να γίνει στην πράξη, εάν δεν γίνει...».