Αυτές δεν ήταν δηλώσεις, ήταν η εκκίνηση του νέου αριστερού πολιτικού θρίλερ διαρκείας που θα παρακολουθήσουμε από εδώ και πέρα και ποιος ξέρει για πόσο! «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βγαίνει από τις δύο εθνικές εκλογές, τις προεδρικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, βαριά τραυματισμένος. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ακούω τις εκκλήσεις για ενότητα. Αλλά δεν θα έρθει η ενότητα αν δεν δούμε σοβαρά τους λόγους που έχουν δημιουργήσει τα τραύματα. Πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα, με επηρέασε πολύ η ίδια η ομιλία του προέδρου εκείνο το βράδυ, όπου αφού ευχαρίστησε τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες, μας είπε ότι κέρδισε το φως. Τι ήθελε να πει; Οτι η Εφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι;… Μαθαίναμε ότι ο ίδιος ήταν ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρέπει το κόμμα να προβεί σε αποπαρασίτωση – γλώσσα προερχόμενη ευθέως από τη ρητορική της Ακροδεξιάς. Αλλοι μας εύχονταν καλή μετανάστευση. Δεν τις λες και παρεμβάσεις που στόχευαν στην ενότητα». Ουπς! Κυρίες και κύριοι, ο ένας και μοναδικός Ευκλείδης Τσακαλώτος

Δύσκολη συγκατοίκηση 

Ξεσπάθωσε ξανά! Φουλ επίθεση στη νέα ηγεσία, η οποία παρακολουθούσε μέσω τηλεδιάσκεψης από τα εξωτερικά, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Πάλι καλά που είχαμε αποθηκευμένες κάποιες ποσότητες ποπ κορν. Ο πρώην υπουργός αποτελεί αστείρευτη πηγή ρεπορτάζ, ειδικά τώρα που η εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου καλά κρατεί. Κάπως πρέπει να ζήσουν και οι άνθρωποι του Τύπου. Ολοι γνωρίζαμε εξ αρχής ότι δεν θα ήταν εύκολη η συγκατοίκησή του με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μετέβη για τα του γάμου του στο αριστοκρατικό θέρετρο Χάμπτονς της Νέας Υόρκης. Φαίνεται πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους υπόλοιπους στο γάμο του. Ισως θεώρησε ότι δεν τους σηκώνει εκεί το κλίμα, παραείναι «μπουρζουά» για ΣΥΡΙΖΑίους αλλά και βροχερό αυτή την εποχή. Μεταξύ μας, μια χαρά τον ακούσαμε να μιλά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως υπουργό στο Capital Link του 2018, το οποίο διεξήχθη στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης. Ενας απόφοιτος της Οξφόρδης δεν έχει τέτοια θέματα, ακόμα και αν έχει μπλέξει με τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών. Να το πει αυτό κάποιος στον Στέφανο Κασσελάκη. 

Σκούπα και παράσιτα 

Anyway, ας πάμε στην ουσία, αν απέμεινε κάποιο ψήγμα από δαύτη στην Κουμουνδούρου. Από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήρθε και η προειδοποίηση: «Εν κατακλείδι, η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.». Τι θέλει να πει ο ποιητής; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια κόμμα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς ή έστω ότι απειλείται η τοιαύτη υπόστασή του; Προβλέπουμε πως το «γιατρέ μου δεν είμαι καλά» θα φορεθεί πολύ στα Εξάρχεια αυτή την εποχή. Καθώς έρχεται η μετα-σοσιαλδημοκρατία, που ευελπιστεί να «σκουπίσει» (και) τον αριστερισμό. Η νέα ηγεσία ονόμασε τη διαδικασία αυτή αποπαρασίτωση. Λίγο «αμερικανιά» ακούγεται αυτό. Το ΠΑΣΟΚ πάντως δεν το ρώτησαν για τη διαδικασία, αλλά who cares για τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας κόσμος από μόνος του. 

Αντίστροφη μέτρηση 

Πίσω στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν είναι κάνας τυχαίος. Πού να καταπιεί ο άνθρωπος την απόπειρα μετάθεσης του Συνεδρίου για τον Φεβρουάριο του 2024; Πού να καταπιεί τις θέσεις της νέας ηγεσίας για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα; Αμέρικα - αμέρικα… Ποια Ευρωπαϊκή Αριστερά και πράσσειν άλογα… Και πού είστε ακόμα, κύριοι της «Ομπρέλας». Ηγεσία είναι αυτή λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ και ό,τι θέλει κάνει και θα κάνει. Κουβέντα θα πιάσει; Πάντως, αν συνεχίσει η ηγεσία να κάνει ό,τι θέλει, που σιγά μην το διαπραγματευθεί, μιας και ήρθε να αρπάξει τον ΣΥΡΙΖΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπουμε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους λοιπούς της «Ομπρέλας» να μακροημερεύουν στην Κουμουνδούρου. Θα έχουμε δράματα, με πρωταγωνιστή τον Ευκλείδη. Δράματα που θα είναι τόσο σφοδρά που θα αποτυπωθούν στο συλλογικό του κόσμου και μια μέρα θα γίνουν θεατρικά έργα. Πρωταγωνιστής, ποιος άλλος; Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που σε κάποια γωνιά σιγοτραγουδά «Oops!...I Did It Again». Σε ρόλο συμπρωταγωνίστριας στο θεατρικό, κυρίες και κύριοι, υποδεχτείτε τη Σκάρλετ Γιόχανσον!