Η αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου καθώς και της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη είναι γεγονός. Το κείμενο της αποχώρησής τους καθώς και όλες οι παρασκηνιακές ζυμώσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών προετοιμάζει νέο πολιτικό φορέα.


Το κείμενο της αποχώρησης της εσωκομματικής τάσης της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ το υπογράφουν 45 σημαντικά στελέχη, μεταξύ των οποίων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Άννα Χατζησοφιά, ο Ανδρέας Ξανθός, η Φωτεινή Βάκη, ο Θοδωρής Δρίτσας, η Αννέτα Καββαδία, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και η Πέτη Πέρκα. Οι ανωτέρω συζητούν εδώ και πολλές εβδομάδες τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Άλλωστε το κεντρικό θέμα συζήτησης της εκδήλωσης στον κινηματογράφο «Τριανόν» πριν μερικές μέρες, με ομιλητή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε κοινό χιλιάδων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ως θέμα τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, που θα εκφράζει, όπως υποστηρίζουν, αυθεντικά αριστερές απόψεις. 


Μαζί τους ευελπιστούν να παρασύρουν τα 1.300 μέλη που πρόσφατα υπέγραψαν επιστολή κατά του Στέφανου Κασσελάκη καθώς και στελέχη από τον πυρήνα υποστηρικτών της Έφης Αχτσιόγλου. Άλλωστε πριν μερικές ημέρες 700 στελέχη που στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου διοργάνωσαν διαδικτυακή μάζωξη με μπροστάρη τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν τους εκφράζει.


Η προαναγγελία του νέου κόμματος


Στο κείμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τα υπόλοιπα 44 πρώην στελέχη του κόμματος αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι δεν αποσύρονται από την πολιτική αλλά αντίθετα παραμένουν στις επάλξεις, επιλέγοντας την προοπτική μιας νέας νικηφόρας ριζοσπαστικής αριστεράς. Μάλιστα περιγράφουν έμμεσα τον νέο πολιτικό φορέα, ο οποίος θα τοποθετείται ως μία σύγχρονη αριστερά, μέρος της διεθνούς αριστεράς, η οποία θα είναι βαθιά δημοκρατική, οικολογική, φεμινιστική, αντιρατσιστική, νεανική και κινηματική. Ουσιαστικά θέτουν την πολιτική πλατφόρμα του νέου κόμματος. Κλείνουν με τη διακήρυξη ότι όσοι επιδιώκουν το τέλος της αριστεράς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα ξεμπερδέψουν τόσο εύκολα μαζί της. Περιγράφουν ξεκάθαρα τη δημιουργία νέου κόμματος ενώ οι διεργασίες για τη δημιουργία του έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες, με την ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου να έχει προσεγγίσει δεκάδες στελέχη από όλη την Ελλάδα.


Το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη βρίσκεται και επίσημα σε φάση διάσπασης - διάλυσης, με την αριστερή τάση να προαναγγέλλει νέο κόμμα, το οποίο ετοιμάζονται να ακολουθήσουν δεκάδες σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνέχεια επί της οθόνης.