Σε αυτήν τη δήλωση προέβη το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μαντζουράνης, σε πάνελ του Attica TV με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη και Βούλα Κεχαγιά, με έτερο καλεσμένο τον Δημήτρη Μαρκόπουλο από τη Νέα Δημοκρατία. Στην αρχή της συζήτησης υπήρχε και ένα ευτράπελο, καθώς ο Γιάννης Μαντζουράνης, μπαίνοντας στο πλατό, δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι εκείνη τη στιγμή η εκπομπή ήταν «στον αέρα», με συνέπεια να δώσει μια λίγο πιο ειλικρινή απάντηση στην ερώτηση της Βούλας Κεχαγιά. Η δημοσιογράφος τον ρώτησε να πει «τι γίνεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», καθώς και το «πώς μπορεί να αποφευχθεί η διάσπαση», με τον Γιάννη Μαντζουράνη να απαντά σε απογοητευμένο τόνο: «Τι να γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα; Συγκέντρωση;» ο οποίος συνειδητοποιώντας την γκάφα, ρωτάει «Τώρα είμαστε στον αέρα; Α, μάλιστα» για να καταλήξει σε ένα αμήχανο χαμόγελο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ δηλώνει ότι απεύχεται να γίνει η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις αναπολεί τις ημέρες του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, όπου υπήρχε αυστηρή πειθαρχία στο εσωτερικό, άπαξ και είχε παρθεί κάποια απόφαση. Είναι προφανές ότι έτσι βάζει σε αντιπαραβολή την κουλτούρα από την οποία προέρχεται, με την κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προβλέπει ότι οι μειοψηφίες συνεχίζουν να διαφωνούν ανοιχτά, ακόμη και κατόπιν της απόφασης περί του οποιουδήποτε θέματος. Στη συνέχεια δε, απαντά σε ερώτηση του Γιώργου Χουδαλάκη, όπου ξεκαθαρίζει πως οι «πασοκογενείς» ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν κελεύσματος του Αλέξη Τσίπρα, όχι για να γίνουν ριζοσπάστες αριστεροί, αλλά ουσιαστικά για να μετατοπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεξιότερα, προς το κέντρο. Είναι σαφές ότι σε ενδεχόμενη διάσπαση και αποχώρηση των ριζοσπαστών από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μαντζουράνης δεν θα στενοχωρηθεί ιδιαιτέρως.

Η δήλωση Μαντζουράνη

Βούλα Κεχαγιά: «Είστε αισιόδοξος μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας; Θα αποφευχθεί η διάσπαση ή μήπως θα ήταν προτιμότερο όσοι δεν αισθάνονται βολικά, να αποχωρήσουν από το κόμμα σας;»

Γιάννης Μαντζουράνης: «Απεύχομαι να γίνει η διάσπαση και, όσο περνάει από τις δυνάμεις μου, θα προσπαθήσω να υπάρξει μια σύνθεση. Είναι δύσκολο όμως, γιατί είναι μεγάλες οι διαφορές. Πιστεύω ότι το κρίσιμο ραντεβού θα είναι στην Κεντρική επιτροπή και μετά στις ευρωεκλογές. Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ – εγώ βέβαια προέρχομαι από ένα άλλο κόμμα, όπου εκεί υπήρχε πειθαρχία και υπήρχε σεβασμός στη δημοκρατική αρχή».

Βούλα Κεχαγιά: «Για το ΠΑΣΟΚ μιλάτε».

Γιάννης Μαντζουράνης: «Ναι, επί Ανδρέα Παπανδρέου μιλάω. Εκεί η μειοψηφία είχε το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει, μέχρι να παρθεί η απόφαση. Μόλις η πλειοψηφία έπαιρνε μια απόφαση, τελείωσε. Ήμαστε όλοι υποχρεωμένοι να στηρίξουμε την απόφαση της πλειοψηφίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια άλλη κουλτούρα. Εγώ προσχώρησα στον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, όταν ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε κεντρώους, αριστερούς, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, να φτιάξουμε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Γιατί για εμένα η μεγάλη εικόνα είναι η συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής, δημοκρατικής παράταξης. Γιατί αυτήν τη στιγμή το σύστημα το πολιτικό είναι σε ανισορροπία».

Γιώργος Χουδαλάκης: «Οι άνθρωποι που ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν ΠΑΣΟΚ. Οι άνθρωποι που από το ΠΑΣΟΚ ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ, λογικά έπρεπε να γίνουν ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ψάχνουμε να βρούμε...»

Γιάννης Μαντζουράνης: «Όχι, δεν είναι αλήθεια αυτό. Δεν πήγαμε με αυτήν την προϋπόθεση. Μας κάλεσαν, δεν πήγαμε απρόσκλητοι. Στον ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε για να φτιαχτεί μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Δεν γίναμε ξαφνικά ριζοσπάστες αριστεροί. Παραμείναμε σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες και συμφωνήσαμε γύρω από ένα πρόγραμμα, με αρχηγό και ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα. Αν αυτό τελικά δεν υλοποιήθηκε στην πράξη, όπως είχαν προαναγγείλει –και η Κεντρική Επιτροπή ομόφωνα με απόφασή της, όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας– αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Αλλά δεν πήγαμε όλοι για να γίνουμε ριζοσπάστες αριστεροί. Κρατήσαμε και τις ιδεολογικές μας αφετηρίες και τις ιστορικές καταβολές μας. Για αυτό και δεν μπορεί να υπάρξει στον ΣΥΡΙΖΑ ιδεολογική ομοιογένεια. Προερχόμαστε από τελείως διαφορετικές πολιτικές, κομματικές οικογένειες».