Η μαζική φυγή στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι εμπρηστικές δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη και της ηγετικής του ομάδας καθώς και οι εσωκομματικές επιθέσεις στον νέο Πρόεδρο οδηγούν νομοτελειακά τον ΣΥΡΙΖΑ στην 3η θέση (μπορεί και στην 4η) στις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις δραματικές εξελίξεις της Κεντρικής Επιτροπής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειχναν περαιτέρω πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η διαφορά του από το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους. Συγκεκριμένα στις δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της GPO η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στην πρόθεση ψήφου ήταν 1,6% και 1 μονάδα αντίστοιχα. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, αυτή της ALCO, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι κάτω από μία μονάδα, ενώ στην δημοσκόπηση της GPO o ΣΥΡΙΖΑ έχασε 5 μονάδες μέσα σε ένα μήνα. Την κατάσταση επιδεινώνουν τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων για τον Στέφανο Κασσελάκη τα οποία είναι εξαιρετικά αρνητικά. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότερες τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα είχαν ως εθελοντές στελέχη της Ομπρέλας, της εσωκομματικής τάσης που αποχώρησε. Με λίγα λόγια ο Στέφανος Κασσελάκης κινδυνεύει να χάσει τη βάση του κόμματος που έτρεχε στην κοινωνία για συλλογή ψήφων ενώ σύντομα θα αντιμετωπίσει οργανωτικά προβλήματα στην επαρχία λόγω της αποχώρησης πολλών στελεχών που ουσιαστικά «έτρεχαν» αυτές τις οργανώσεις. Αυτό φυσικά θα αποτυπωθεί και δημοσκοπικά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τι λένε οι δημοσκόποι

Σύμφωνα με δημοσκόπους ο ρυθμός πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα καθώς το κόμμα «δεν πουλάει» πλέον στην κοινωνία, παρά την αλλαγή Προέδρου. Έμπειροι δημοσκόποι αναφέρουν ότι αν δεν συμβεί κάτι θεαματικό το επόμενο χρονικό διάστημα, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει μόνο από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από το ΚΚΕ, το οποίο εισπράττει τους δυσαρεστημένους ψηφοφορους της αριστεράς. Πρόσφατα ο Ζαχαρίας Ζούπης, ο Διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, υποστήριξε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει σε μονοψήφια ποσοστά, καθώς στις έρευνες της εταιρίας του τα ποιοτικά στοιχεία του κόμματος είναι εξαιρετικά αποθαρρυντικά. Πράγματι την άποψη αυτή ενισχύει και ο γνωστός πολιτικός αναλυτής και δημοσκόπος, Ανδρέας Δρυμιώτης, ο οποίος προβλέπει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει μία μεγαλύτερη ήττα στις ευρωεκλογές και ίσως τότε ο Στέφανος Κασσελάκης επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Ωστόσο ούτε στο ΠΑΣΟΚ είναι όλα ανθηρά διότι φαίνεται ότι καρπώνεται ελάχιστα από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται είτε στα ίδια ποσοστά, είτε με μία αύξηση 1-2 μονάδων, καθώς οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι προτιμούν την αποχή ή το ΚΚΕ. Η τρίτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ θα προκύψει κυρίως από τη μαζική φυγή ψηφοφόρων και όχι από κάποια θεαματική άνοδο του ΠΑΣΟΚ και αυτό αρχίζει να προβληματίζει έντονα και την Χαριλάου Τρικούπη.