Ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές αδιέξοδο με τις διαγραφές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη μία πρέπει να φανεί ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του κόμματος και να ικανοποιήσει τις σκληρές φωνές της ηγετικής του ομάδας, τύπου Παύλου Πολάκη, από την άλλη πρέπει να φροντίσει να μην γίνει το κόμμα του χίλια κομμάτια. Και από πίσω βρίσκεται το πραγματικό του πρόβλημα: Η έλλειψη πολιτικής τοποθέτησης και κοινού στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί.


Τις τελευταίες ημέρες παίζεται ένα παιχνίδι με τις διαγραφές των στελεχών που ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω «Χ», διότι αφενός δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος να διαγράψει στελέχη, αφετέρου το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο του κόμματος δεν θέλει να πάρει πάνω του την ευθύνη και ζητά τη γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής. Πέρα από το τυπικό της διαδικασίας, σημαντικά στελέχη του κόμματος όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης έχουν ζητήσει ανοιχτά να μην γίνουν οι διαγραφές για να υπάρξει μία κάποια εσωκομματική ηρεμία μέχρι το συνέδριο. Εσχάτως η ηγετική ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη, βλέποντας τις πολύ κακές επιδόσεις του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, διαρρέει ότι θα μεταθέσει χρονικά τις αποφάσεις, ώστε να επιτευχθεί εσωκομματική γαλήνη.


Το δίλημμα ωστόσο είναι εμφανές: Αν ανακαλέσει τις διαγραφές, ο λόγος του θα καταστεί αναξιόπιστος και η ηγεσία του αδύναμη. Αυτό θα ανοίξει την πόρτα της έντονης αμφισβήτησης στο συνέδριο αλλά ακόμη χειρότερα μετά από ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, οι οποίες είναι μόλις λίγους μήνες μακριά. Την ίδια ώρα θα δυσαρεστήσει την ηγετική του ομάδα, όπως ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Δώρα Αυγέρη που έχουν σκληρή γραμμή και ζητούν επιτακτικά τιμωρία για τους διαφωνούντες, ώστε να γίνει παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Από την άλλη, αν καταφέρει να διαγράψει όλα αυτά τα στελέχη, θα αντιμετωπίσει τις απειλές της Ομπρέλας και πολλών άλλων στελεχών για μαζική φυγή από το κόμμα. Δηλαδή θα αποδυναμώσει περαιτέρω την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την αριστερή του ταυτότητα.


Όπως και να καταλήξει το σίριαλ των διαγραφών, λοιπόν, ο Στέφανος Κασσελάκης θα βγει πληγωμένος πολιτικά και το κόμμα σημαντικά αποδυναμωμένο στο σύντομο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Το ζήτημα των διαγραφών έχει ήδη ρίξει το δηλητήριό του στον ΣΥΡΙΖΑ και η ζημία δεν επουλώνεται.


Το πραγματικό αδιέξοδο


Το πραγματικό πρόβλημα των διαγραφών έχει ως βασική αιτία την έλλειψη πολιτικού αφηγήματος. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι αντιδρούν διότι σε αυτόν δεν βλέπουν έναν αριστερό πολιτικό για να ηγηθεί ενός αριστερού κόμματος αλλά έναν απολιτίκ νεαρό εφοπλιστή από τις ΗΠΑ, με ομιχλώδες παρελθόν, ο οποίος κατά καιρούς έχει εκφράσει σκληρά φιλελεύθερες και δεξιές απόψεις. Οπότε τα στελέχη στρέφονται στη δημιουργία νέου κόμματος και οι πολίτες στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ, στην αποχή ή σε μικρότερα κόμματα. Από την άλλη, οι χώροι που θέλει να αλώσει, αυτός του κέντρου και της δεξιάς, είναι μπετόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και λιγότερο στον Νίκο Ανδρουλάκη και δεν φαίνεται να αλλάζουν γνώμη για έναν νεαρό χωρίς σοβαρες πολιτικές θέσεις και διαδρομή, ο οποίος έχει στην ηγετική του ομάδα πρόσωπα όπως ο Παύλος Πολάκης ή η Θεοδώρα Τζάκρη.


Επομένως καταλήγουμε στο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει εκλογικό κοινό να απευθυνθεί ενώ παρουσιάζει φαιδρές, lifestyle εικόνες που απωθούν τους πάντες: αριστερούς, κεντρώους, δεξιούς. Δεν υπάρχει χειρότερο πρόβλημα για έναν πολιτικό από το να μην έχει σαφή πολιτική ταυτότητα και συγκεκριμένη βάση να απευθυνθεί. Από εκεί ξεκινούν οι αντιδράσεις εσωκομματικά, οι οποίες οδηγούν σε διάσπαση και διαγραφές και από εκεί ξεκινούν οι εξαιρετικά χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις. Με ή χωρίς διαγραφές, λοιπόν, το στρατηγικό αδιέξοδο του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται προς το παρόν άλυτο και ο χρόνος κυλά εις βάρος του.