Ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστός μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου προκάλεσε τριγμούς επί τόπου στη συνεδρίαση, ωστόσο εγκρίθηκε με ελάχιστη πλειοψηφία. 10 όχι, 8 λευκά και 20 ναι.
13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια
Έτσι λοιπόν η πρόταση του νέου προέδρου του κόμματος έγινε δεκτή και οι διαδικασίες έχουν ως εξής:
Από τον Νοέμβριο ως τον Ιανουάριο θα διεξαχθούν 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, «με στόχο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνομιλήσει με τις τοπικές κοινωνίες και να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν», όπως αναφέρουν πηγές από την Κουμουνδούρου. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες θεματικές εκδηλώσεις για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως η ακρίβεια, το κοινωνικό κράτος, η στέγη, τα κόκκινα δάνεια, η πρωτογενής παραγωγή, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην αποκατάσταση των περιοχών της χώρας που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.
«Ενότητα, εξωστρέφεια, φυγή προς τα εμπρός αποτελούν το ζητούμενο της επόμενης μέρας. Μοναδικός αντίπαλος είναι η κυβέρνηση και οι αντικοινωνικές πολιτικές της. Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν απολύτως τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ» είναι η βασική προτεραιότητα του κόμματος σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες αναφέρουν επίσης πως «το επόμενο διάστημα θα βρισκόμαστε παντού, δίπλα σε κάθε πολίτη, σε κάθε κοινωνική ομάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταστεί ένα κόμμα όχι κλεισμένο στους τέσσερις τοίχους, αλλά απλωμένο στην κοινωνία. Ένας ζωντανός, παραγωγικός και δρών οργανισμός που θα ακούει και θα αξιοποιεί τη δύναμη και την αξία κάθε μέλους του. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους προοδευτικούς πολίτες στο περιθώριο, μόνοι μας να μιλάμε και μόνοι μας να τ’ ακούμε, χωρίς κοινωνική απεύθυνση. Αδιαμεσολάβητη σχέση δεν σημαίνει υπέρβαση των κομματικών οργάνων, αλλά υπέρβαση των κομματικών στεγανών και του ελιτισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να υπηρετεί την κοινωνία, όχι για να υπηρετεί η κοινωνία το κόμμα. Σε αυτή τη στρατηγική θα αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα εργαλεία όπως ο i-syriza.»
Η γκρίνια
Έντονη όμως είναι η γκρίνια που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος, η οποία εκφράστηκε εκτός αλλά και εντός συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείς του κόμματος.
Ο κ. Σκουρλέτης μάλιστα λογομάχησε με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός» φέρεται να είπε σε έντονο ύφος στον Στέφανο Κασσελάκη, που επιχείρησε να παρέμβει εκείνη την ώρα. «Μη με διακόπτεις, θα ακούσεις» του είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Βίτσας: Συμπαθώ τον Κασσελάκη, αλλά πιο πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ
Σχολιάζοντας την απόφαση για το συνέδριο, η οποία υπενθυμίζουμε πως ψηφίστηκε από 20 μέλη, με 10 μέλη να ψηφίζουν κατά και 8 λευκό στο σύνολο των 42 μελών της Πολιτικής Γραμματείας, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βίτσας, είπε ότι «πρέπει να δοκιμαστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία πρέπει να γίνει γρήγορα».
Επανέλαβε ότι το συνέδριο πρέπει να γίνει μέσα στο 2023, «μπορεί να είναι και στις αρχές Δεκεμβρίου», είπε. «Υπάρχει ένα βασικό ζήτημα ότι, όταν κάνεις συνέδριο στα τέλη του Φλεβάρη, ο χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές είναι τρεις μήνες και όταν κάνεις και ένα συνέδριο που δεν ξέρεις τι θα βγάλει», συνέχισε.
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να δώσουν πίστωση χρόνου στο νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «αυτά είναι λίγο καινούργια πράγματα, όχι μόνο για την πολιτική ζωή μέσα στην Αριστερά, αλλά για όλο το πολιτικό σύστημα». Μάλιστα έριξε καρφί στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας πως «τα κόμματα είναι διεκδικητές -ή αν είσαι το ΚΚΕ κόμμα αντίστασης προς την εξουσία- δεν είναι χώροι εκμάθησης και εκδήλωσης ηγετικών προσόντων άρα δεν έχει πίστωση χρόνου καν ο ΣΥΡΙΖΑ».
Κατέληξε λέγοντας πως συμπαθεί τον Κασσελάκη, αλλά πιο πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ, και το έχω πει και του ίδιου, συμπαθώ τον κ. Κασσελάκη, όμως συμπαθώ περισσότερο το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και η χθεσινή απόφαση και με αυτό το μέτρο το 20-10 και 8 δεν προοιωνίζει καλά πράγματα».
Νεύρα για το άρθρο Τεμπονέρα
Σίγουρα πάντως δεν άρεσε στη νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου το άρθρο του Διονύση Τεμπονέρα, στην ίδια εφημερίδα την Τρίτη, ο οποίος σχολιάζοντας τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, και σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αποφαίνεται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα.
Ο αρχηγισμός, μια ηγετική μη νομιμοποιημένη ελίτ που επικάθεται σε όλη την κομματική βάση, η ρευστοποίηση του κόμματος, η απουσία στρατηγικού σχεδίου, η άρνηση αυτοκριτικής εκθέτουν το σχηματισμό σε πολλαπλούς κινδύνους. Το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές».
Αγρίεψε η Αυγέρη: Τέρμα η ελίτ στον ΣΥΡΙΖΑ
Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Δώρα Αυγέρη αντέδρασε σε όλα αυτά και σήμερα το πρωί «ξέσπασε» τρόπον τινά, λέγοντας πως «όποιος δεν αισθάνεται καλά είναι ελεύθερος να φύγει, με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται, είμαστε ένα αριστερό, δημοκρατικό κόμμα», είπε χαρακτηριστικά, καθώς, όπως αναδείχθηκε και χθες, οι διαφορές μεταξύ προεδρικής πλειοψηφίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης μοιάζουν αγεφύρωτες.
Με δηλώσεις της στο OPEN, η Δώρα Αυγέρη είπε ότι «τα όργανα δεν είναι ιερατείο», σε μια προσπάθεια προφανώς να προσπεράσει την απαξίωσή τους από τον νέο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν είναι σοφότερος από τον άλλον».
Η ίδια είπε ότι «δεν γίνεται να μιλάμε μόνο, πρέπει να ακούμε τον κόσμο». Και διερωτήθηκε «μήπως πειράζει κάποιους ότι ο πρόεδρος εκλέγεται από τη βάση».