Την πιθανότητα να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ σκιαγράφησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της «Ομπρέλας» το πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος θέτοντας μάλιστα το εξής ερώτημα στους παρευρισκομένους: «Με αυτό το τοξικό κλίμα, μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα;»
«Το ερώτημα είναι αν με αυτή την ρευστοποίηση αν με αυτόν τον αρχηγισμό και με αυτό το τοξικό κλίμα αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα που είναι σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο εγώ όσο καιρό είμαι στην αριστερά δεν το έχω ξανασυναντήσει. Αυτό δημιουργεί όχι μόνο ένα πρόβλημα μόνο αισθητικό και πολιτιστικό δημιουργεί ένα νόημα η πολιτική συζήτηση εντός αυτού του κόμματος», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών λέγοντας παράλληλα ότι «ως αγγλομαθής, δεν έχω βρει καν καλή μετάφραση για την παράταξη, είναι τόσο ξένη σαν έννοια που δεν μπορώ να το περιγράψω».
Η «άλλη πλευρά»
Παράλληλα, επιτέθηκε κατά της «άλλης πλευράς» όπως την κατονόμασε σημειώνοντας ότι «η πολιτική συζήτηση και το πρόγραμμα του συνεδρίου δεν τους αφορά».
Όπως ο ίδιος επισήμανε: «Στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη έκαναν πολύ καλές ομιλίες κριτικής στον πρόεδρο. Για αυτά που είπε στον ΣΕΒ, για το Ισραήλ για άλλα θέματα. Το εντυπωσιακό ξέρετε ποιο είναι; Ότι ουδείς από την άλλη μεριά απάντησε. Να υποστηρίξει. Κανένας πως δεν είναι έτσι τα πράγματα… Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Τι μαθαίνω για το συνέδριο; Το πρόγραμμα τους συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός θεωρούν πως έχουν πλειοψηφία και άρα πολιτική συζήτηση με αυτούς τους όρους είναι πάρα πολύ δύσκολη».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμα ότι «κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Και στο τέλος στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω ένα πράγμα να κάνω. Να φέρω πίσω την περηφάνια των ανθρώπων της Αριστεράς για τις ιδέες τους για τις προτάσεις τους για τους αγώνες τους» για να προσθέσει: «λυπάμαι ότι αυτό πια θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει, αυτή η περηφάνια σε αυτό το κόμμα».
Επίσης, πρόσθεσε πως «μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχεις ένα κόσμο αριστερό πατριωτικό που ψάχνει συμμαχίες. Μπορεί συγχρόνως να ισχυρίζεσαι ότι θέλεις να φτιάξεις τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη όπου όλοι αυτοί να είναι μέσα στο κόμμα σου. Ποτέ δεν κατάλαβα πώς μπορείς να τα ισχυρίζεσαι και τα δύο».
Ταυτόχρονα επέκρινε το είδος της διεύρυνση που ακολουθήθηκε στο κόμμα τονίζοντας: «Έχουμε μια διεύρυνση χωρίς πολλές σκέψεις για το ποιοι θα έρθουν πόσο μάλλον τι θα κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους όταν έρθουν, έχουμε όργανα που δεν πολυσυνεδριάζουν, ήταν ένα τεράστιο λάθος που μας κόστισε πάρα πολύ».