Προοπτική... ενότητας μέσα από τη σύνθεση των διαφορών, στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ο Διονύσης Τεμπονέρας, καλώντας ταυτόχρονα σε υποβάθμιση των διαγραφών που έχει αναγγείλει ο Στέφανος Κασσελάκης. Στην κατεύθυνση αυτή είπε ότι «πρέπει να βγαίνουμε προς τα έξω έχοντας μία κοινή γραμμή που θα τηρούμε και θα διαφυλάξουμε».

«Υπάρχει ένας προβληματισμός ο οποίος έχει εκφραστεί δημοσίως. Το βασικό ερώτημα που τέθηκε χθες στην εκδήλωση ήταν το αν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά και εγώ προσωπικά απαντώ καταφατικά. Υπάρχει χώρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ξεκίνησε ως τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων της Αριστεράς, χωρίς απαραίτητα ιδεολογική ενότητα, μπορούμε στο συνέδριό μας να συνομολογήσουμε και να συνθέσουμε τις διαφορές αυτές», δήλωσε συγκεκριμένα στον ΣΚΑΪ το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Η μάχη πρέπει να δοθεί εντός ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

«Δεν εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή μία διάσπαση και θεωρώ ότι η προοπτική αυτή ευνοεί την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας», συνέχισε.

Το ζήτημα των διαγραφών μπορεί να υποβαθμιστεί

Αναφορικά με τις διαγραφές ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε ότι το ζήτημα μπορεί να υποβαθμιστεί. «Υπάρχει ένα ζήτημα διαδικασίας έτσι κι αλλιώς. Είναι μία εύκαιρία να υπάρξουν υποχωρήσεις και να πέσουν οι τόνοι. Είναι μία κακή εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, πρέπει να πάμε στην επόμενη ημέρα και να επικεντρωθούμε στα πολιτικά ζητήματα», συμπλήρωσε. «Οι χαρακτηρισμοί δεν βοηθούν κανέναν απολύτως», σχολίασε στη συνέχεια για να συμπληρώσει ότι «η αριστερά έχει ζήσει διασπάσεις στο παρελθόν και αυτό έχει δείξει ότι τα γεγονότα αυτά δεν ευνοούν το συνολικό εγχείρημα».

Ο ίδιος είπε δεν αποτελεί την πρώτη του επιλογή η δημιουργία ενός νέου κόμματος. «Υπάρχει το περιθώριο να το παλέψουμε ακόμη για συλλογικές αποφάσεις. Ωστόσο, αν δε μας περιλαμβάνουν οι συλλογικές αποφάσεις απο εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να πάρει τις δικές του», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου είπε ότι «σε περιόδους κρίσεων αυτό που μας διασφαλίζει είναι η συλλογική μας κουλτούρα και οι συλλογικές μας αποφάσεις, αυτό μας βοηθά και το στηρίζω. Χθες άκουσα περισσότερο να διατυπώνεται μία αγωνία για το μέλλον, ένας προβληματισμός και όχι τόσο μία καταγγελία».

Σχετικά με τον Στέφανο Κασσελάκη δήλωσε: «Έχουμε μία εκλεγμένη ηγεσία, χρειάζεται μία περίοδο προσαρμογής. Δεν είμαστε με ένα άλμα στο κενό, υπάρχει το πολιτικό σχέδιο με προσαρμογές και έναν διαφορετικό προσανατολισμό».